Emma

Komponáljon saját dallamot a mai Google Doodle-lel!

2017.06.22. 12:24

Programkereső

Véletlenszerűen elhelyezett ábrácskákból alkot dallamot a Google keresőjének mai évfordulós animációja. Az apropó pedig Oskar Fischinger 117. születésnapja. A német rajzfilmes és festő többek közt Liszt Ferenc II. Magyar rapszódiáját is "megrajzfilmesítette".

A zene nem korlátozóik pusztán a hangok világára. A vizuális világnak is van saját zenéje"

- mondta Oscar Fischinger 1951-ben.

És hogy ez hogy is néz ki, azt számos absztrakt animációs filmjében mutatta meg az 1900. június 22-én született Oskar Fischinger. Az eredetileg mérnöknek tanuló Fischinger 1920-as években találkozott az absztrakt film műfajával, ennek hatására színes folyadékokkal, viasszal és agyaggal kezdett kísérletezni. Tehetségére a szakma is felfigyelt, 1928-ban Fritz Lang A hold asszonya című sci-fijében is dolgozott. 

Oscar Fischinger
Oscar Fischinger

Az absztrakt művészeteket gyanúsnak minősítő és üldöző nácik hatalomra törésével azonban rohamosan fogytak a lehetőségei, így 1936 februárjában az Egyesült Államokba menekült. Itt szinte minden nagyobb stúdióval dolgozott, -megérkezésekor például a Paramountnál alkalmazták -, de szinte valamennyi amerikai projektje nehézségekbe ütközött. A Liszt Ferenc II. Magyar rapszódiájára komponált An Optical Poem ( 1937) az MGM-nél készült, de hála a stúdió könyvelési rendszerének, a bevételből Fischinger egy fillért sem látott. 

J. S. Bach D-moll tokkáta és fúgájára készítette Walt Disney's Fantázia ( 1940) című filmjéhez egy részletet, azonban otthagyta a produkciót - szintén fizetés nélkül -, amikor kevésbé absztrakttá próbálták tenni a dizájnját. William Moritz szerint az 1940-es Pinokkióban a Kék Tündér pálcájának varázslatainál is Fischinger effektjeit használták. 1967-ben hunyt el Los Angeles-ben.

19441522 10213441713382704 1431105235 n

Életműve előtt a Google a mai napi Doodle-lel (ide kattintva ki is próbálhatja) és egy játékkal tiszteleg. Egy mezőben az egyes négyzeteket bejelölve bárki megalkothatja a saját dallamát, amit a játék le is játszik, de ezzel egy időben egy képet is létrehoz, bizonyítva, Fischinger elképzelését, miszerint a zene vizualitás is. 

Google és a művészet

Az internetes kereső gyakran emlékezik meg hasonlóan egy művészről. Korábban mi is beszámoltunk a balettművészetet forradalmasító Orosz Balett megszervezőjének, Szergej Gyagilevnek a születésnapjáról. 

A kereső maga is ír verseket, ha a megfelelő módon használják, ahogy mi is megírtuk.