Bernát, Felícia

Ez a csellista kihajózott a tengerre, hogy eljátssza Debussytől A tengert

2017.04.16. 17:04

Programkereső

Nathan Chan csodagyerekként indult, első koncertjét három évesen adta, tizenkettő volt, mikor a Carnegie Hallban debütált. Videói megtalálhatók a YouTube-on, ezek közül válogattunk.

Nathan Chan 1993-ban született zenészcsaládban, édesanyja a Juilliard Schoolon tanult. Első koncertjét három éves korában karmesterként adta, amikor a San Francisco Opera zenekarát vezényelte. Erről az időszakról mesél ez a felvétel, melyen Seiji Ozawa hatására a kisfiú többé-kevésbé szakszerű mozdulatokkal vezényel egy képzeletbeli zenekart.

 Ötévesen kezdett csellón játszani, olyan együttesek kísérték, mint a San Francisco Szimfonikus Zenekar, a San Francisco-i Kamarazenekar és a Royal Filharmonikusok. A lenti felvételen Saint-Saënstől játssza A hattyút, és el is meséli, miről szól számára a zene.

 Tanulmányait a San Francisco-i Konzervatóriumban, a Juilliard Schoolon és a Columbiai Egyetemen végezte. 2013-ban megnyerte a Juilliard csellóversenyét, Richard Strauss Don Quixote című concertóját Leonard Slatkin karmesterrel játszotta.