Zsuzsanna

Az egyházzenei élet színe-java

2017.09.14. 14:24

Programkereső

A következő hetekre több templomi koncertet is ajánlunk: Karasszon Eszter csellóművésznő, a Musica Sacra kórus, valamint az Erkel Ferenc Vegyeskar is koncertet ad a Jézus Szíve Templomban.

Néhány hónapja még intenzívebbé vált a komolyzene jelenléte a Mária utcai Jézus Szíve Jezsuita Templomban. Hangversenyek délidőben címmel a budapesti egyházzenei élet legkiválóbb szólistái és együttesei közreműködésével indult sorozat. A művészek a vasárnap 11.00 órai szentmise keretében szólaltatnak meg egy-egy művet, majd közvetlenül a szertartás után rövid koncertet adnak.

Karasszon Eszter
Karasszon Eszter
Fotó: Karasszon Kata

A soron következő koncertet Karasszon Eszter adja szeptember 17-én.A csellóművésznő 2016-ban kitüntetéssel diplomázott Zeneakadémián. Nyolcévesen a legfiatalabb versenyzőként nyert díjat első országos csellóversenyén, azóta számos hazai és nemzetközi versenyen díjazták, legutóbb 2015-ben a Nemzetközi Popper Dávid Csellóversenyen ért el első helyezést. A Concerto Budapest tagja, a zenekari játék mellett rendszeresen kamarázik Szabadi Vilmossal. Nagy hangsúllyal szerepelnek repertoárján 20. századi és kortárs magyar szerzők, és orgonista édesapja hatására templomokban is szívesen játszik.

Szeptember 24-én az Erkel Ferenc Vegyeskar koncertjét hallhatjuk. Az együttes 1948-ban alakult Pászti Miklós és Fasang Árpád vezetésével, 2002 óta Cseri Zsófia vezetésével működik. Tavaly Kiemelt Hangversenykórus minősítést szereztek. 2012 óta minden évben házigazdái a Szinkópa Vegyeskari Találkozónak, amely előadásokkal és gyakorlati feladatokkal biztosít egyfajta továbbképzést, kitekintést és ismerkedést amatőr kórusok számára, Kulisszakoncert-sorozatuk keretében pedig betekintést engednek a kórusművek mélyén rejlő zenei összefüggésekre, és a próbafolyamat menetére. Repertoárjuk a reneszánsz szerzőktől kezdve egészen a kortárs művekig terjed.

Musica Sacra
Musica Sacra

Október 1-jén a Jézus Szíve Templom 1970-es évek elején alapított Musica Sacra kórusa ad koncertet. A vegyeskar nemcsak zenei együttes, de egyben lelki közösség is. A templom liturgikus zenéjének egyik középpontja az a többször átalakított orgona, amely mai alakját a Váradi és Fia orgonaépítő műhely munkája nyomán nyerte el. A Musica Sacra kórus minden hónap első vasárnapján gazdag orgonakíséretes repertoárral teszi emlékezetessé a szentmisét.