Klasszikus

3 mű, 2 szólista, 1 karmester

2012.10.24. 15:07
Ajánlom
November 2-án Marc Minkowski vezényli a Budapesti Fesztiválzenekart. Játsszon velünk és legyen a vendégünk a hangversenyen!

A három mű közül elsőként Fauré Pelléas és Mélisande című szvitje hangzik el. Maeterlinck azonos című drámájának a kortársakra gyakorolt hatását mutatja, hogy a századfordulón, alig néhány év alatt, négy olyan zeneszerzőt is megihletett, mint Fauré, Debussy, Schönberg és Sibelius. Fauré Maeterlinck művének 1898-as londoni bemutatójára írta színpadi zenéjét, amire londoni tartózkodása idején kérték fel az év márciusában. A Prince of Wales's Theatre-ben júniusban megtartott bemutatón a zeneszerző maga vezényelt, a mű hosszú ideig a Pelléas és Mélisande előadások "kötelező kellékének" számított. A négytételes zenekari szvit a színpadi kísérőzene anyagát tartalmazza.

Másodikként Poulenc versenyműve szólal meg két zongorára és zenekarra. Poulenc mindössze négy versenyművet írt, valamennyit billentyűs hangszerre. A Wanda Landowskának dedikált, 1928-29-es fiatalkori csembalóverseny neoklasszicizmusa jellemzi a két zongorára és zenekarra írott briliáns két-zongorás versenyt is, amelyből a nyilvánvaló klasszikus, mindenekelőtt Mozart-hatás mellett kihalljuk a kortársak, a tizenkilencedik századi elődök, a jazz és a távoli, egzotikus földrészek zenéjének hatását is, amelyek itt-ott a varieték világát idéző hangzatokkal elegyednek.

Az estet Roussel III. szimfóniája zárja. Bár művei nem tartoznak a koncertrepertoár fősodrába, Albert Roussel jelentős alakja a zenetörténetnek. Korai művei magukon viselik Debussy és Ravel hatását. Tanárai között ott találjuk Vincent D'Indyt, tanítványai között pedig Erik Satie-t, Edgard Varèse-t és Bohuslav Martinu˚t. Zenéjében a legkülönbözőbb stílusok elegyednek, az impresszionizmustól a dzsesszig. Kései, neoklasszikus stílusának szép példája a III. szimfónia.

Kérdésünk: Melyik általa alapított együttes élén vált világhírűvé Marc Minkowski?  

Ha a helyes választ október 29-ig megjelöli, három olvasónk másodmagával vendégünk lehet az este háromnegyed nyolckor kezdődő eseményen, a Müpában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.
Klasszikus

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.
Vizuál

A végzet asszonya élete végéig díva maradt

A magyar femme fatale emigráns éveiben ritkán mutatkozott, nem járt társaságba - saját, régi filmjei viszont hipnotikus erővel hatottak rá.
Plusz

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus bűnügy

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus mozart

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.
Klasszikus hír

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.