György

Elhunyt az imádnivaló csembalóművész, Elisabeth Chojnacka

2017.05.31. 11:07

Programkereső

A legnagyobb zeneszerzők komponáltak számára, köztük Ligeti is, ő pedig olyan modern hangon játszott, mintha nem egy fél évezredes hangszer lenne előtte. Elisabeth Chojnacka május 28-án hunyt el, 77 éves volt.

A lengyel művésznő tíz nappal a második világháború kitörése után született 1939. szeptember 10-én. Fiatalkorát a vasfüggönnyel lezárt Lengyelországban töltötte, a varsói Chopin Akadémián tanult 1962-től. Ennek ellenére sikerült Párizsba mennie, ahol a belga csembalóművésszel és zeneszerzővel, Aimée de Wiele tanult együtt. Mestere a legendás Wanda Landowska volt.

1968-ban megnyerte a rangos Viotti Versenyt Vercelliben, ezután végérvényesen Párizsban telepedett le. Landowskához hasonlóan felismerte, hogy a csembaló továbbéléséhez bővítenie kell a kortárs repertoárt. Barátságot kötött a kortárs zeneszerzőkkel, akik Párizsban megfordultak, és darabot kért tőlük.

Ligeti a Passacaglia Ungherese, a Hungarian Rock, a Continuum és a Ricercare Omaggio a Frescobaldi című műveit írta számára, Górecki versenyművet, Iannis Xenakis együttesével pedig évekig dolgoztak, kísérleteztek együtt, az ütőhangszeres Sylvio Gualdával pedig duót alakított. Elisabeth Chojnacka nem ismert határokat.

 Hallgassa meg ezt a borzasztó minőségű felvételt, mert ennél nincsen szebb a világon!