Klasszikus

25 éves a Reményi Ede Kamarazenekar

2007.04.24. 00:00
Ajánlom
A miskolci Reményi Ede Kamarazenekar 25. jubileumi évadának zárókoncertjét tartja 2007. május 3-án Miskolcon, a Művészetek Házában. A koncert vendégei Frank Lloyd és David W. Johnson kürtművészek.

Hangversenyük igazi csemegének ígérkezik hiszen, két világhírű kürtművész működik közre: az angol Frank Lloyd és az amerikai David W. Johnson akik igen nagy népszerűségnek örvendenek a világ legnagyobb koncertpódiumain. A miskolci előadás – ahol elhangzik Beethoven Esz-dúr szextettje, E. Elgar Szerenádja, J. Haydn Kettős kürtversenye és Orbán György Bálzene című műve – valódi különlegesség, hiszen a két nagyágyú még sehol a világon nem lépett közösen színpadra, ezért fellépésüket rendkívüli érdeklődés kíséri. Koncertjük után május 4-én és 5-én a két művész mesterkurzust tart a hazai diákságnak.

A Reményi Ede Kamarazenekar 1981-ben alakult a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola legtehetségesebb vonósaiból, művészeti vezetője Gál Károly, hegedűművész. Az első néhány évben, mint iskolai zenekar működött; később tagsága állandósult és önállóan folytatta tevékenységét. A Filharmónia felkérésein kívül számos saját rendezésű hangversenyt ad az együttes, élén olyan neves szólistákkal, mint Stefan Adelmann nagybőgőművész (Bambergi Szimfonikusok), Friedrich Ádám, Frank Lloyd (Londoni Filharmonikus Zenekar) kürtművészek, Simon Carrington (King’s Singers), valamint rendszeres közreműködője a Zürichi Fiúkórus koncertjeinek.

A zenekar sikerének egyik titka rugalmasságában rejlik: kiváló fúvós kisegítői révén, igény esetén bármikor képes szimfonikus hangversenyt adni. Repertoárján ennek megfelelően nem csak a reneszánsztól napjainkig terjedő kamarazenekari művek, hanem szimfóniák és oratórikus alkotások is szerepelnek.

(2007. május 3. 19:00 Művészetek Háza (Miskolc) - David W. Johnson és Frank Lloyd (kürt) koncertje; Beethoven: Esz-dúr szextett; Haydn: Esz-dúr kettős kürtverseny; Elgar: Szerenád; Orbán György: Bálzene; km.: Reményi Ede Kamarazenekar)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.