György

Kyung Wha Chung belesült a Bach-fúgába, mégis imádták az emberek

2017.07.18. 09:33

Programkereső

"Megesik!" – kiabálták az emberek, miután a művésznő újrakezdte a művet. A Strad közölt beszámolót a koncertről.

"Nagyobb élmény lehet egy hibás előadás, mint egy tökéletes?" – teszi fel a kérdést Charlotte Smith, a Strad szakírója. A 69 éves Kyung Wha Chung ugyanis egy rendkívül nehéz programmal lépett fel a Barbican Hallban, Londonban: három Bach szólószonátát és szólópartitát játszott fejből, tehát nemcsak fizikailag jelentett nagy igénybevétel a program, hanem mentálisan is. "Rögtön egyértelmű lesz, hogy ez nem az a tisztára csiszolt előadás lesz, amit megszoktunk tőle" – írja Smith. A szünet után Kyung Wha Chung a második szólószonáta fúgájánál tartott, amikor megtörtént vele minden zenész rémálma: belesült a műbe, és újra kellett kezdenie.

A közönség azonban nem fütyült és nem merült zavart hallgatásba, hanem megtapsolta a művészt:

Ne aggódjon! Történik ilyesmi!

– kiabálták. Chung megérdemli a tapsot, véli a beszámoló írója, hiszen egyedülálló stílusa van, ami még akkor is lebilincselő, ha az előadása nem hiba nélküli. "Gyakran hallom azt a panaszt, hogy

a mai előadókból, akármilyen tehetségesek és lenyűgözőek legyenek is, hiányzik valami egyéni karakter, ami a régiekben megvolt.

Akár így van ez, akár nem, az biztos, hogy a tisztára csiszolt felvételek és a digitális szerkesztés térnyerése mára ahhoz vezetett, hogy csak a tökéleteset fogadjuk el napjaink vezető szólistáitól, és ez nemcsak egyszerűen technikai megoldásokra terjed ki, hanem egyfajta vélt, ideális interpretációra is." Máshogy kifejezve, a zenészektől egyfajta tökéletes előadásmódot várunk az egyéni helyett.

GettyImages-687793818
Fotó: Hiroyuki Ito / Getty Images Hungary

Néha megesik, hogy egy hiányzó hang, egy elsietett frázis többet mond egy tökéletesnél.

A zenének megvan az az ereje, hogy mesélni tud az emberi tökéletlenségről is

– véli Charlotte Smith. "Azt hiszem, ez volt a legvarázslatosabb és legélvezetesebb koncert, melyet valaha hallottam." (via The Strad)