Fülöp, Evelin

A kékszakállú sikere Portugáliában

2017.04.18. 09:41 Módosítva: 2017-04-18 09:41:22

Programkereső

Április 8-án a Terras sem Sombra, Dél-Portugália nagy múltú zenei fesztiválja keretében hallhatta a közönség Bartók operáját, ráadásul szokatlan módon a két énekest mindössze egy szál zongora kísérte.

Szolnoki Apollónia (mezzoszoprán), Cseh Antal (basszus) és Rákai András (zongora) szólaltatták meg Bartók remekművét, az eseménynek pedig a Castro Verdében található Basílica Real de Nossa Senhora da Conceição katedrális adott otthont.

A nagy presztízsű fesztivál szervezőivel a lisszaboni magyar nagykövetség szoros kapcsolatot ápol, ennek eredményeként sikerült magyar tematikájú koncertet a programsorozatba juttatni. A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának is köszönhetően valósult meg az előadás. A kiválasztott mű és a magas művészi színvonalat képviselő előadók révén maga a fesztivál is kiemelt figyelemmel készült az eseményre, amelyről a portugál közszolgálati rádió, az Antena 2 is beszámolt reggeli kulturális magazinjában. Az eseményen jelen volt Portugália szinte valamennyi meghatározó sajtóorgánuma és több jelentős spanyol napilap is, többek között az El País.

Balázs Béla librettójából kifejezetten erre az alkalomra készült műfordítás, Rasztovich Emesének köszönhetően, amely teljes terjedelmében megjelenhetett a fesztivál exkluzív kiadványában is, így

a szövegkönyv először látott napvilágot portugál nyelven.

A lisszaboni magyar nagykövetség időről-időre jelentkezik koncertekkel, zenei eseményekkel, így például Szolnoki Apollónia szintén a képviselet szervezésében, exkluzív helyszínen, a sintrai Palácio da Penában már korábban adhatott hangversenyt a zeneszerzőként, karmesterként és zongoristaként egyaránt ismert muzsikus, Dinyés Dániel közreműködésével. Akkor a nagykövetség II. Ferdinánd magyar származású portugál király tiszteletére szervezett emlékkoncertet.