Béla

Hans Zimmer aggódik a szimfonikus zene jövője miatt

2017.07.15. 13:56

Programkereső

Az új évezredben minden klasszikus zene szerető feltette már a kérdést: miért nem népszerűbb ez a műfaj? Miért vonz egyre kevesebb embert az a formáció, mely a nyugati zene legfontosabb vívmánya - a szimfonikus zenekar?

A szimfonikus zene valahogy úgy néz ki, hogy van egy ember, aki hátat fordít neked, a többi pedig a papírjaiba mélyed.

Ez lenne a kapcsolatteremtés a közönséggel? Olyan lenne megszabadulni a karmestertől – hacsak a karmester nem egy igazi showman, de a legtöbb úgysem az –, mint lebontani egy falat. Szemkontaktussal egy közösség fejlődhetne a közönség és a muzsikusok között."Zimmer szerint a szimfonikus zenekaroknak nyitottaknak kéne lenni az elektronika felé, hiszen a zenekarok a múltban is a legmodernebb ismeretekre támaszkodtak. "Az orgona a telefonközpontig a legkomplexebb találmánynak számított" – érvel. – "Mi a baj az elektronikával?"

A filmzeneszerző szerint a zenekarok jól fogadnák az ő elképzeléseit, de nem biztos, hogy szívesen eltávolítanák a karmestert. Arról is beszélt, hogy Hollywoodot gyakran lesajnálják a zenészek, de ez az utolsó hely a világon, ahol szimfonikus kottákat rendelnek zeneszerzőktől. (via Houston Chronicle)

Ön mit gondol Hans Zimmer radikális ötleteiről?

 • 31
  Szerintem van benne valami.
 • 27
  Miért csak ilyen válaszlehetőségek vannak?
 • 25
  Akkora marhaság, hogy gyorsan fel is tettem a Bernstein-féle Beethoven-összest.
 • 13
  Abszolút igaza van, az Oroszlánkirály van olyan jó, mint a Trisztán és Izolda.
 • 2
  Én nem olvastam el a cikket, de amúgy igen.