Klasszikus

3 mű, 2 szólista, 1 karmester

2012.10.24. 15:07
Ajánlom
November 2-án Marc Minkowski vezényli a Budapesti Fesztiválzenekart. Játsszon velünk és legyen a vendégünk a hangversenyen!

A három mű közül elsőként Fauré Pelléas és Mélisande című szvitje hangzik el. Maeterlinck azonos című drámájának a kortársakra gyakorolt hatását mutatja, hogy a századfordulón, alig néhány év alatt, négy olyan zeneszerzőt is megihletett, mint Fauré, Debussy, Schönberg és Sibelius. Fauré Maeterlinck művének 1898-as londoni bemutatójára írta színpadi zenéjét, amire londoni tartózkodása idején kérték fel az év márciusában. A Prince of Wales's Theatre-ben júniusban megtartott bemutatón a zeneszerző maga vezényelt, a mű hosszú ideig a Pelléas és Mélisande előadások "kötelező kellékének" számított. A négytételes zenekari szvit a színpadi kísérőzene anyagát tartalmazza.

Másodikként Poulenc versenyműve szólal meg két zongorára és zenekarra. Poulenc mindössze négy versenyművet írt, valamennyit billentyűs hangszerre. A Wanda Landowskának dedikált, 1928-29-es fiatalkori csembalóverseny neoklasszicizmusa jellemzi a két zongorára és zenekarra írott briliáns két-zongorás versenyt is, amelyből a nyilvánvaló klasszikus, mindenekelőtt Mozart-hatás mellett kihalljuk a kortársak, a tizenkilencedik századi elődök, a jazz és a távoli, egzotikus földrészek zenéjének hatását is, amelyek itt-ott a varieték világát idéző hangzatokkal elegyednek.

Az estet Roussel III. szimfóniája zárja. Bár művei nem tartoznak a koncertrepertoár fősodrába, Albert Roussel jelentős alakja a zenetörténetnek. Korai művei magukon viselik Debussy és Ravel hatását. Tanárai között ott találjuk Vincent D'Indyt, tanítványai között pedig Erik Satie-t, Edgard Varèse-t és Bohuslav Martinu˚t. Zenéjében a legkülönbözőbb stílusok elegyednek, az impresszionizmustól a dzsesszig. Kései, neoklasszikus stílusának szép példája a III. szimfónia.

Kérdésünk: Melyik általa alapított együttes élén vált világhírűvé Marc Minkowski?  

Ha a helyes választ október 29-ig megjelöli, három olvasónk másodmagával vendégünk lehet az este háromnegyed nyolckor kezdődő eseményen, a Müpában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.