Júlia, Rita

Világsztárokat ígér a Concerto Budapest

2017.04.28. 11:07

Programkereső

Boris Berezovsky, Khatia Buniatishvili, Angela Hewitt, Jevgenyij Koroljov, Tabea Zimmermann, Perényi Miklós, Várdai István – csupán néhány világsztár a Concerto Budapest 2017/18-as évadának fellépői közül.

Keller András zenekarának koncertjeire a bérletvásárlás már tart, a szólójegyeket június 6-tól lehet megvenni.

Koncertek világsztárokkal

Boris Berezovsky
Boris Berezovsky

A december 7-én a Müpában Tabea Zimmermann brácsista és Várdai István csellista Richard Strauss és Bartók műveit játssza a zenekarral. December 17-én, az ünnepi karácsonyi koncerten Jevgenyij Koroljov és felesége Ljupka Hadzigeorgieva is fellépnek a Zeneakadémián. A koncert zenei összeállítása Bach életművéből szemezget.

Az újév első nagykoncertje Perényi Miklós 70. születésnapját hivatott köszönteni, Dvořák- és Schumann-dalokat hallhatnak a jelenlévők, a születésnapos művész közreműködésével. Február 18-án a Müpában Sosztakovics és De Falla művek szólalnak meg Angela Hewitt és Devecsai Gábor tolmácsolásában, Keller András vezénylése alatt.

Tabea Zimmermann
Tabea Zimmermann

Március 4-én hagyományteremtő jelleggel, Mozart-napot szerveznek a Zeneakadémián külföldi vendégszólisták, többek között Hennig Kraggerud és Alexander Janiczek szereplésével. Március 21-én a Müpa ad otthont a #Favoritok bérletbe sorolt koncertnek, melynek főszereplői Snétberger Ferenc gitárművész és a francia zene lesznek.

Április 7-én a varázslatos zongorista, Khatia Buniatishvili szólójával hallható Csajkovszkij b-moll zongoraversenye. Május 9-én az orosz zenéé a főszerep, ugyanis Muszorgszkij, Prokofjev és Szkrjabin műveket ad elő a zenekar Keller András vezényletével és Lucas Debargue zongoristával a Müpában.

Az évadzáró nagykoncert május 19-én és 20-án lesz a Zeneakadémián, amelyen Bach és Bartók darabok hallhatók majd. A százéves A kékszakállú herceg vára címűopera jubileumi előadása Rost Andrea szoprán és Sebestyén Miklós basszbariton szereplésével hangzik el.

Kortárs magyar komolyzene

A 2016/17-es évadban sikeresen elindult Magyar Kincsek Bérlet, a következő évben is izgalmas koncertélményeket kínál az érdeklődőknek. A sorozatban Orbán György, Csiky Boldizsár, Hubay Jenő, Veress Sándor, Joachim József, Vajda János, Szervánszky Endre, Bartók Béla és Mihály András műveit hallhatnak.

Folytatódik a Premier sorozat is. A három alkalom során a nagykoncertek után 22 órától kortárs zeneszerzők darabjait mutatják be első alkalommal a közönségnek. A januári estén Kondor Zoltán Zongorovarsenyét élvezhetik Csalog Gábor zongorista tolmácsolásában és Rácz Zoltán vezénylésével a Zeneakadémián. Április 7-én Klenyán Csaba klarinétművész részvételével Wolf Péter Klarinétversenyének ősbemutatóját hallhatják a kíváncsi résztvevők. A május 19-ei nagykoncert után a Vidovszky László Break című művének ősbemutatóján vehetnek részt a koncertlátogatók.

A Hallgatás Napja

A Hallgatás Napját harmadik alkalommal szervezi meg a Concerto Budapest, az UMZE és a BMC. Az esemény immáron, jogosan az ország egyik elsőszámú kortárs komolyzenei fesztiválja. Ezúttal október 21-én látogathatják egész nap a koncertek a Budapest Music Centerben.

Gyerekeknek szánt koncertélmények

Keller András, a Concerto Budapest zeneigazgatója különös figyelmet fordít a gyermekek zenei nevelésére. Két sorozatot is kínálnak a kisebbeknek: az évek óta nagy sikerrel futó Manó koncerteket és második évadát kezdő ZajonGO foglalkozásokat, Simon Izabella zongoraművész vezetésével.