Klasszikus

34. Debreceni Jazznapok

2005.07.02. 00:00
Ajánlom
Szerencsére az idei évben már többször is leírhattuk, hogy ez az év igazi szenzációkat ígér a jazz területén. S az évnek még közel sincs vége: ősszel is folytatódik a kiemelkedő események sora: szeptember 8-11. között Chicago bemutatkozik Debrecenben…

Az európai fesztiválok gyakorlatában egyedülálló kezdeményezést indított útjára 2003-ban a Debreceni Jazznapok: sorozatban mutatja be a jazz kialakulásában fontos szerepet játszó amerikai városokat. A St. Louis-ból érkezett tíz blues-muzsikus nagy sikerű fellépését követően a 2004. évi fesztivál középpontjában a jazz bölcsőhelyeként számon tartott New Orleans zenéje állt, idén pedig a sorozat újabb állomásaként Chicago lesz a vendégváros.

A hadikikötőnek nyilvánított New Orleans szórakozónegyedét, Storyville-t 1917-ben bezárták, az állás nélkül maradt zenészek a virágzó Északon kerestek munkát. Chicago közönségében csodálatot vált ki a déli muzsikusok sodró lendületű, újfajta ritmikai és zenei effektusokat felvonultató játéka: a jazz történetének valóságos aranykora kezdődött el, a klasszikus jazz időszaka („jazz age”). 1917 és 1928 között Chicago volt a jazz fővárosa: alig akadt jelentősebb jazz-zenész, aki ne játszott volna itt ebben az időszakban. A feketék zenéje mellett itt kristályosodott ki a fehér zenészek önálló chicagói stílusa is: a dixieland, amely már a később oly népszerű swing korszakot készíti elő. A chicagói jazz fénykorának az 1929-ben kezdődő gazdasági válság véget vetett, de a város azóta is megkülönböztetett szerepet tölt be az amerikai jazz történetében.

A Chicagóból érkező művészek a nagyváros sokszínű jazzéletének lüktetését hozzák el Debrecenbe. Többségük először jár és szerepel Magyarországon. John Primer gitáros négytagú együttesével a chicagói blues-hagyományok hiteles képviselője. A városában nagy tekintélynek örvendő Erwin Helfer zongorista a boogie-woogie stílus autentikus művelője. A jazz ’60-as évekbeli megújulásában meghatározó szerepet játszó, idén 40 éves évfordulóját ünneplő AACM (Association for the Advancement of Creative Music, azaz a Kreatív Zene Fejlődését Támogató Társaság) elnöke, Ernest Dawkins szaxofonos New Horizon Ensemble nevű együttesével mutatkozik be a fesztiválon. A jazzhagyományok korszerű értelmezésében jeleskedő Ken Vandermark szaxofonos Bridge 61 nevű kvartettjével érkezik Debrecenbe. És a jazznapokon találkozhat először a hazai közönség Patricia Barber zongorista-énekessel, a modern jazz egyéni hangú csillagával.

A 34. Debreceni Jazznapok programjának egyedülálló vonása, hogy a zenén kívül az amerikai város kultúrájába is bepillantást enged fotókiállítás, filmvetítések, előadások, idegenforgalomi és gasztronómiai bemutatók révén.

A fesztivál mezőnyét az Amerikából érkező vendégeken kívül a magyar jazzművészet fiatal tehetségei és neves muzsikusai teszik teljessé. Debrecen városa a rendezvény történetében először önálló mű komponálására adott megbízást. Zakar Zoltán A sziget meséi című nagyzenekari szvitjét a hajdúböszörményi Jazzmelon Big Band muzsikusai és budapesti szólisták szólaltatják meg. A fesztivál helyszíne a tavalyihoz hasonlóan a debreceni Nagyerdőben található Békás tó. A szabadtéri koncertek ezúttal is ingyenesen látogathatók.

(A jazznapok programjának összeállítását nemzetközi kuratórium segítette. Tagjai: Barry Dolins (Chicago Polgármesteri Hivatala), Michael Orlove (Chicagói Kulturális Központ), Frank Alkyer (Down Beat Magazine), Maloschik Róbert (Magyar Rádió) és Turi Gábor (Debrecen – elnök)

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Klasszikus

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.