Ervin

Meghalt Jiří Bělohlávek

2017.06.01. 14:44

Programkereső

A BBC Szimfonikusok egykori karmestere hosszú betegség után, hetvenegy évesen hunyt el. Halálát a Cseh Filharmonikus Zenekar közölte.

1946-ban született Prágában, fiatal korától kezdve értő tolmácsolója volt a cseh zenének, Antonín Dvořák, Bedřich Smetana és Bohuslav Martinů. Több neves cseh zenekart, így a Brno-i Filharmonikusokat, a Prágai Szimfonikusokat és a Cseh Filharmonikusokat is irányította. 1995-ben a BBC Szimfonikusok vezető vendégkarmestere lett, 2006-tól pedig az együttes vezető karmestere hat éven át. Ő volt az első, nem angolul beszélő dirigens, aki a Promenád-koncertek fináléját vezényelte.

"Jiří Bělohlávek utolsó koncertje a BBC együtteseivel Dvořák döbbenetes Requiemje volt, és nehéz ennél megfelelőbben emlékezni erre a nagyszerű emberre. A BBC Szimfonikusaival húsz évig állt kapcsolatban, és megannyi boldog emlékünk van..." - írta Paul Hughes, a zenekar ügyvezetője.

Pályafutása során a legnevesebb együttesek élén állt, és a legjelentősebb koncerttermekben lépett fel. 2012-ben, hatvanhat évesen visszatért a Cseh Filharmonikus Zenekarhoz, és jelentős fejlődést ért el velük.