Klasszikus

25 éves a Reményi Ede Kamarazenekar

2007.04.24. 00:00
Ajánlom
A miskolci Reményi Ede Kamarazenekar 25. jubileumi évadának zárókoncertjét tartja 2007. május 3-án Miskolcon, a Művészetek Házában. A koncert vendégei Frank Lloyd és David W. Johnson kürtművészek.

Hangversenyük igazi csemegének ígérkezik hiszen, két világhírű kürtművész működik közre: az angol Frank Lloyd és az amerikai David W. Johnson akik igen nagy népszerűségnek örvendenek a világ legnagyobb koncertpódiumain. A miskolci előadás – ahol elhangzik Beethoven Esz-dúr szextettje, E. Elgar Szerenádja, J. Haydn Kettős kürtversenye és Orbán György Bálzene című műve – valódi különlegesség, hiszen a két nagyágyú még sehol a világon nem lépett közösen színpadra, ezért fellépésüket rendkívüli érdeklődés kíséri. Koncertjük után május 4-én és 5-én a két művész mesterkurzust tart a hazai diákságnak.

A Reményi Ede Kamarazenekar 1981-ben alakult a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola legtehetségesebb vonósaiból, művészeti vezetője Gál Károly, hegedűművész. Az első néhány évben, mint iskolai zenekar működött; később tagsága állandósult és önállóan folytatta tevékenységét. A Filharmónia felkérésein kívül számos saját rendezésű hangversenyt ad az együttes, élén olyan neves szólistákkal, mint Stefan Adelmann nagybőgőművész (Bambergi Szimfonikusok), Friedrich Ádám, Frank Lloyd (Londoni Filharmonikus Zenekar) kürtművészek, Simon Carrington (King’s Singers), valamint rendszeres közreműködője a Zürichi Fiúkórus koncertjeinek.

A zenekar sikerének egyik titka rugalmasságában rejlik: kiváló fúvós kisegítői révén, igény esetén bármikor képes szimfonikus hangversenyt adni. Repertoárján ennek megfelelően nem csak a reneszánsztól napjainkig terjedő kamarazenekari művek, hanem szimfóniák és oratórikus alkotások is szerepelnek.

(2007. május 3. 19:00 Művészetek Háza (Miskolc) - David W. Johnson és Frank Lloyd (kürt) koncertje; Beethoven: Esz-dúr szextett; Haydn: Esz-dúr kettős kürtverseny; Elgar: Szerenád; Orbán György: Bálzene; km.: Reményi Ede Kamarazenekar)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Könyv

Láttad már Ady vasúti bérletét vagy az önéletrajzát?

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban micsoda kincsek rejtőznek. Az OSZK kamarakiállításokkal igyekszik ezeket a kuriózumokat látogatóival is megosztani.
Plusz

Kettős vezetése lesz a Szabad Tér Színháznak

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadot Bán Teodóra, a Városmajori Szabadtéri Színpadot Benkő Nóra irányítja a jövőben a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése szerint.
Klasszikus

Húszállomásos Kárpát-medencei turnéra indul Bogányi Gergely

Útjára indul Bogányi Gergely 2020-as koncertturnéja, a zongoraművész 20 koncerten 20 különböző műsort ad elő szerte a Kárpát-medencében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Sosztakovics-szimfónia hazai bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar

Sosztakovics IV. szimfóniájának magyarországi bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté vezényletével február 28-án pénteken a budapesti Zeneakadémián.
Klasszikus ajánló

Húszállomásos Kárpát-medencei turnéra indul Bogányi Gergely

Útjára indul Bogányi Gergely 2020-as koncertturnéja, a zongoraművész 20 koncerten 20 különböző műsort ad elő szerte a Kárpát-medencében.
Klasszikus ajánló

Fiatal lengyel ugrik be a koronavírus miatt Olaszországban ragadt zongoraművész helyett

Piotr Pawlak nyitja meg a március 1-én induló Chopin Fesztivált az Óbudai Társaskörben, miután Alberto Nosé a koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt nem tud eljönni Budapestre.
Klasszikus ajánló

A Ránki-család koncertjével várja fiatalok jelentkezését a kőszegi Altalena Nyári Akadémia

Augusztus elején rendezik meg Kőszegen a BMFest Altalena Nyári Akadémiáját, amelyre 14-32 év közötti fiatal zenészek jelentkezését várják. Vendégei között a Ránki-család, Fejérvári Zoltán, Bősze Ádám, a Berecz-család és Dukay Barnabás.
Klasszikus ajánló

Országos programot indít az ifjúsági kóruséneklésért a KÓTA

Országos programsorozat indult Hangról hangra... az ifjúsági kóruséneklésért címmel az idén 50 éves Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) szervezésében.