Konrád, Tivadar

Mozart egy komédiához is írt kísérőzenét halálának évében

2017.05.23. 13:44

Programkereső

Michael Lorenz feltételezése két levélen alapul, melyeket egy színházi rendező írt a komponistának, akit egy vagy több zenei betét megírására kért fel. Habár a vígjáték évtizedekig játszott darabbá vált, a hozzá írt mű nincs meg.

1791-ben Johann Friedrich Jünger drámaíró és Johann Franz Hieronymus Brockmann színész felkérte Mozartot egy zongoradarab írására, mely Jünger Er mengt sich in Alles című, augusztus 23-án a Burgtheaterben bemutatott drámájához készült volna. Habár nem lehetünk bizonyosak benne, hogy Mozart írt valamit számukra, a Jünger-dráma szövegkönyve megengedi a feltételezést. Az 5. felvonásban az egyik karakter megkéri a lányát, hogy játsszon el egy szonátát: "Mozarttól azt, amelyiket annyira szeretem" – mondja. Ezt egy dőlt betűs instrukció követi, mely egy zenei betétet jelöl.

Lehetséges, hogy ez az ismeretlen Mozart-mű.

Sőt, az is lehetséges, hogy Mozart több zenét is írt a drámához, melyet már abban az évadban hatszor adtak elő, rövidesen eljutott Prágába is, a Burgtheater pedig 1853-ig repertoáron tartotta.

Mozart a halálos ágyán
Mozart a halálos ágyán

A két levél egyike, melyre Lorenz a feltételezést alapozza, dátum nélküli. Legkorábbi datálhatósága 1791 márciusa. Ebben a levélben a rendező hangsúlyozza a felkérést a zongoradarabra. Ez természetesen azt is jelentheti, hogy a drámában elhangzó zongoradarab egy már ismert mű (Lorenz szerint a K. 613, a K. 357 számű töredék, a K. 312 vagy a K. 355 jegyzékszámú művek jöhetnek szóba). A másik levél már a bemutatóról szól, melyen – ahogy már említettem – Mozart nem vett részt.

Az 1791-es év Mozart egyik legtermékenyebb időszakát jelenti, ekkor írta a Varázsfuvolát, az utolsó zongoraversenyét és a klarinétversenyt. Lassan az adósságait is törlesztenie kezdte, és megrendelései is voltak bőven. A Requiemet megrendelő titokzatos küldött július közepén érkezett, rzután rendelték tőle a Titus kegyelmét, a Varázsfuvolával pedig szeptemberben készült el a mester. A klarinétverseny befejezése után már csak egy kantáta és a gyászmise komponálásával foglalkozott, ez utóbbit befejezni már nem tudta, december 5-én elhunyt.

(Michael Lorenz írása  alapján)