Klasszikus

33. Debreceni Jazznapok

2004.09.07. 00:00
Ajánlom
Magyarország első ingyenes jazzfesztiválját idén 2004. szeptember 9–12. között rendezik meg. Debrecen vendége New Orleans lesz: eredeti zene csendül fel, autentikus előadók érkeznek a jazz szülővárosából.

Az európai fesztiválok gyakorlatában egyedülálló kezdeményezést indított útjára 2003-ban a Debreceni Jazznapok kuratóriuma: sorozatban kívánják bemutatni a jazz kialakulásában fontos szerepet játszó amerikai városokat. A St. Louis-ból érkezett tíz blues-muzsikus tavalyi nagy sikerű fellépését követően az idei, 33. fesztivál középpontjában a jazz bölcsőhelyeként számon tartott New Orleans zenéje áll majd. A félmilliós város ma is egyedülálló jelenség az észak-amerikai kontinensen: az ültetvényes időket őrző különleges épületegyüttese, sokszínű kulturális háttere, vibráló zenei élete, fűszeres konyhája idegenforgalmilag a legkeresettebb várossá teszi az Egyesült Államokban.

Louis Armstrong, Jelly Roll Morton, Sidney Bechet, Machalia Jackson, Wynton Marsalis, Nicholas Payton – igen tekintélyes a New Orleans-hoz kötődő, a jazz irányát meghatározó muzsikusok névsora. E gazdag zenei örökség mai, méltó képviselőivel ismerkedhet meg a debreceni jazzfesztivál közönsége szeptember 9–12. között. Az autentikus blues, a hagyományos és az arra épülő modern jazz művelői között van Irvin Mayfield 26 éves trombitás, New Orleans és Louisiana állam kulturális nagykövete, aki az idei debreceni fesztiválon a tiszteletbeli művészeti igazgató címet is betölti.

Az amerikai város azonban nem csak zenéjével jelenik meg Debrecenben. A fesztivál a társművészeteknek, az idegenforgalomnak és a gasztronómiának is bemutatkozási lehetőséget kínál. New Orleans vizuális kultúrájába kortárs képzőművészeti és fotókiállítás ad majd bepillantást. Utóbbi igazi szenzációval szolgál: a város kulturális életét megjelenítő képek között először lesznek láthatók – és megvásárolhatók – Magyarországon a világ leghíresebb jazzfotósaként jegyzett Herman Leonard alkotásai.

Az ingyenes rendezvénysorozat keretében színpadra lép még Botos Róbert (zongora), Pusztai Antal és Miguel Delaquin (gitár), a Debreceni Jazz Együttes, a Tin-Tin Kvintett, a Little Freddie King Blues Band, a Dresch Kvartett, az Irvin Mayfield Quintet, a Bacsó Kristóf Kvartett, a Dr. Michael White Quartet, a Vasvári String Trio Mernard Maselivel (vibrafon) és Vasvári Mártonnal (basszusgitár), Kermit Ruffins and The Barbecue Swingers, a Debreceni Dixieland Jazz Band Michael White-tal (klarinét) és Szalóky Bélával (harsona) és a Jazzmelon Big Band.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.