Klasszikus

225 millió zenekari konszolidációra

2004.04.08. 00:00
Ajánlom
Kilenc nagy zenekar biztonságos működését teszi lehetővé az a 225 millió forint, amelyet Hiller István kulturális miniszter a zenekari konszolidációra különített el a Nemzeti Kulturális Alapprogramnál lévő miniszteri keretből.

Az összegből a következő zenekarok részesülnek: Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara (50 000 000 Ft), Liszt Ferenc Kamarazenekar (35 000 000 Ft), MÁV Szimfonikus Zenekari Alapítvány (35 000 000 Ft), Magyar Rádió Zenekara (30 000 000 Ft), Magyar Rádió Énekkara (8 000 000 Ft), Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar (35 000 000 Ft), Osztrák-Magyar Haydn Zenekar (12 000 000 Ft), Rajkó Zenekar (5 000 000 Ft), Danubia Szimfonikus Zenekar (15 000 000 Ft).

A hivatásos önkormányzati zenekarok és énekkarok 2004-ben összesen 970 millió Ft támogatást kapnak, amelyből a Debreceni Filharmonikus Zenekar, a Debreceni Kodály Kórus, a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Pécsi Szimfonikus Zenekar, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Szolnoki Zeneművészeti Központ, a Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány, a Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, a Pest Megyei Szimfonikus Zenekar, a MÁV Szimfonikus Zenekari Alapítvány, a Távközlési Zenei Alapítvány, a Gödöllői Szimfonikus Zenekar, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, az Orfeo Zenei Alapítvány és Nyíregyházi Cantemus Kórus részesül.

Számos zenekar fenntartója azonban nem tudja megfelelő mértékben támogatni zenekarát. E probléma orvoslására hozott létre már 2003-ban a kulturális tárca egy zenekari konszolidációs keretet, hogy azok az együttesek is jó körülmények között végezhessenek színvonalas és eredményes munkát, akiknek fenntartói nem képesek az ehhez szükséges forrásokat önerőből megteremteni.

A különböző fenntartó intézményekhez tartózó zenekarok finanszírozási rendszere jelenleg számos anomáliát tartalmaz, és a támogatási lehetőségek nem mindig állnak arányban a zenekar művészeti teljesítményével. Nincs egységes és objektív finanszírozási elv. E helyzet számos feszültséget teremt a kulturális életben, éppen ezért a kulturális tárca idén februárban tárgyalásokat kezdett a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségével és a Magyar Zene- és Táncművészek Szakszervezetével, hogy a szakmával közösen kidolgozzák a zenekari finanszírozás alapelveit. 2004 nyarára a tárgyaló felek közösen meghatározzák a támogatásban részesülő hivatásos zenekarok és énekkarok körét és a finanszírozás alapelveit, így a 2005-ös költségvetés tervezésekor már ezen, a szakmával közösen lefektetett elvek alapján tud a kulturális tárca javaslatot tenni a rendelkezésre álló összegek elosztására.

Nemzeti Ifjúsági Zenekar cím

A Danubia Zenekar 2001 szeptemberében nyerte el az állami támogatással járó kitüntető címet, amely három esztendőre szól. 2004 szeptemberétől kezdve a Nemzeti Ifjúsági Zenekar kitüntető címet a Rajkó Zenekar kapja. A TALENTUM Kulturális Alapítvány égisze alatt működő iskola 53 éve képzi egyedülállóan az országban a roma származású fiatalokat. A művészeti képzés mellett közismereti oktatásban és szakképzésben is részesülnek a tanulók. Modell értékű, ahogy a Talentum iskola neveli ezeket a fiatal tehetségeket. A világhírű Rajkó Zenekar hungaricumnak is tekinthető speciális értéket képvisel a magyar zenei életben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.