Konrád, Tivadar

Idén is Veszprémbe vár a Régizenei Napok

2017.07.04. 16:10

Programkereső

Ötödik alkalommal rendezik meg a Veszprémi Régizenei Napokat. A fesztivál tíz koncerttel és kurzusokkal várja a régizene szerelmeseit és játékosait.

Az eddigiekhez hasonlóan az idei helyszín is a veszprémvölgyi jezsuita templom, a történelmi környezet ugyanis a legmegfelelőbb hely a régizenéhez. Az előző években gyakran előfordult, hogy pótszékekre volt szükség, de a szervezők a templom akusztikája miatt mégsem keresnek nagyobb helyszínt.

Nagy Csaba
Nagy Csaba

Nagy Csaba lantművész, a koncertsorozat szervezője a Fidelio megkeresésére elmondta, hogy idén a Régizenei Napok fő tematikája a jelen és a múlt viszonya lesz. „Régóta próbálunk olyan koncertműsorokat összeállítani, melyek kortárs benyomásokat keltenek a régizene-játékon keresztül. Megszólalnak művek az ars antiqua, az ars subtilior korától kezdve a reneszánszon át a barokkig, és lesznek kortárs művek, köztük Arvo Pärt zenéi.”

Július 18-án a Recercare Régizenei Műhely nyitja a sorozatot, akik Balaton-felvidéki együttes lévén házigazdáknak tekinthetők. „Jelen-volt” a koncert címe, mely szintén a régi-kortárs szembeállásra utal.

Érdekes megnézni, hogy ami régen született, modernként hathat ma is, a kortárs muzsikán pedig hallható, milyen elődök ihlették

– mondta Nagy Csaba, akik július 20-án Szászvárosi Sándorral játszik egy olyan műsort, mely hamarosan lemezen is megjelenik. Július 19-én Tóth Emese Gyöngyvér és Kabdebó Noémi koncertje a középkor zenéjét képviseli. Július 21-én a magyar Recurring Company együttes játszik, akik az elektronikát vegyítik a korhű, régizenei hangszerekkel.

Az Orlando Énekegyüttes és a Liszt Ferenc Társaság közösen vásárolta azt a claviorganum hangszert, melyen Kővári Péter július 22-én játszik.

Bruno Cocset
Bruno Cocset
Fotó: Holló Zsuzsa

Július 25-én a Sebastian Consort lép fel, melyet Lachegyi Imre furulyaművész alapított. Különös élménynek ígérkezik az „Opera a kolostorban” című koncert, melyen Bodrogi Éva világhírű szoprán énekel. Immár a fesztivál visszatérő vendégének mondható Bruno Cocset barokkcselló-művész, aki Maude Gratton csembalóművésszel érkezik idén. A két zenész együttesük, a Les Basses Réunies Cello Stories című lemezét mutatja be a veszprémi közönségnek.

Július 28-án Kallai Nóra és Regős Júlia a viola da gamba egyik legnagyobb játéka, Sieur de Sainte-Colombe előtt tisztelegnek. (Sainte-Colombe alakja a Gérard Depardieu főszereplésével forgatott Minden reggel című filmből lehet ismerős a nagyközönségnek.) A fesztivált az Orlando Énekegyüttes zárja, akik a Sonatores Pannoniae fúvóegyüttessel kiegészülve többek között Bach-kantátát adnak elő.

Az egyes koncertekre 1000 forintos áron válthatók jegyek a helyszínen. Bruno Cocset koncertjére bejutni sem kerül sokkal többe, erre 2000 forint a belépő.

Milyen a régizene?

Csodálatos. Bodrogi Éva énekel, Szászvárosi Sándor és Kónya István játszik.