Konrád, Tivadar

Még lehet jelentkezni a Kurtág-Ligeti Workshopra a Zeneakadémián

2017.05.24. 10:07 Módosítva: 2017-05-24 10:09:33

Programkereső

Május 31-ig lehet jelentkezni a nemzetközi hangszeres és zeneszerzés mesterkurzusokra, amelyet 2017. július 17. és 21. között tartanak. Az ötnapos workshop kurzusaira – amelyek minden más program mellett a nagyközönség számára is nyilvánosak – valamennyi zenei intézmény növendéke és tanára jelentkezhet.

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszéke második alkalommal rendezi meg nemzetközi mesterkurzusait. Kurtág György közel harminc évig volt a tanszék tanára, a kurzus rajta kívül a másik zeneszerző-óriás, Ligeti György előtt tiszteleg.

Kurtág-Ligeti Workshop
Kurtág-Ligeti Workshop

Az ötnapos hangszeres workshopon Csalog Gábor és Kemenes András zongoraművész-tanárok vezetése mellett, Bársony Péter brácsa-, Déri György cselló-, Klenyán Csaba klarinét-, Szabó Judit vonósnégyes- és Szalai András cimbalom tanárok tartanak órákat.

Alap- és középfokú zenetanárok számára indul egy 30 órás pedagógus továbbképzés, amelyre a Metronóm Kht. oldalán lehet jelentkezni. A hangszeres kurzusok jelentkezői számára nem feltétel Kurtág György műveinek előzetes ismerete.

A zeneszerzés kurzuson a jelentkezők saját műveiteket mutathatják be, majd ezután annak kielemzésével közösen keresik a felmerült problémákra a megoldást, illetve a mű, vagy egy részlete hallhatóvá válik a kurzus rezidens együttese, a Budapest Fúvósötös által is. Mindezek mellett sor kerül Ligeti György Tíz darab fúvósötösre című művénekközös elemzésére is a rezidens kvintett közreműködésével. A csoportos órák mellett lehetőség nyílik az egyéni konzultációkra is. A résztvevők a zeneszerzők munkásságát Horváth Balázs zeneszerző előadásaiban ismerhetik meg.

Az érdeklődők a hangszeres és zeneszerzés órák, valamint az előadások mellett meghallgathatják a kurzus oktatóinak nyitókoncertjét 2017. július 17-én, majd a kurzuson részvevő hallgatók zárókoncertjét július 21-én.

A mesterkurzusok, előadások és koncertek iránt érdeklődő nagyközönség 1 500 Ft-os napidíj ellenében vehet részt nézőként a programokon. Az aktív résztvevők jelentkezési díja 60 000 Ft, amelyre a magyar részvevők számára korlátozott számban ösztöndíjas helyek még elérhetőek.

A workshop aktív részvételének jelentkezési határideje 2017. május 31. A kurzus további részletei a rendezvény honlapján találhatók meg.