Konrád, Tivadar

Megújul a Zeneakadémia orgonája

2017.07.05. 11:38

Programkereső

A hányattatott sorsú hangszer 2018 őszétől ismét régi formájában tündököl majd.

A Zeneakadémia orgonája a karlsruhei Voit & Söhne műhelyéből került ki 1907-ben, ez volt az ország első koncertorgonája, melyen a legnagyobb művészek is játszottak. A felújításról Fassang László közölt részleteket a Zeneakadémia honlapján.

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 2013-ban felújított nagyterem
Fotó: Picasa

Voit orgonái a szimfonikus zenekar hangzásideálját követték, amennyiben rendkívül gazdag hangskála szólal meg rajta a pianissimótól a fortissimóig. 1925-ig olyan nagyságok játszottak rajta, mint Alexandre Guilmant, Enrico Bossi és Antalffy Zsiross Dezső. 1925 és 1967 között viszont olyan átépítéseket szenvedett el a hangszer, hogy azáltal elveszítette igazi karakterét. A hangszert a hatvanas évek végén lebontották, a mostani sípok csak díszítő funkciót látnak el.2009-ben Batta András rektor felkérte az intézmény orgonaművészeit, hogy dolgozzák ki az orgona felvirágzását szolgáló koncepciót.

"A koncepció kialakítását külföldi és hazai tanulmányutak, több száz órát kitevő levéltári és helyszíni kutatómunka, valamint a nagytermi homlokzat és a mögé épített 1967-es orgona állapotfelmérő dokumentációjának elkészítése előzte meg" - írja Fassang László. Az így létrejött orgonabizottságban nemcsak hangszerjátékosok, hanem "a gazdasági, jogi és műszaki területek szakemberei is helyet kaptak".

A rekonstrukció feladata, hogy "megjelenésében és hangzásában is az eredeti hangszer szülessen újjá".

Célja, hogy ezzel együtt a modern orgonaépítészet vívmányai is is megjelenjenek, köztük egy olyan számítógépes rendszer, mely a hangszínválasztásokat könnyíti meg. A hangszer bemutatójára Szathmáry Zsigmond zeneszerző orgonaversenyt ír.

Az újjáépített orgona 4 manuálos, 74 regiszteres hangszer lesz 5000 síppal. "[A] Voit orgona hangja (..) rögtön elénk hozza majd a századforduló hangszereinek patináját, egy kiforrott stílus vívmányait" - írja Fassang, aki szerint egy ilyen orgona az orgona tanszakot is fel fogja lendíteni, és növeli a koncertterem presztízsét.

(via Zeneakadémia)