Emma

Groteszk tangóra hív a fiatal magyar zeneszerző

2017.07.27. 14:03

Programkereső

A Fidelio Fortissimo-különdíjas zeneszerző-karmester-zenész, Szüts Apor 2016 szeptemberében írt szerzeménye tisztelgés az argentin zeneszerző, Astor Piazzolla előtt.

A Virtuózok 23 éves felfedezettje a vetélkedőn ugyan zongoristaként mutatkozott be, ám zeneszerzői páylafutását is legalább ennyire fontosnak tartja. Eddig több mint 600 zeneművet komponált, az operától a hárfaversenyen át a nagybőgőversenyig. 2014-ben egyik operája nyerte a Miskolci Operafesztivál pályázatát: A hallei kirurgust október 2-án mutatják be Debrecenben. Idén július 23-án az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megnyitóján, Győrben a Virtuózok Apor saját szerzeményét adták elő.

Szüts Apor
Szüts Apor
Fotó: Virtuózok

A napokban felkerült a legnagyobb online zeneboltok (Deezer, iTunes, Spotify) kínálatába a 2016 szeptemberében íródott Groteszk tangó című szerzemény, amelyet Apor a Virtuózok erdélyi koncertkörútja számára írta. Témája tisztelgés az argentin zeneszerző, Astor Piazzolla előtt. A mű, amely eredetileg egy zongoraszóló vonószenekari kísérettel, azóta számtalan átiratban elkészült, többféle hangszerre: a vonósok mellett szerepet kapott már akár a harmonika vagy a hárfa is.

Hallgassa meg a zeneművet!

Azóta a Groteszk tangó a Virtuózok-koncertek rendszeresen játszott darabja, előadták többek közt a New York-i a Carnegie Hall közönségének is. Tavaly októberben rögzítették a Müpában a Nemzeti Filharmonikusokkal, Bolyky Zoltán karmester vezényletével.