Ervin

Születésnapi koncerttel nyitja évadát a Zuglói Filharmónia

2017.09.29. 09:35

Programkereső

A zenekart vezető, idén hetvenéves Záborszky Kálmán ünnepi hangversenyével indul a Zuglói Filharmónia 2017/2018-as évada. Egy fiataloknak szóló sorozat mellett világsztárokat felvonultató koncertekkel is várják a közönséget.

Az összművészeti, közönségnevelő Pastorale-sorozat februártól májusig négy különböző programmal várja a családokat nyolc alkalommal a Pesti Vigadóban - mondta el Solymosi-Tari Emőke zenetörténész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti Tagozatának vezetője a Zuglói Filharmónia keddi sajtótájékoztatóján. Hozzátette: február 17–18-án Donizetti Szerelmi bájital című vígoperájának keresztmetszetét adják elő, március 24–25-én a klarinét és társai mutatkoznak be különböző műfajokban, április 21–22-én Debussy és Ravel világát ismertetik meg az érdeklődőkkel, május 12–13-án pedig a magyar, román és szlovák néptánc és népzene kerül a középpontba.

Az 1997-ben indított sorozatban eddig több, mint kétszázhúsz előadással várták a közönséget az általános iskolás korosztálytól kezdve a felnőttekig.

A sorozat a műfaji sokszínűségre törekszik, bevonva a társművészeteket is az élményt adó programokba.

Záborszky Kálmán
Záborszky Kálmán

A Müpa ad otthont a hetvenedik születésnapját ünneplő Záborszky Kálmán, a Zuglói Filharmónia vezető karmestere, művészeti vezetője, az MMA tagja hangversenyének október 7-én. Az esten Zempléni László Régi magyar táncok, Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus és Galántai táncok, valamint Dubrovay László Faust, az elkárhozott című művének részletei hangoznak el Záborszky Kálmán vezényletével, közreműködik a Hunyadi János Általános Iskola gyermekkara, valamint Kovácsházi István tenor. Záborszky Kálmán elmondta,

a koncert egyik fontos eleme pedagógiai, hiszen a Régi magyar táncok című műben a száznegyven főből álló Szent István Király Szakgimnázium és Zeneiskola növendékeiből alakult zenekar működik közre.

Dubrovay László balettjéből négy részletet játszanak, így többek között Mefisztó táncát, valamint Margit és Faust szerelmét. A sajtótájékoztatón Dubrovay László zeneszerző, a nemzet művésze, az MMA elnökségi tagja kiemelte: Záborszky Kálmán rengeteget tett a magyar zenei életért, az oktatásért, az iskolaszervezésért, különböző ifjúsági együttesek létrehozásáért.

Karmesterként nagyszerű zenekart alapított, fantasztikus produkciókat dirigálva.

Az 1997-ben indított sorozatban eddig több, mint kétszázhúsz előadással várták a közönséget az általános iskolás korosztálytól kezdve a felnőttekig. A sorozat a műfaji sokszínűségre törekszik, bevonva a társművészeteket is az élményt adó programokba.

Muszorgszkij Éj a kopár hegyen, Sosztakovics 1. csellóversenye és Dvořák 9. szimfóniája hangzik el október 20-án a Budapest Kongresszusi Központban, a szólista Várdai István gordonkaművész lesz – mondta el Baráti Kristóf hegedűművész, az MMA tagja, az est karmestere.

Mendelssohn 114. zsoltára és e-moll hegedűversenye, valamint Brahms 4. szimfóniája szólal meg a Zeneakadémián 2018 májusában Baráti Kristóf szólójával és vezényletével. A Stephanus bérlet négy koncertje a Müpában, a négy előadásból álló Gaudeamus bérlet a Zeneakadémián, a Téli bérlet négy hangversenye a Pesti Vigadóban várja a közönséget.