Emma

Ismeretlen Holst-művek kerültek elő

2017.07.18. 15:51

Programkereső

Érdemes takarítani, főleg ha 1906 óta eltűntként regisztrált zeneművek kerülnek elő a művelet közben. Új-zélandi zenekar fogja bemutatni A bolygók-szvit komponistájának opuszait.

Az új-zélandi Bay of Plenty Symphonia kottatárából, egy szokásos évi takarítás és leltározás közben kerültek elő az angol komponista, Gustav Holst művei, akit jobbára csak A bolygók című szvitjéről ismerünk. Justus Rozemond zeneigazgató számolt be a történtekről: "A könyvtárosunk, Gloria Pheasant és én évekkel ezelőtt a kottatárat takarítottuk. Rengeteg fénymásolt kottát kiselejteztünk már, amikor megtaláltuk ezeket a kéziratokat.

Gustav Holst legismertebb portréja
Gustav Holst legismertebb portréja
Fotó: Herbert Lambert

Nem igazán hittük el, hogy eredeti Holst-kéziratok vannak nálunk, de annyira azért bíztunk a dologban, hogy nem dobtuk el őket."

Megállapították, hogy kézírás valóban a zeneszerzőtől származik, ezt később szakértők is megerősítették. A két mű címe Somerseti népdalok (Folk Songs from Somerset) és Két dal szöveg nélkül (Two Songs Without Words). Valószínűleg az angol fuvolajátékos, Stanley Farnsworth révén kerültek a kották Új-Zélandra. A Somerseti népdalok 10 dalt tartalmaz, melyeket Cecil Sharp gyűjtött. 1906-ban Holst vezényelte a mű premierjét, egy évvel később pedig három dallamot fel is használt a Somerseti rapszódia című opuszában. Valószínűleg ez az előadás volt az egyetlen, de a Bay of Plenty Symphonia tenni fog érte, hogy ez ne így legyen.

(via slippedisc)

Hallgassa meg a Somerset Rhapsody című művet!