Konrád

Elhunyt Vikár László népzenekutató

2017.05.16. 11:16

Programkereső

A Széchenyi-díjas zenetudóst, Kodály Zoltán tanítványát életének 88. évében érte a halál. Temetéséről később intézkednek.
Vikár László
Vikár László

Vikár László életművének legkiemelkedőbb tudományos eredménye a Volga vidéki finnugor és török népek zenéjének összegyűjtése és vizsgálata. Ezzel a munkával egykori mestere, Kodály Zoltán bízta meg. Az ötvenes-hatvanas években tizenhét megye 176 falujában 4471 népdalt gyűjtött. 1952-ben Kodály küldte Karádra, a népdalok kincses településére, ahol a harmincas években maga is feljegyzett számos dalt.

Vikár László Kodály akadémiai aspiránsaként, Bereczki Gábor nyelvész társaságában 1958-ban indult a Szovjetunióba, a Volga és Káma folyók vidékére, hogy felkutassa a magyar őshaza dallamait. 1979-ig összesen kilencszer tértek vissza négy-hathetes gyűjtőutakra, és mintegy 4000 lejegyzett, illetve felvett dallamot és dalszöveget hoztak haza.

Kimondottan finnugor zene nincs, de minden finnugor nyelvű népnek van saját zenei hagyománya

nyilatkozta korábban Vikár László. Tudományos és művészi munkásságát 1976-ban Akadémiai díjjal, 1977-ben Erkel-díjjal, 1995-ben pedig Széchenyi-díjjal ismerték el.