Klasszikus

40. jubileumát ünnepli a Kodály Intézet és a Nemzetközi Kodály Társaság

2015.10.02. 16:58
Ajánlom
Zeneakadémiai hangversennyel kezdődött az ünnepségsorozat, amellyel a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet és a Nemzetközi Kodály Társaság 1975-ös megalapításának 40. évfordulója előtt tisztelegnek.

Az október 1-ei hangversenyen a komponista művei - Páva-variációk, Duó hegedűre és csellóra, Budavári Te Deum - csendültek fel Erdei Péter vezényletével, az eseményen ünnepi beszédet mondott Nemes László Norbert, a Kodály Intézet igazgatója és Michalis Patseas, a Nemzetközi Kodály Társaság elnöke. A koncertet sajtótájékoztató és beszélgetés előzte meg.

A hangversenyt követően kétnapos nemzetközi konferencia kezdődik Kecskeméten. A találkozót Kodályné Péczely Sarolta nyitja meg, majd Erdei Péter vitaindító beszédét követően a Kodály Intézet tanárai és korábbi tanítványai mutatják be új módszertani kiadványaikat és projektjeit, de mintaórán és közös éneklésen is részt vehetnek a meghívottak. A konferencia a mindennapos iskolai éneklés kérdéskörét körüljáró kerekasztal-beszélgetéssel, majd Novák Anikó és Rajk Judit koncertjével zárul.

A kettős jubileum kapcsán Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora elmondta: az egyetemhez tartozó kecskeméti Kodály Intézetnek igencsak leromlott az infrastruktúrája, ezért jelentős korszerűsítésre és bővítésre szorulna. "Bizakodó vagyok, mert a fenntartó is érzékeli a problémát. Nemcsak felújításról lenne szó, hanem bővítésről is, hiszen az intézet munkája iránti külföldi érdeklődés az elmúlt öt évben megduplázódott, és összességében rendkívül sikeres az intézmény, nagyon jól teljesít nemzetközi viszonylatban is. Megkezdődtek az építészeti felmérések, a felújítás, átalakítás megtervezése. A fenntartóhoz kérelemmel fogunk fordulni" - mondta Vigh Andrea.

Tavaly ősszel a Zeneakadémia három fővárosi oktatási intézménnyel - a Kós Károly Ének-Zene Emeltszintű Általános Iskolával, a Városmajor utcai Óvodával és a Városmajori Gimnáziummal - stratégiai partnerségre lépett, hogy létrehozzon egy, a magyar ének-zenei közoktatás teljes vertikumát reprezentáló mintatagozatot, és előkészítse egy hosszabb távon elindítani remélt hazai és nemzetközi módszertani tudásközpont, illetve egy Kodály nevét viselő egyetemi szakkollégium alapjait. Vigh Andrea elmondása szerint az első év eredményei nagyon bíztatóak. "A legfontosabbnak azt tartom, hogy már óvodás kortól egészen 18 éves korig átfogó zenei képzésben részesülnek a gyerekek. A korai kezdés kulcsfontosságú, mert a kicsik még nagyon nyitottak, idegpályáik nem záródtak még le, és az éneklést, ritmusgyakorlatokat, táncot teljesen természetesnek veszik. Ha idősebb korban kezdik a zenei képzést, a gyerekek sokszor feszengenek, nem kellően oldottak. Méréseket is végzünk arra vonatkozóan, hogy milyen élettani hatása van az emberi fejlődésre, ha valaki egészen kicsi korától kezdve zenei képzést kap" - mondta Vigh Andrea.

A rektor kiemelte azt is, hogy hosszú távra tervezik a programot, nem akarnak kapkodni vagy a gyerekeket, pedagógusokat túlterhelni. Elmondta azt is, hogy a Kodály-módszert a 21. század technikai vívmányaival próbálják aktualizálni. "Kodály örökösei vagyunk, itt a tudás, őrizzük a lángot, de reagálnunk kell a kor társadalmi és technikai változásaira: viszont csakis abból a tiszta forrásból, amelyből Kodály is merített". A kérdésre, mi a véleménye a mindennapos éneklés bevezetésére vonatkozó kormányzati szándékról, Vigh Andrea elmondta: alapvetően támogatják az ötletet, de nagyon fontosnak tartják az alaposan előkészített, fokozatos bevezetést és a minél fiatalabb korban való kezdést. "Mögé kell tenni a szakértelmet és az infrastruktúrát, melyek keretein belül valóban örömteli lehet az éneklés, nem pedig kényszer. Ezért finoman, apró lépésekben kell haladni, mert tartós eredményeket csak így lehet elérni" - hangsúlyozta a Zeneakadémia rektora.

Az évfordulók kapcsán Magyarországra érkezett számos nemzetközi szakember, köztük Suzanne Konings, a Hágai Királyi Zeneakadémia zeneelméleti intézetének vezetője, aki 2014-től mesterképzés keretében tanítja a Kodály-módszert a Hágai Zeneakadémián. Suzanne Konings évek óta szoros kapcsolatot ápol a Kodály Intézettel, a kecskeméti továbbképzések rendszeres résztvevője. 2009 óta a Kodály-zenepedagógia szakértőjeként kollégáival hágai általános iskolák, zeneiskolák és konzervatóriumok tanárai számára szervez továbbképzéseket, mesterkurzusokat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.
Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.
Klasszikus

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kortárs zene

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Klasszikus kritika

À la française – ilyen volt a Pannon Filharmonikusok koncertje

„Finom és választékos” – ezt írja a Pannon Filharmonikusok szeptember 12-i műsoráról kritikusunk. A Kodály Központban Ravel, Debussy és Martin művei szólaltak meg.
Klasszikus videó

Szivárványos zászlóval ért véget a BBC Proms

58 nap, 85 koncert, 191 karmester, 83 zenekar és együttes: szeptember 14-én zárt Nagy-Britannia legnagyobb klasszikus zenei fesztiválja, a BBC Proms.
Klasszikus hír

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus videó

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.