György

Idén is a Hősök terén ünnepelnek a TérTáncosok!

2017.06.07. 15:47 Módosítva: 2017-06-07 15:48:45

Programkereső

Milyen, ha a világ egyik legjobb zenekar szolgáltatja a talpalávalót Budapesten a Hősök terén? A Budapesti Fesztiválzenekar június 10-én pont ezt fogja csinálni mintegy félezer gyerekkel együtt.

Ezer táncos láb, a világ egyik topzenekara és Fischer Iván várnak mindenkit június 10-én este 6 órakor a Hősök terén, ahol idén – egyéb meglepetések mellett – a Leonard Bernstein West Side Storyjából készült Szimfonikus táncokat játsszák ingyenes TérTáncKoncertjükön.

BFZ TérTáncKoncert2&stillerákos

A nap hősei, a hátrányos helyzetű és szerencsésebb sorsú gyerekek az ország legkülönbözőbb szegleteiből érkeznek a csongrádi Apátfalvától a nógrádi Salgótarjánon át a baranyai Bükkösdig. Az apátfalvi Mátó Domonkos, a TérTáncKoncert egyik junior nagykövete már harmadik éve táncol a téren: „Érdekes érzés táncolni.

Minden mozdulatnak megvan a maga leírhatatlan hangulata.

Van közte vagány, pörgős, könnyed és elegáns, és van olyan, mint a bulizás a Balaton Soundon. Nagyon nagy buli az egész.”

Hogyan készültek a tértáncos gyerekek Cserdiben? Olvassa el a beszámolónkat!

Rómeó és Júlia másképp

Leonard Bernstein zenéje, a West Side Story, ami összekapcsolja a téren a zenészeket, a gyerekeket és a közönséget, a Rómeó és Júlia modern adaptációja. A történetben amerikai tinik és emigráns fiatalok állnak egymással szemben, de a csatározások közben a két ellenséges csoport egy-egy tagja egymásba szeret, a szerelem pedig tragédiába torkollik.

BFZ TérTáncKoncert@stillerákos

A BFZ karmestere, Fischer Iván így mesél a darabról:

A mi korunkban újra aktuális lehet, hogy együtt tudnak-e élni egymással a különböző népcsoportok.

Lehet, hogy ez nemcsak a 40-es években volt probléma, hanem ma is. Mindeközben fantasztikusan szép és izgalmas ez a zene. Bernsteinnek sikerült egységet teremtenie csodálatos klasszikus tudása, a jazz és a Broadway-musical műfaja között. A West Side Story páratlan remekmű.”

A választott darab is azt erősíti, hogy a TérTáncKoncert jóval több mint zene és tánc: az elfogadásról, a közösségi alkotásról, az egymás iránti nyitottságról és a megteremtett lehetőségekről szól.