Klaudia

Beethoven és a fiatalok

2017.04.21. 10:40

Programkereső

Április 22-én, szombaton a KOR-TÁRS hangversenysorozat fiatal művészei a Budapesti Tavaszi Fesztiválon a 190 éve elhunyt Beethoven előtt tisztelegnek a Pesti Vigadó Dísztermében.

Gyakran tesszük fel magunknak és művészeknek a kérdést, hogy lehet-e még újat mondani a már jól ismert zeneszerzők életművét és annak is legismertebb darabjait játszva. Ha a szóban forgó zeneszerző pedig történetesen Beethoven, különösen nagy érdeklődést válthat ki bennünk a KOR-TÁRS hangversenysorozat „Új utak Beethovenhez” című két koncertből álló programja, amelyen a komponista szóló zongora- és kamaraművei csendülnek fel.

A KOR-TÁRS hangversenysorozat tematikája legelőször Johann Sebastian Bach felülmúlhatatlan hatású életműve köré szerveződött. A fiatal zenészek koncertjei Dukay Barnabás zeneszerző és Mácsai János zenetörténész Bachról szóló előadásait is hallhatta a közönség egy rendhagyó helyszínen, az Eventuell Galériában.

Az idei sorozat zárókoncertjei – a tavalyihoz hasonlóan – a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjait képezik, április 22-én 16:00-kor és 19:30-kor várják a fellépő fiatal művészek a Pesti Vigadó Dísztermében az érdeklődőket. A két koncerten megszólal a komponista négy zongoraszonátája (köztük a híres, ragadványneveikről ismert „Holdfény” és „Vihar”), egy cselló-zongoraszonátája, egy hegedű-zongoraszonátája, valamint két vonóstriója.

A muzsikusok (Érdi Tamás, Fejérvári János, Kruppa Bálint, Kurgyis András, Matuska Flóra, Medgyesi Zsolt, Radnóti Róza, Ránki Fülöp, Szilasi Dávid, Stark János Mátyás) legtöbbje a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, sokan közülük az ország egyik legjelentősebb zenepedagógiai műhelyében, a Járdányi Pál Zeneiskolában kezdték zenei tanulmányaikat, s az itt született barátságok már számos közös koncertet eredményeztek. Rendszeresen léptek, illetve lépnek fel együtt a FUGA Építészeti Központban vagy a Marczibányi téri Művelődési Központban, de olyan helyszíneken is adtak már közösen koncerteket, mint a Duna Palota vagy a Budapest Music Center. A fiatal zenészekhez a „volt járdányis” Érdi Tamás idén is csatlakozott, így a zárókoncertek egyikén az ő játékát is hallhatja a közönség.