Klasszikus

4 vonó, 8 kéz, 16 húr

2013.01.28. 10:14
Ajánlom
Az Accord vonósnégyes a február 10-i Matinékoncert főszereplője a Müpában. A műsorvezető Fazekas Gergely, közreműködik Gál Gabriella szoprán.

Rövid fejszámolás is elég: csak vonósnégyes lehet a február 10-i Matinékoncert főszereplője a Müpában, egy olyan együttes, amelynek repertoárja jelentős részben Bécsben született. A bécsi klasszika nagy "triumvirátusának" első tagja, Joseph Haydn teremtette meg a kamarazene legkifinomultabb műfaját, amelyben egyenrangú szerep jut a két hegedűnek, a brácsának és a csellónak.

A hatos sorozatba szerkesztett Haydn-kvartetteket Mozart is etalonnak tekintette, s Beethoven sem szakadt el a kipróbált struktúrától, még ha az utolsó opuszok, köztük a Nagy fúga már egészen más stiláris jegyeket is mutat. Nem véletlen, hogy a 20. század elején éppen az Új bécsi iskola mesterei fordultak előszeretettel a műfajhoz. Mindezt figyelembe véve nem értékelhető szenzációként, hogy másfél évszázadnyi távlatból is ismerősen int egymásnak Haydn és Schönberg hangszalaggal dúsított hangszerelésű darabja.

A műsorvezető Fazekas Gergely, közreműködik Gál Gabriella (szoprán) és az Accord vonósnégyes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Veszélyben van a szimfonikus zenekar intézménye?

Számos veszély fenyegeti a szimfonikus zenekarokat, de ha túlélik, az biztos, hogy a jövő zenekara nem olyan lesz, mint a mai. Fischer Iván szerint ideje megreformálni a zenekarok működését, hogy megfeleljen a következő generációk korszakának.
Klasszikus

Rácz Ödön nagybőgős rekordot döntött A dongóval

Rimszkij-Korszakov eredetileg hegedűre és zongorára írt darabját már majd' minden hangszercsoport képviselői eljátszották, most egy extra gyors nagybőgő verziót mutatunk. Videó!
Vizuál

Sikerfilmek unalmas leírásai

Kitalálod, melyik filmet foglalták össze a netezők egyetlen mondatban? A jellemzésekben csak valós információk szerepelnek - abból viszont a lehető legérdektelenebbek.
Zenés színház

Élő közvetítések sorozata New York-i Metropolitan Operából

Tizenkét élő közvetítésből álló sorozatot indít a New York-i Metropolitan Opera (MET) festői európai és amerikai helyszínekről olyan világsztárok szereplésével, mint Anna Netrebko, Diana Damrau vagy Jonas Kaufmann.
Jazz/World

Az augusztus végi tömegrendezvények is elmaradhatnak

Elsodorhatja a járvány második hulláma a nyár végére halasztott rendezvényeket és az augusztus 20-i ünnepségeket - mondta Palkovics László.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Domingo fia írta a Virtuózok új évadának főcímzenéjét

A spanyol zeneszerző egy hollywoodi stílusú, erőteljes és nemes, klasszikus dallamot komponált a műsorhoz.
Klasszikus lemezajánló

„Rondo alla Mambo!” – Mi lett volna, ha Mozart Kubában születik?

A Mozart y Mambo című lemez egy berlini kürtművész és egy kubai ifjúsági zenekar szerelemprojektje, amelyben a zenélés öröme köt össze két világot.
Klasszikus ajánló

Ismét lesz OrgonaPont koncertsorozat és Orgonák éjszakája

Augusztusban tizenkét városban rendezi meg a Filharmónia Magyarország az OrgonaPont koncertsorozatot, augusztus 8-án pedig második alkalommal tartják meg az Orgonák éjszakáját.
Klasszikus galéria

Koncertek erdőben és tavon

A hétvégén több szabadtéri koncertet is adtak. Gyönyörű képeket mutatunk az eseményekről készült galériánkban.
Klasszikus rácz ödön

Rácz Ödön nagybőgős rekordot döntött A dongóval

Rimszkij-Korszakov eredetileg hegedűre és zongorára írt darabját már majd' minden hangszercsoport képviselői eljátszották, most egy extra gyors nagybőgő verziót mutatunk. Videó!