Klasszikus

225 millió zenekari konszolidációra

2004.04.08. 00:00
Ajánlom
Kilenc nagy zenekar biztonságos működését teszi lehetővé az a 225 millió forint, amelyet Hiller István kulturális miniszter a zenekari konszolidációra különített el a Nemzeti Kulturális Alapprogramnál lévő miniszteri keretből.

Az összegből a következő zenekarok részesülnek: Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara (50 000 000 Ft), Liszt Ferenc Kamarazenekar (35 000 000 Ft), MÁV Szimfonikus Zenekari Alapítvány (35 000 000 Ft), Magyar Rádió Zenekara (30 000 000 Ft), Magyar Rádió Énekkara (8 000 000 Ft), Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar (35 000 000 Ft), Osztrák-Magyar Haydn Zenekar (12 000 000 Ft), Rajkó Zenekar (5 000 000 Ft), Danubia Szimfonikus Zenekar (15 000 000 Ft).

A hivatásos önkormányzati zenekarok és énekkarok 2004-ben összesen 970 millió Ft támogatást kapnak, amelyből a Debreceni Filharmonikus Zenekar, a Debreceni Kodály Kórus, a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Pécsi Szimfonikus Zenekar, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Szolnoki Zeneművészeti Központ, a Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány, a Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, a Pest Megyei Szimfonikus Zenekar, a MÁV Szimfonikus Zenekari Alapítvány, a Távközlési Zenei Alapítvány, a Gödöllői Szimfonikus Zenekar, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, az Orfeo Zenei Alapítvány és Nyíregyházi Cantemus Kórus részesül.

Számos zenekar fenntartója azonban nem tudja megfelelő mértékben támogatni zenekarát. E probléma orvoslására hozott létre már 2003-ban a kulturális tárca egy zenekari konszolidációs keretet, hogy azok az együttesek is jó körülmények között végezhessenek színvonalas és eredményes munkát, akiknek fenntartói nem képesek az ehhez szükséges forrásokat önerőből megteremteni.

A különböző fenntartó intézményekhez tartózó zenekarok finanszírozási rendszere jelenleg számos anomáliát tartalmaz, és a támogatási lehetőségek nem mindig állnak arányban a zenekar művészeti teljesítményével. Nincs egységes és objektív finanszírozási elv. E helyzet számos feszültséget teremt a kulturális életben, éppen ezért a kulturális tárca idén februárban tárgyalásokat kezdett a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségével és a Magyar Zene- és Táncművészek Szakszervezetével, hogy a szakmával közösen kidolgozzák a zenekari finanszírozás alapelveit. 2004 nyarára a tárgyaló felek közösen meghatározzák a támogatásban részesülő hivatásos zenekarok és énekkarok körét és a finanszírozás alapelveit, így a 2005-ös költségvetés tervezésekor már ezen, a szakmával közösen lefektetett elvek alapján tud a kulturális tárca javaslatot tenni a rendelkezésre álló összegek elosztására.

Nemzeti Ifjúsági Zenekar cím

A Danubia Zenekar 2001 szeptemberében nyerte el az állami támogatással járó kitüntető címet, amely három esztendőre szól. 2004 szeptemberétől kezdve a Nemzeti Ifjúsági Zenekar kitüntető címet a Rajkó Zenekar kapja. A TALENTUM Kulturális Alapítvány égisze alatt működő iskola 53 éve képzi egyedülállóan az országban a roma származású fiatalokat. A művészeti képzés mellett közismereti oktatásban és szakképzésben is részesülnek a tanulók. Modell értékű, ahogy a Talentum iskola neveli ezeket a fiatal tehetségeket. A világhírű Rajkó Zenekar hungaricumnak is tekinthető speciális értéket képvisel a magyar zenei életben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Péterfy Gergely: A Dunakanyarban van valami grandiózus

A Partitúra harmadik szériájának következő adása, most szombaton, szeptember 19-én 14.30-tól Visegrádon és környékén kalandozik a Duna tévén. A műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós – többek között – a Péterfy-családnál is vendégségben jártak. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművésznél, és lányánál, Péterfy Bori színész-énekesnél. Bori testvére, Péterfy Gergely író azonban a nyári forgatás idején épp külföldön volt, így kimaradt a Partitúrából, de a Fidelio.hu most pótolta a beszélgetést.
Klasszikus

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Könyv

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.
Zenés színház

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg. 
Klasszikus hír

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl lemezeladás a CD-t Amerikában

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl (bakelit) lemezeladás a CD-t Amerikában - adta hírül hétfőn a The Guardian brit napilap honlapja.
Klasszikus ajánló

Startol a Bach Mindenkinek Fesztivál

Idén szeptember 16. és december 31. között élvezhetjük Johann Sebastian Bach zenéjének sokszínűségét.