Konrád, Tivadar

Idén is újjáéled a Kodály Ifjúsági Zenekar

2017.07.17. 11:07

Programkereső

Elkezdődött Debrecenben az Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiája, a rendezvény ideje alatt ingyenes koncerteken lépnek fel a fiatalok a Debreceni Egyetem Liszt termében.

A barokk zene remekeivel kezdődött a július 15-i, szombat esti Fuvola Gála. A XVII. századi műveket Bodoky Gergely fuvolaművész, a müncheni Zeneakadémia egykori hallgatója, a berlini Német Szimfonikus Zenekar tagja barokk fuvolán Mogyorósi Éva csembaló kíséretével adta elő, utóbbi jellemző hangszere a barokk korszak szonátáinak.

Különleges találkozásnak adott otthont a Zenés esték a Nagyerdőn vasárnapi Kamarazenei Gálája. A Zeneművészeti Kar egykori tanára, Nagy Sándor brácsaművész, a tokiói Musashino Akadémia emeritus professzora a kar két jelenlegi oktatójával, Zs. Szabó Mária hegedűművésszel és Scholz Anna gordonkaművésszel adott közös koncertet.

A Zenés esték a Nagyerdőn hangverseny-sorozat hétfőn 20 órától a Szaxofon Gálával folytatódik, amelyen Lev Pupis, Puskás Levente (szaxofon), Váradi Judit (zongora) és a szlovéniai SOS szaxofonegyüttes lép színpadra.

Július 22-én kerül sor a Petrovics Emil Énekversenyre, július 23-án pedig a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar lép színre Vásáry Tamás vezényletével a debreceni Kölcsey Központban. A világzenekar létrejöttének célja, hogy az ifjú tehetségek gyakorlatot szerezzenek a zenekari muzsikálásban. "Hónapok vagy évek munkája, hogy ebbe a gyakorlatba valaki belejöjjön, ezt tíz nap alatt kell megcsinálnunk olyan műsorral, ami egyáltalán nem könnyebb, mint a profi zenekarok műsora" -- nyilatkozta Vásáry Tamás a dehir.hu kamerája előtt. Az együttes fellép majd Pozsonyban, Galántán, Budapesten és Eisenstadtban (Kismarton) is.