Klasszikus

3 mű, 2 szólista, 1 karmester

2012.10.24. 15:07
Ajánlom
November 2-án Marc Minkowski vezényli a Budapesti Fesztiválzenekart. Játsszon velünk és legyen a vendégünk a hangversenyen!

A három mű közül elsőként Fauré Pelléas és Mélisande című szvitje hangzik el. Maeterlinck azonos című drámájának a kortársakra gyakorolt hatását mutatja, hogy a századfordulón, alig néhány év alatt, négy olyan zeneszerzőt is megihletett, mint Fauré, Debussy, Schönberg és Sibelius. Fauré Maeterlinck művének 1898-as londoni bemutatójára írta színpadi zenéjét, amire londoni tartózkodása idején kérték fel az év márciusában. A Prince of Wales's Theatre-ben júniusban megtartott bemutatón a zeneszerző maga vezényelt, a mű hosszú ideig a Pelléas és Mélisande előadások "kötelező kellékének" számított. A négytételes zenekari szvit a színpadi kísérőzene anyagát tartalmazza.

Másodikként Poulenc versenyműve szólal meg két zongorára és zenekarra. Poulenc mindössze négy versenyművet írt, valamennyit billentyűs hangszerre. A Wanda Landowskának dedikált, 1928-29-es fiatalkori csembalóverseny neoklasszicizmusa jellemzi a két zongorára és zenekarra írott briliáns két-zongorás versenyt is, amelyből a nyilvánvaló klasszikus, mindenekelőtt Mozart-hatás mellett kihalljuk a kortársak, a tizenkilencedik századi elődök, a jazz és a távoli, egzotikus földrészek zenéjének hatását is, amelyek itt-ott a varieték világát idéző hangzatokkal elegyednek.

Az estet Roussel III. szimfóniája zárja. Bár művei nem tartoznak a koncertrepertoár fősodrába, Albert Roussel jelentős alakja a zenetörténetnek. Korai művei magukon viselik Debussy és Ravel hatását. Tanárai között ott találjuk Vincent D'Indyt, tanítványai között pedig Erik Satie-t, Edgard Varèse-t és Bohuslav Martinu˚t. Zenéjében a legkülönbözőbb stílusok elegyednek, az impresszionizmustól a dzsesszig. Kései, neoklasszikus stílusának szép példája a III. szimfónia.

Kérdésünk: Melyik általa alapított együttes élén vált világhírűvé Marc Minkowski?  

Ha a helyes választ október 29-ig megjelöli, három olvasónk másodmagával vendégünk lehet az este háromnegyed nyolckor kezdődő eseményen, a Müpában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.