Zsuzsanna

Hajba kapott Cecilia Bartoli és Sol Gabetta?

2017.09.05. 16:14

Programkereső

A klasszikus zene két állócsillaga képzeletbeli párbajt vív legfrissebb, Dolce Duello című közös lemezén, amin a barokk repertoárból válogattak.
Dolce Duello
Dolce Duello

A november 10-én megjelenő lemez anyaga egy évszázadnyi zeneirodalmat fog át. Vivaldi, Händel, Domenico Gabrielli, Albinoni és Luigi Boccherini művei mellett három világpremier is szerepel a lemezen, mégpedig Nicola Antonio Porpora Giusto Amor, tu che m'accendi című darabja, valamint Antonio Caldara két kompozíciója, a Nitocri című operában szereplő Fortuna e speranza, és a Gianguir című operából a Tanto, e con sì gran piena. Ezek a művek nagyon eltérő követelményeket támasztanak a szólistákkal szemben, és mind az énekes, mind pedig a csellista részéről alapos felkészültséget igényelnek.

A lemez a két szólista szerint egy elegáns párbajt mutat be a cselló és az énekhang között.

A barokk hajnalától kezdve e kettő elválaszthatatlan volt: a cselló hangja nagyon hasonlít az emberi hangra, ezért szépen tudják egymást támogatni, "de ha egymás ellen fordulnak, akkor a cselló kitolja az emberi hangot a legvégsőbb határokig, míg az énekes a fa és a húrok nyers érzelmeit kéri számon” - fogalmaznak az ajánlóban. Bartoli és Gabetta egyébként évek óta jó barátok, és rég óta keresik az alkalmat a közös munkára. Bár a mostani album egy „párbajról” szól, az igazi nyertes minden bizonnyal a hallgató lesz, aki két csodálatos nő örömteli zenéjében gyönyörködhet. A lemez megjelenését követően európai turnéra indulnak, addig is, az album előrendelhető ITT.