Ervin

Madaras Gergely vezényel az elhunyt Jeffrey Tate helyett

2017.06.07. 10:18

Programkereső

Június 2-án meghalt a gyönyörű Mozart-felvételeiről ismert dirigens, Jeffrey Tate. Az olasz RAI Nemzeti Szimfonikus Zenekar élén Madaras Gergely vezényel helyette június 8-án.

Sir Jeffrey Tate csupán másfél hónapig használhatta lovagi címét, Bergamóban egy próba alatt kapott szívrohamot, és újraéleszteni nem sikerült. Hetvennégy éves volt.

Jeffrey Tate
Jeffrey Tate
Fotó: YouTube/Symphoniker Hamburg
Lovagi címe kapcsán írtunk Tate-ről, aki hatalmas hátrányból indult, mégis generációjának egyik legfontosabb zenészévé vált.

„Különös nap volt a múlt péntek a brit zenei életben” – mondta a Londonban élő fiatal karmester, Madaras Gergely. „Egyrészt volt mentorom, Sir Mark Elder 70. születésnapját ünnepeltük, ugyanakkor mindenkit megrázott Sir Jeffrey Tate halálhíre, aki rengeteg más tevékenysége mellett a londoni Covent Garden Operaháznak volt első karmestere, és többek között gyönyörű Mozart-felvételeivel írta be magát a zenetörténetbe. Amikor a hírt meghallottam, éppen Dijonban léptünk a színpadra Fauré Requiemjét játszani, ami halmozta a különös egybeeséseket.”

Madaras Gergely a RAI Zenekara élén
Madaras Gergely a RAI Zenekara élén

A hangversenyen elhangzik Beethoven D-dúr Hegedűversenye a norvég virtuóz, Vilde Frang szólójátékával, valamint Mendelssohn III. „Skót” szimfóniája. A zenekar, szólista és karmester a koncertet az elhunyt művész emlékének ajánlják.