Béla

Hangszerré változott a Royal Albert Hall

2017.07.25. 09:40

Programkereső

Benedict Mason kortárs zeneszerző olyan zeneművet írt, amelyet csak a Royal Albert Hallban érdemes előadni, ugyanis a legteljesebb mértékben kihasználja a tér adottságait.

Három év telt el az ötlet megszületése és a darab 2014-es bemutatója között, de hatalmas élményt jelentett a BBC Proms koncertje, amelyen az Aurora Orchestra és a Chantage kórus összesen 144 tagja zenélt és énekelt. Mason művét - ami a MELD címet viseli - a Proms rendelte meg, amely egyébként a szigetország legrangosabb komolyzenei fesztiválja. A zeneszerző szakított a konvenciókkal: a darabját játszó zenészek fel-alá barangolnak az épületben, a pincétől egészen a felső páholyokig, hogy az így létrejövő zene zsigeri élmény legyen. Az eredmény által a Royal Albert Hall több lett, mint koncertterem, ha úgy tetszik, a szó legszorosabb értelmében a zene rezonáló testévé változott.

Az elmúlt években több olyan darabot írtam, amelyekben az épület, ahol elhangzik a mű, legalább olyan fontos, mint a zenészek közreműködése

- mondta a zeneszerző.

A MELD premierje 2014-ben volt a BBC Proms fesztiválon, de a brit közszolgálati adó most tette online elérhetővé tette az előadást az egész világon.