György

Rácsodálkozni a mindenségre

2017.05.10. 15:40

Programkereső

A viola da gamba és a lant párbeszédéről szól Szászvárosi Sándor és Nagy Csaba koncertje a BMC-ben május 13-án. A gambaművész mesterkurzust is tart a napokban, melyre elmondása szerint hatalmas szükség van a hazai zenei életben.

Mit, mikor, hol?

Barokk melakólia

Május 13. 18:00 Budapest Music Center. A belépés ingyenes.

Mesterkurzus május 12-13. között, melyre a BMC oldalán lehet jelentkezni.

1992-ben a Minden áldott reggel című film hatására kezdtél el gambázni, és több külföldi mesterkurzuson is részt vettél, hogy a gambajáték csínját megtanuld. Milyen lehetősége van most egy fiatalnak?

Eltelt néhány év, bővültek a lehetőségek, de ma sem rózsás a helyzet. Mi a középoktatásban tanítunk régizenét, de ha valaki egyetemi szinten akar régizenét tanulni, ahhoz külföldre kell mennie. Ami egyébként nem tragédia, sőt, hasznos, ha megismerik a nagyobb világot kis országunkon kívül. Azt is hadd tegyem hozzá, hogy a zenék nagy része úgyis külföldön fellelhető. Ez országunk történelmének hozadéka: miközben Nyugat-Európában virágozhatott a kultúra, mi az életünkért küzdöttünk a 16. századtól. Amikor Lipcsében töltöttem egy évet, tapasztaltam ezt a különbséget. Fantasztikus könyvtára volt az ottani egyetemnek, rengeteg régizenei kottát csak le kellett emelni a polcról.

A régizene-játszás szinte elválaszhatatlan a tudós munkától. Te mennyire vagy tudós zenész?

Inkább aktív zenész vagyok, ha szabad ilyet mondani. Persze ez nem jelenti azt, hogy semminek nem nézek utána, és csak a kotta alapján játszom. Érdekel, hogy mi lehetett a szerző szándéka, mi lehetett az attitűd, amivel komponált, és amivel aztán megszólalt a mű. Szintén lipcsei élményt említenék: az ottani tanárom megkérdezte, hogy hogyan szeretném játszani. Most nem az az érdekes, feleltem, arra vagyok kíváncsi, hogy itt Lipcsében máshogy játsszák-e Bach zenéjét.

Mit játszotok május 13-án a BMC-ben?

Nagy Csaba lantművésszel felvettünk egy lemezt, amely még gyártásban van. Ennek az anyagát hallhatja a közönség. A Barokk melankólia cím nem a szomorúságot jelenti, hanem azt az érzést, amellyel egyébként az Erzsébet-kori Angliát jellemezték: ez a mindenségre való csendes, elmélyült rácsodálkozás. Fogunk játszani ismert és ismeretlen szerzőtől, többek között Matteistől, Ortiztól és Dowlandtól.

Hallgassa meg a két művész játékát! Rognoni Ancor che col partire című művét játsszák a felsőörsi műemléktemplomban.

Olvasson tovább! Márciusban a Recercare Régizenei Műhelyről írtunk, melyet másokkal együtt Nagy Csaba alapított.