Klasszikus

33. Debreceni Jazznapok

2004.09.07. 00:00
Ajánlom
Magyarország első ingyenes jazzfesztiválját idén 2004. szeptember 9–12. között rendezik meg. Debrecen vendége New Orleans lesz: eredeti zene csendül fel, autentikus előadók érkeznek a jazz szülővárosából.

Az európai fesztiválok gyakorlatában egyedülálló kezdeményezést indított útjára 2003-ban a Debreceni Jazznapok kuratóriuma: sorozatban kívánják bemutatni a jazz kialakulásában fontos szerepet játszó amerikai városokat. A St. Louis-ból érkezett tíz blues-muzsikus tavalyi nagy sikerű fellépését követően az idei, 33. fesztivál középpontjában a jazz bölcsőhelyeként számon tartott New Orleans zenéje áll majd. A félmilliós város ma is egyedülálló jelenség az észak-amerikai kontinensen: az ültetvényes időket őrző különleges épületegyüttese, sokszínű kulturális háttere, vibráló zenei élete, fűszeres konyhája idegenforgalmilag a legkeresettebb várossá teszi az Egyesült Államokban.

Louis Armstrong, Jelly Roll Morton, Sidney Bechet, Machalia Jackson, Wynton Marsalis, Nicholas Payton – igen tekintélyes a New Orleans-hoz kötődő, a jazz irányát meghatározó muzsikusok névsora. E gazdag zenei örökség mai, méltó képviselőivel ismerkedhet meg a debreceni jazzfesztivál közönsége szeptember 9–12. között. Az autentikus blues, a hagyományos és az arra épülő modern jazz művelői között van Irvin Mayfield 26 éves trombitás, New Orleans és Louisiana állam kulturális nagykövete, aki az idei debreceni fesztiválon a tiszteletbeli művészeti igazgató címet is betölti.

Az amerikai város azonban nem csak zenéjével jelenik meg Debrecenben. A fesztivál a társművészeteknek, az idegenforgalomnak és a gasztronómiának is bemutatkozási lehetőséget kínál. New Orleans vizuális kultúrájába kortárs képzőművészeti és fotókiállítás ad majd bepillantást. Utóbbi igazi szenzációval szolgál: a város kulturális életét megjelenítő képek között először lesznek láthatók – és megvásárolhatók – Magyarországon a világ leghíresebb jazzfotósaként jegyzett Herman Leonard alkotásai.

Az ingyenes rendezvénysorozat keretében színpadra lép még Botos Róbert (zongora), Pusztai Antal és Miguel Delaquin (gitár), a Debreceni Jazz Együttes, a Tin-Tin Kvintett, a Little Freddie King Blues Band, a Dresch Kvartett, az Irvin Mayfield Quintet, a Bacsó Kristóf Kvartett, a Dr. Michael White Quartet, a Vasvári String Trio Mernard Maselivel (vibrafon) és Vasvári Mártonnal (basszusgitár), Kermit Ruffins and The Barbecue Swingers, a Debreceni Dixieland Jazz Band Michael White-tal (klarinét) és Szalóky Bélával (harsona) és a Jazzmelon Big Band.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.