Klaudia

Jeffrey Tate, legyen a neved Sir Jeffrey Tate

2017.04.20. 15:22

Programkereső

Vilmos herceg lovaggá ütötte a 74 éves karmestert, aki a Metropolitantől Ázsiáig mindenhol vezényelt már a világban, kiváló lemezeket készített, pedig nem éppen előnnyel indult.

Jeffrey Tate 1943-ban született nyitott hátgerinccel és kifózissal, ami a gerincoszlop háti hajlatának súlyos görbületét jelenti. Az intelligens fiatalember szemészorvosnak kezdett tanulni, és rövid ideig London egyik legnagyobb kórházában dolgozott. A zene azonban jobban érdekelte, a Royal Operába ment korrepetitornak, ahol Sir Georg Solti - Solti György - mellett dolgozhatott.

Jeffrey Tate
Jeffrey Tate
Fotó: YouTube/Symphoniker Hamburg

1979-ben debütált a Metben, hét évvel később megkapta az Angol Kamarazenekart. Ugyanekkor a Royal Opera vezető karmestere is lett. Dolgozott a Rotterdami Filharmonikusokkal, a nápolyi Teatro de San Carlóban, 2007 óta pedig a Hamburgi Szimfonikus Zenekarral.

Az utóbbi években több súlyos betegségen átesett, életmentő műtétekre volt szüksége. „Egy doktor azt mondta nekem, hogy azért éltem túl mindezt, mert egész életemben küzdenem kellett" - mesélte néhány éve a Guardiannek. - "Mindig igyekeztem figyelmen kívül hagyni, hogy fogyatékkal élek, de ahogy idősödik az ember, ez egyre nyilvánvalóbb. Nem jó állapotú a tüdőm, hamar kifulladok, és az ízületi gyulladás jelei is jelentkeznek."

Szóval tényleg állandóan küzdöttem. De nem keserűséggel tekintek vissza, mert nagyon szeretem a zenét.”

Tate elmondta, hogy betegsége miatt elvonultan él. „Inkább megfigyelem az életet, mint hogy részt vennék benne.” Érdekes módon a fizikai igénybevételt jelentő vezénylés segít az állapotán: „Gyakran tapasztalom azt egy próba vagy előadás után, hogy jobban veszem a levegőt, könnyebben járok vagy lépcsőzöm, mint előtte. (...)

Szóval alapvetően a dirigensi munka egészséges foglalkozás.”

(via slippedisc, Guardian)