Klasszikus

3 mű, 2 szólista, 1 karmester

2012.10.24. 15:07
Ajánlom
November 2-án Marc Minkowski vezényli a Budapesti Fesztiválzenekart. Játsszon velünk és legyen a vendégünk a hangversenyen!

A három mű közül elsőként Fauré Pelléas és Mélisande című szvitje hangzik el. Maeterlinck azonos című drámájának a kortársakra gyakorolt hatását mutatja, hogy a századfordulón, alig néhány év alatt, négy olyan zeneszerzőt is megihletett, mint Fauré, Debussy, Schönberg és Sibelius. Fauré Maeterlinck művének 1898-as londoni bemutatójára írta színpadi zenéjét, amire londoni tartózkodása idején kérték fel az év márciusában. A Prince of Wales's Theatre-ben júniusban megtartott bemutatón a zeneszerző maga vezényelt, a mű hosszú ideig a Pelléas és Mélisande előadások "kötelező kellékének" számított. A négytételes zenekari szvit a színpadi kísérőzene anyagát tartalmazza.

Másodikként Poulenc versenyműve szólal meg két zongorára és zenekarra. Poulenc mindössze négy versenyművet írt, valamennyit billentyűs hangszerre. A Wanda Landowskának dedikált, 1928-29-es fiatalkori csembalóverseny neoklasszicizmusa jellemzi a két zongorára és zenekarra írott briliáns két-zongorás versenyt is, amelyből a nyilvánvaló klasszikus, mindenekelőtt Mozart-hatás mellett kihalljuk a kortársak, a tizenkilencedik századi elődök, a jazz és a távoli, egzotikus földrészek zenéjének hatását is, amelyek itt-ott a varieték világát idéző hangzatokkal elegyednek.

Az estet Roussel III. szimfóniája zárja. Bár művei nem tartoznak a koncertrepertoár fősodrába, Albert Roussel jelentős alakja a zenetörténetnek. Korai művei magukon viselik Debussy és Ravel hatását. Tanárai között ott találjuk Vincent D'Indyt, tanítványai között pedig Erik Satie-t, Edgard Varèse-t és Bohuslav Martinu˚t. Zenéjében a legkülönbözőbb stílusok elegyednek, az impresszionizmustól a dzsesszig. Kései, neoklasszikus stílusának szép példája a III. szimfónia.

Kérdésünk: Melyik általa alapított együttes élén vált világhírűvé Marc Minkowski?  

Ha a helyes választ október 29-ig megjelöli, három olvasónk másodmagával vendégünk lehet az este háromnegyed nyolckor kezdődő eseményen, a Müpában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Klasszikus

Egy női zeneszerző kapta idén a zenei Pulitzer-díjat

Ellen Reid első operájáért kapta meg a 15 ezer dollárral járó elismerést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus london

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus interjú

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.
Klasszikus ütőhangszer

Ütőhangszeres szakmai nap és konferencia Szegeden

2019. október 5-én hiánypótló és nagyszabású ütőhangszeres rendezvénynek ad otthont Szeged.