Klasszikus

25 éves a Reményi Ede Kamarazenekar

2007.04.24. 00:00
Ajánlom
A miskolci Reményi Ede Kamarazenekar 25. jubileumi évadának zárókoncertjét tartja 2007. május 3-án Miskolcon, a Művészetek Házában. A koncert vendégei Frank Lloyd és David W. Johnson kürtművészek.

Hangversenyük igazi csemegének ígérkezik hiszen, két világhírű kürtművész működik közre: az angol Frank Lloyd és az amerikai David W. Johnson akik igen nagy népszerűségnek örvendenek a világ legnagyobb koncertpódiumain. A miskolci előadás – ahol elhangzik Beethoven Esz-dúr szextettje, E. Elgar Szerenádja, J. Haydn Kettős kürtversenye és Orbán György Bálzene című műve – valódi különlegesség, hiszen a két nagyágyú még sehol a világon nem lépett közösen színpadra, ezért fellépésüket rendkívüli érdeklődés kíséri. Koncertjük után május 4-én és 5-én a két művész mesterkurzust tart a hazai diákságnak.

A Reményi Ede Kamarazenekar 1981-ben alakult a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola legtehetségesebb vonósaiból, művészeti vezetője Gál Károly, hegedűművész. Az első néhány évben, mint iskolai zenekar működött; később tagsága állandósult és önállóan folytatta tevékenységét. A Filharmónia felkérésein kívül számos saját rendezésű hangversenyt ad az együttes, élén olyan neves szólistákkal, mint Stefan Adelmann nagybőgőművész (Bambergi Szimfonikusok), Friedrich Ádám, Frank Lloyd (Londoni Filharmonikus Zenekar) kürtművészek, Simon Carrington (King’s Singers), valamint rendszeres közreműködője a Zürichi Fiúkórus koncertjeinek.

A zenekar sikerének egyik titka rugalmasságában rejlik: kiváló fúvós kisegítői révén, igény esetén bármikor képes szimfonikus hangversenyt adni. Repertoárján ennek megfelelően nem csak a reneszánsztól napjainkig terjedő kamarazenekari művek, hanem szimfóniák és oratórikus alkotások is szerepelnek.

(2007. május 3. 19:00 Művészetek Háza (Miskolc) - David W. Johnson és Frank Lloyd (kürt) koncertje; Beethoven: Esz-dúr szextett; Haydn: Esz-dúr kettős kürtverseny; Elgar: Szerenád; Orbán György: Bálzene; km.: Reményi Ede Kamarazenekar)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Ez a kedvenc pályázatunk egy „zöld”, környezetbarát Notre Dame megépítésére

Futurisztikus üvegtorony, napenergia és városi farm a rászorulóknak – ilyen lehetne a Notre Dame egy, az újjáépítésre pályázó mérnöki iroda szerint.
Klasszikus

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Színház

Operagála köszönti az 50 éves Szentendrei Teátrumot

Öt saját bemutatót és számos előadást kínál új évadában a Szentendrei Teátrum, amely idén ünnepli ötvenéves fennállását. A születésnapi operagálát Szentendre főterén rendezik meg, az évad háziasszonya Gubik Petra.
Klasszikus

Még májusban lehet jelentkezni a Crescendo Nyári Akadémiára

Immár 16. alkalommal rendezik meg a nemzetközi komolyzenei mesterkurzust és fesztivált 2019. július 24. és augusztus 5. között Tokajban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.
Klasszikus ajánló

Még májusban lehet jelentkezni a Crescendo Nyári Akadémiára

Immár 16. alkalommal rendezik meg a nemzetközi komolyzenei mesterkurzust és fesztivált 2019. július 24. és augusztus 5. között Tokajban.