Csilla, Noémi

Útjára indult a Beethoven Budán Fesztivál

2017.05.04. 13:09

Programkereső

Vasárnapig számos koncert várja a közönséget a budai Várban.

A fesztivál immár 18 éve eleveníti fel Ludwig van Beethoven magyar kötődéseit. A Budavári Önkormányzat 2000-ben, Beethoven budai kamarakoncertjének 200. évfordulóján indította útjára a fesztivált. A budai Vár történelmi helyszínei méltó hátteret adnak a zeneszerző műveinek, így egyebek mellett a Mátyás-templom, a Várkert Bazár, a Hillebrand-terem és az MTA Zenetudományi Intézet.

A nyitókoncerten Záborszky Katariina hegedűművész, a Budavári Önkormányzat által meghirdetett kadenciaverseny győztese is bemutatkozott. A Finnországban élő hegedűművész a hangverseny előtt vette át az első helyezettnek járó 3000 euró díjat Rolla János Kossuth-díjas hegedűművésztől, a zsűri elnökétől és Nagy Gábor Tamástól, Budavár polgármesterétől.

A műsorban elhangzott Beethoven D-dúr hegedűversenye és István király című műve a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Purcell kórus előadásában, Hollerung Gábor vezényletével.

Érdi Tamás csütörtöki zongoraestjén Beethoven Holdfény-szonátája és Vihar-szonátája, valamint Liszt Ferenc művei szólalnak meg a Hillebrand teremben.

Kelemen Barnabás, Maxim Rysanov és Kokas Dóra vonóstriója Bach Goldberg-variációinak átiratát adják elő pénteken Beethoven G-dúr trió, valamint Beethoven Esz-dúr duett brácsára és csellóra című művei mellett a Hillebrand teremben. A Várkert Bazár ad otthont pénteken a Juhász Gábor Trió koncertjének, amelyen Beethoven inspirálta kompozíciók hangoznak el Tálas Áron zongorajátékával.

Beethoven és Schubert dalainak világába Kolonits Klára szoprán és Ránki Fülöp zongoraművész kalauzolja el a közönséget szombaton az MTA Zenetudományi Intézetben. Beethoven I. (C-dúr) szimfóniája és II. (D-dúr) szimfónia hangzik el korhű hangszereken az Orfeo Kamarazenekar hangversenyén Vashegyi György vezényletével szombaton a Hillebrand-teremben.

Az 1800. május 7-i Beethoven-koncert évfordulójának emlékhangversenyén különleges ősbemutatót rendeznek. Beethoven IX. szimfóniája – amelynek eredeti, 1824. évi ősbemutatója szintén éppen május 7-re esett – Szabó Balázs orgonaművész két orgonára és kórusra megálmodott átiratában csendül fel vasárnap a Mátyás-templomban. Közreműködik Fassang László és Szabó Balázs (orgona), Kolonits Klára szoprán, Kun Ágnes Anna mezzoszoprán, Horváth István tenor, Kovács István basszus, valamint a Nemzeti Énekkar Antal Mátyás vezényletével. A koncert társrendezője a Filharmónia Magyarország.