Klasszikus

32. Debreceni Jazznapok

2003.09.12. 00:00
Ajánlom
A leghosszabb folyamatos múltra visszatekintő magyarországi jazzfesztivált, a 70-es, 80-as években sok legendás koncertnek helyet adó Debreceni Jazznapokat az idén szeptember 26-28-án rendezik meg. A sokszínű programot nemzetközi kuratórium állította össze: a középpontban a jazz őshazája, az Egyesült Államok, illetve Magyarország jazzmuzsikája áll, a seregszemlére ennek jegyében amerikai és magyar muzsikusok kaptak meghívást.

A magyar jazzfesztiválok gyakorlatában rendhagyó kezdeményezés, hogy az egyik estét teljes egészében egyetlen város, nevezetesen St. Louis zenei életének, mégpedig a blues muzsikának szentelik. A műsor sztárja várhatóan a rendkívüli hangi adottságokkal és előadói képességekkel rendelkező Kim Massie énekes lesz. A hatórás monstre programot éjszakai blues-session követi az amerikai és a magyar zenészek találkozásának jegyében. Ez az est nyitánya annak a több évre tervezett sorozatnak, amelyben a debreceni fesztivál az amerikai jazz történetében meghatározó szerepet játszó városok, New Orleans, Chicago és New York mai jazzéletét kívánja keresztmetszetben bemutatni.

A blues mellett természetesen a kortárs amerikai jazzmuzsika is megjelenik a fesztiválon, mégpedig két zongorista, a legendás hírű Andrew Hill és a fiatalabb korosztály népszerű muzsikusa, Jacky Terrasson képviseletében. A két neves művész meghívásával a debreceni fesztivál új gyakorlatot igyekszik meghonosítani: a jövőben csak olyan külföldi muzsikusokat kívánnak felléptetni, akik még nem jártak Magyarországon, s újat nyújtanak a hazai közönségnek.

A szervezők koncepciója arra irányul, hogy az amerikai eredetű jazz magyarországi megjelenésének sokféle, etnikai háttérhez is kötődő változatát mutassák be. Így hosszú idő után ismét fellép Debrecenben Szabados György, aki a MAKUZ zenekar élén a magyar népzenéből kiinduló nagy lélegzetű kompozíciókat szólaltat meg. Ugyancsak a magyar folklór bartóki feldolgozásának útját követi Mezei Szilárd fiatal vajdasági hegedűművész és kvartettje, míg Tűzkő Csaba szextettjének finoman hangszerelt zenéje a magyar népzene kodályi értelmezéséhez áll közelebb. Az etnikai identitású zenék sorába tartozik majd Babos Gyula Romani Project együttese, amely a cigány folklór és a jazz társítását példázza, míg a Nigun együttes zsidó-klezmer dallamokban és harmóniavilágban találta meg zenei gyökereit.

A 32. debreceni jazzfesztivál nemzedékek találkozóhelye is lesz. Ugyanazon a napon lép színpadra a Kossuth díjas Pege Aladár, a bőgő világhíres magyar virtuóza, illetve a hangszer új üdvöskéi, a Magyar Rádió jazzbőgő- és basszusgitár-versenyének győztesei, Lakatos „Pecek” Krisztián és Horváth „Plutó” József. Bemutatkozik a nyári bilbaói jazzverseny harmadik helyén végzett, tizenévesekből álló Next Generation is.

Az öt helyszínen lebonyolítandó Debreceni Jazznapok programjait számos kiegészítő esemény színesíti, köztük jazzlemez-borítókat bemutató kiállítás, művész-közönség találkozó, CD-dedikálás, hangszeres mesterkurzus, fórum a kortárs jazz irányzatairól, lemezbörze, jazzfilmek vetítése.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.