Ervin

Itt a Zeneakadémia következő évadának programja

2017.05.17. 15:17 Módosítva: 2017-05-17 15:17:47

Programkereső

Tizenegy bérletet kínál a Zeneakadémia a 2017/2018-as évadban. Az évad fontos célja, hogy ne csak a világsztárokat, hanem a hazai tehetséges fiatalokat is bemutassák.

Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora elmondta: az újdonságok egyike az Otthon a Zeneakadémián bérlet, amelyben a Kelemen Kvartett a Zeneakadémia rezidens együtteseként mutatkozik be. Az intézmény rezidens programja ebben az évben indul, a címet viselheti még az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, amely több koncert közreműködője lesz a szezonban – fűzte hozzá.

A Zeneakadémia
A Zeneakadémia
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A Kamarazene Nagyteremre sorozat Mischa Maisky 70. születésnapi koncertjével kezdődik, amelyen a csellóművész Lily Maiskyval, Janine Jansennel és Itamar Golannal játszik. A későbbi hangversenyeken Fenyő László és Marianna Shirinyan, illetve Rácz Zoltán és Colin Currie lép színpadra.

A 2018 tavaszi Zenekar a központban sorozat három svájci együttest hoz. Matthias Goerne operaénekes a Kammerorchester Basel közreműködésével Schubert-dalokat ad elő, a Camerata Bern egy Mendelssohn- és egy Liszt-mű mellett egy Veress Sándor-darabbal érkezik Budapestre, Bach egyik zongoraversenyét pedig Fülei Balázzsal adják elő. A Capella Gabetta Julia Lezsnyevával és Franco Fagiolival lép színpadra.

Izgalmas kezdeményezés a Zongora kétszer sorozat, amelyben kizárólag együtt játszó zongorapárosok mutatkoznak be: Katia és Marielle Labeque, Andreas Grau és Götz Schumacher, Simon Izabella és Várjon Dénes, illetve a Duo Koroliov (ők Sztravinszkij Tavaszi áldozatának átiratát szólaltatják meg).

Folytatódik a Tehetség kötelez sorozat. 2017 őszének főszereplői Kocsis Krisztián, Gwendolyn Masin tanítványai, a Csabay–Kruppa–Kurgyis–Fejérvári-négyes és Farkas Mira lesznek.

Az Itt és most bérlet középpontjában a kortárs és modern zene áll. A három koncerten Szőllősy András, Ligeti György, a Studio 5 zeneszerzőcsoport tagjai (Bella Máté, Virágh András Gábor, Solti Árpád, Varga Judit és Kutrik Bence), illetve Lera Auerbach hangoznak el.

A Versenygyőztesek sorozatban két magyar és egy bordeaux-i verseny győztesei mutatkoznak be. A Kamarazene karnyújtásnyira sorozatban a legkiválóbb fúvósok játékához kerülhet közel a közönség: a Calefax kvintett, a Mobilis Saxophone Quartet és Seleljo Erzsébet szaxofonos, az amszterdami Ebonit és Szabó Marcell zongorista lépnek színpadra, az In Medias Brass Quintet tagjaihoz Pálfalvi Tamás trombitaművész és Bazsinka Zsuzsanna szoprán csatlakozik. Az Összkiadás élőben című bérlet koncertjein Brahms trióit hallhatjuk.

A felső tagozatos általános iskolásoknak szól az őszi Liszt-kukac koncertsorozat. A négy koncert nemcsak négy izgalmas személyiséggel ismerteti meg a gyerekeket, hanem a zenetörténet meghatározó stílusaival is.

Varázshegy lesz az alcíme Simon Izabella és Várjon Dénes kamarazenei fesztiváljának, amely a világ legjelentősebb művészeit szerepelteti.

A következő évad bérletei már kaphatóak a Zeneakadémián, június 30-ig különleges bérletkedvezménnyel vásárolhatók meg.