Ervin

Hosszú fekete kabát, bőrcsizma és kés – grúz férfikar érkezik a Bazilikába

2017.04.18. 11:55

Programkereső

A világon egyedülálló, polifónikus grúz éneklés hagyományát őrző Iberi Férfikar április 22-én a Szent Efrém Férfikarral ad koncertet.

Az UNESCO által az orális világörökség részévé nyilvánított 12 tagú férfikar a hatodik Orientale lumen (Kelet világossága) sorozat keretében lép fel Budapesten a tizenötödik születésnapját ünneplő Szent Efrém Férfikarral. Az ortodox Húsvét alkalmából olyan szerzők művei csendülnek majd fel, mint Boksay, Ljudkevics, Ligeti és Zombola, az Iberi Férfikar pedig a másfélezer éves múltra visszatekintő grúz férfikari éneklés és egyházi hagyomány műveit szólaltatják meg.

A grúz Iberi Férfikar
A grúz Iberi Férfikar
Fotó: Szent Efrém Férfikar
A polifónia olyan szerkezetű zenét jelent, ahol minden szólam önállóan mozog, de úgy, hogy az összhangzás harmonikus egységet ad.

Bubnó Tamás, a Szent Efrém férfikar alapítója szerint Nyugat-Európában a bizánci és keleti szakrális zenei CD-k forgalma és a sok internetes letöltés azt jelzi, hogy nagyon népszerű most ez a műfaj. Ez Magyarországon is érzékelhető, a Szent István-bazilikában mindig telt ház előtt lépnek fel – mondta el a Liszt-díjas karmester az M1 szombat reggeli műsorában. A kórus idén is bevonja majd a közönséget, és velük együtt is énekelnek majd.