Konrád

Az egyik legnézettebb YouTube-zeneszerző lemezszerződést kapott

2017.05.17. 11:57

Programkereső

Az új évezredben már nem mindenható zenei menedzserektől függ a sorsa, ha ügyes, beindíthatja a karrierjét az interneten is. Joep Beving szerzeményeit 85 millióan hallgatták meg a legnépszerűbb videómegosztón, ez ahhoz is elég volt, hogy a DG figyelmét felkeltse.

Az amatőr dán zongorista otthagyta a munkahelyét, miután látta, hogy az éjjel, otthon rögzített zenedarabjait több millióan hallgatják online. Régen lemezre csak akkor gondolhatott egy előadó, miután végigturnézott pár országot, de ma már ez is máshogy van. Beving csak most adja majd első koncertjét Nagy-Britanniában.

Joep Beving
Joep Beving
Fotó: Joep Beving / Twitter

Az amszterdami művész első, Solipsism című albumát családja szórakoztatására rögzítette, aztán feltöltötte a Spotifyra is. De nem képzelte volna, hogy az online népszerűség után majd négy lemezkiadó verekedik érte, most pedig a Deutsche Grammophonhoz szerződhet. Pedig próbálta kiadatni a lemezt, hogy valami megfogható is szülessen a műveiből, de az egyetlen kiadó, akiknél próbálkozott, elutasította. Beving 1500 példányban, saját költségén nyomatta ki a lemezt vinylre.

Ha jó zenét írsz, valami megrezdül az emberekben is

– mondta a DG egyik ügyvezetője, Christian Badzura, és hozzátette, hogy a 85 millió nagyon magas szám a klasszikus műfajban. Az ügyvezető először egy berlini bárban hallotta Beving zenéjét a már említett vinyl-lemezek egyikéről, melyet a szerző egyik barátja hagyott a helyen. "Éjjel kettőkor hallgattam a lemezt, és elvarázsolt" – mondta Badzura.

Beving 208 centiméres magassága, vad haja és szakálla nehezen egyeztethető össze lágy és érzelmes zenéjével. A DG máris "a legszelídebb óriásként" reklámozza őt. Zenéjében Philip Glass minimalizmusának stílusa vehető észre, a zeneszerző nem is tagadja ezt a hatást. A második album, a Prehension már meg is jelent. "Szürreális élmény" – kommentálta röviden.