Klasszikus

33. Debreceni Jazznapok

2004.09.07. 00:00
Ajánlom
Magyarország első ingyenes jazzfesztiválját idén 2004. szeptember 9–12. között rendezik meg. Debrecen vendége New Orleans lesz: eredeti zene csendül fel, autentikus előadók érkeznek a jazz szülővárosából.

Az európai fesztiválok gyakorlatában egyedülálló kezdeményezést indított útjára 2003-ban a Debreceni Jazznapok kuratóriuma: sorozatban kívánják bemutatni a jazz kialakulásában fontos szerepet játszó amerikai városokat. A St. Louis-ból érkezett tíz blues-muzsikus tavalyi nagy sikerű fellépését követően az idei, 33. fesztivál középpontjában a jazz bölcsőhelyeként számon tartott New Orleans zenéje áll majd. A félmilliós város ma is egyedülálló jelenség az észak-amerikai kontinensen: az ültetvényes időket őrző különleges épületegyüttese, sokszínű kulturális háttere, vibráló zenei élete, fűszeres konyhája idegenforgalmilag a legkeresettebb várossá teszi az Egyesült Államokban.

Louis Armstrong, Jelly Roll Morton, Sidney Bechet, Machalia Jackson, Wynton Marsalis, Nicholas Payton – igen tekintélyes a New Orleans-hoz kötődő, a jazz irányát meghatározó muzsikusok névsora. E gazdag zenei örökség mai, méltó képviselőivel ismerkedhet meg a debreceni jazzfesztivál közönsége szeptember 9–12. között. Az autentikus blues, a hagyományos és az arra épülő modern jazz művelői között van Irvin Mayfield 26 éves trombitás, New Orleans és Louisiana állam kulturális nagykövete, aki az idei debreceni fesztiválon a tiszteletbeli művészeti igazgató címet is betölti.

Az amerikai város azonban nem csak zenéjével jelenik meg Debrecenben. A fesztivál a társművészeteknek, az idegenforgalomnak és a gasztronómiának is bemutatkozási lehetőséget kínál. New Orleans vizuális kultúrájába kortárs képzőművészeti és fotókiállítás ad majd bepillantást. Utóbbi igazi szenzációval szolgál: a város kulturális életét megjelenítő képek között először lesznek láthatók – és megvásárolhatók – Magyarországon a világ leghíresebb jazzfotósaként jegyzett Herman Leonard alkotásai.

Az ingyenes rendezvénysorozat keretében színpadra lép még Botos Róbert (zongora), Pusztai Antal és Miguel Delaquin (gitár), a Debreceni Jazz Együttes, a Tin-Tin Kvintett, a Little Freddie King Blues Band, a Dresch Kvartett, az Irvin Mayfield Quintet, a Bacsó Kristóf Kvartett, a Dr. Michael White Quartet, a Vasvári String Trio Mernard Maselivel (vibrafon) és Vasvári Mártonnal (basszusgitár), Kermit Ruffins and The Barbecue Swingers, a Debreceni Dixieland Jazz Band Michael White-tal (klarinét) és Szalóky Bélával (harsona) és a Jazzmelon Big Band.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.