Gertrúd, Patrik

Lányával együtt érkezik Szombathelyre Martha Argerich

2017.06.15. 11:45

Programkereső

A zongoraművésznő és lánya július 11-én adnak koncertet az Agora Szombathelyi Kulturális Központban, az 50. Bartók-szemináriumon.

A művésznőt a Liszt Ferenc Kamarazenekar kíséri Takács-Nagy Gábor vezényletével. Sosztakovics I. zongoraversenye, majd Bartók Divertimento és Liszt "Angelus" vonósokra című műve hangzik majd el,

Saint-Saens Az állatok farsangját pedig az argentin művésznő lánya, Annie Dutoit Argerich moderálásával hallhatja a közönség.

Martha Argerich
Martha Argerich
Fotó: Unknown /

Az 50 éves Bartók Szeminárium kapcsán július 13-án jubileumi pódiumbeszélgetést vezet Petró János Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, karmester, majd táncház várja a fesztiválozókat.

Sipos József Bartók című filmjét premier előtti vetítésben láthatják az ide érkezők július 14-én.

A filmből kiderül többek közt, hogy milyen volt Bartók mint apa.

A vetítés után a jelenlévőket beszélgetésre invitálják, ezen olyan részletekről is szó esik majd, amelyekre az ötéves kutatómunka során derült fény, de a filmből kimaradtak.

Július 12-én a szemináriumon kurzusvezetőként is részt vevő Rohmann Ditta csellóművész és Balog József zongoraművész Bartók I. rapszódia, Bartók Improvizációk magyar parasztdalokra, Kodály Szólószonáta gordonkára és Bartók Román népi táncok című művét adja elő a Bartók Béla Zeneiskola Tibold Iván-termében.

A Bartók Szeminárium és Fesztivál július 15-én nagyszabású koncerttel zárul. A Savaria Szimfonikus Zenekar játssza Bartók A fából faragott királyfi című művét, és a Bozsik Yvette Társulat táncművészeinek közreműködésével adnak új értelmezést Sztravinszkij Tavaszi áldozat című művének az Agora Szombathelyi Kulturális Központban. A záróhangversenyt a karmesterkurzus hallgatói vezénylik.

A jubileumi szeminárium mesterkurzusait elismert mesteroktatók tartják, a karmesterkurzust például a programsorozat művészeti vezetője, Vajda Gergely tartja, a zongorakurzust pedig Balog József vezeti.