Gábor, Karina, Ders

Gyermekkönyv főszereplője lett Joshua Bell

2017.05.25. 09:20

Programkereső

A mese a hegedűművész egyik gyerekkori történetén alapul, amikor tizenkét éves korában egy versenyen az izgalom miatt belesült Lalo Spanyol szimfóniájába.

Kathy Stinson, a könyv írója azt mondta: "Amikor meghallottam, hogy a tizenkét éves Joshua Bell hogyan kezelte, hogy hibázott egy olyan versenyen, amelyre nagyon keményen készült, tudtam, ez egy inspiráló történet. Nem csak a fiatalok számára, és nem csak azoknak, akik próbálkoztak már hasonló merészséggel." A könyv címe The Dance of the Violin (A hegedű tánca), és az Annick Press adta ki.

Joshua Bell gyerekkori élményéről szól ez a mesekönyv
Joshua Bell gyerekkori élményéről szól ez a mesekönyv
Fotó: amazon.com1980-ban Bell részt vett a Stulberg Nemzetközi Vonós Versenyen, de a lámpaláz miatt belesült Lalo Spanyol szimfóniájába. Megállt a játékban és megkérdezte a zsűrit, hogy előadhatja-e még egyszer. "A gyerekek rögtön empatikusan kezelik Joshua hibázását, és

azt is megtanulják, hogy kitartással mindig van második lehetőség"

- folytatta az írónő. 1981-ben ugyanis Bell újra ringbe szállt, ekkor a Kalamazoo versenyben, és tizenhárom évesen első díjat vitt haza.

Joshua Bell másodszor szerepel Kathy Stinson mesekönyveiben, 2014-ben az írónő a hegedűművész híres metrós kísérletét dolgozta fel. 2007-ben Bell Washington egyik metróállomásán 45 percen át Bach-darabokat hegedült a 3,5 millió dolláros Stradivarijával. Mindössze heten dobtak a kalapjába, pedig koncertjeire a világ legfontosabb hangversenytermeiben, több száz dollárért kelnek el a jegyek. (via TheViolinChannel.com)

1982-ban, 14 évesen Joshua Bell már egészen fantasztikusan játszotta Csajkovszkij Hegedűversenyét.

Legutóbbi budapesti koncertjéről itt olvashat.