Zsuzsanna

Közvetlenül az agyunkkal írhatunk zenét ezentúl

2017.09.14. 14:35 Módosítva: 2017-09-14 14:37:02

Programkereső

Német tudósok kifejlesztettek egy programot, amivel akár paralízises emberek számára is lehetségessé válik, hogy zenei ötleteiket kéz nélkül papírra vessék.

Húsz évvel ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt az ötlet, hogy valaki csupán agyi aktivitással hozzon létre zeneművet. Ma már ez nem csak utópia”

- mondta Gernot Müller-Putz, a Grazi Műszaki Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője. A publikáció, amit a PloS tett közzé, 18 résztvevő bevonásával készült, köztük 17 amatőr zenésszel és egy profi klarinétos-zeneszerzővel.

music-brain-2016-billboard-650

A koponyájukra erősített elektródák érzékelték az agyból érkező elektroenkefalogram (EEG) hullámokat, ezek az elektródák a másik oldalon pedig egy olyan számítógéphez voltak csatlakoztatva, amibe beépítettek egy zeneszerzési szoftvert. A résztvevőknek az volt a feladata, hogy a számítógép képernyőjén észlelt betűk, majd hangjegyek közül kiválasszák azokat, amiket szeretnének felhasználni a szöveg- vagy zeneíráshoz. A koncentráció hatására létrejövő agyi hullámokat érzékelve a szoftver sárga fénnyel jelezte, ha „kijelölte” és „lementette” az adott betűt vagy hangjegyet. A résztvevőknek ezzel a módszerrel előbb rövid szavakat kellett leírniuk (Musik, Liszt), majd lekottázni egy rövid dallamot, végül pedig saját dallamot írni. A másolási feladatnál a pontossági eredmények lenyűgözőek voltak: az alanyok a betűket és hangjegyeket 88 százalékos pontossággal tudták lemásolni. Ugyanez a szám 76 százalékra csökkent a zeneírási feladatnál, feltehetően azért, mert itt már új hangokat kellett létrehozni ezzel a szokatlan módszerrel. A profi zenész és zeneszerző esetében még jobbak voltak az eredmények: a betűmásolási feladatot 100 %-os pontossággal végezte el, a dallammásolást 94 %-kal, míg az saját dallam lejegyzetelése 98 %-osan sikerült a szándékaihoz mérten. A résztvevők fejlesztési javaslatokkal is éltek: hiányolták a szünet gombot, mondván, hogy a kreatív embereknek szükségük van időre, míg összegyűjtik, majd papírra vetik gondolataikat. Ezzel együtt is azt mondták, a program hatékonyan működik, sőt mi több, élvezetes a használata. A kutatóknak komoly céljaik vannak a fejlesztéssel:

létre szerettek volna hozni egy eszközt, ami szórakoztató, és ami még fontosabb: a sérült, vagy testi fogyatékkal élő embereket segíti az önkifejezésben.

Azt pedig mindannyian tudjuk, hogy a zene általi érzelemkifejezés milyen jótékonyan hat a fizikai testre, ezáltal tehát egy öngyógyító folyamat részét is képezheti a jövőben tökéletesítendő program.

(via: Pacific Standard)