Klasszikus

40. jubileumát ünnepli a Kodály Intézet és a Nemzetközi Kodály Társaság

2015.10.02. 16:58
Ajánlom
Zeneakadémiai hangversennyel kezdődött az ünnepségsorozat, amellyel a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet és a Nemzetközi Kodály Társaság 1975-ös megalapításának 40. évfordulója előtt tisztelegnek.

Az október 1-ei hangversenyen a komponista művei - Páva-variációk, Duó hegedűre és csellóra, Budavári Te Deum - csendültek fel Erdei Péter vezényletével, az eseményen ünnepi beszédet mondott Nemes László Norbert, a Kodály Intézet igazgatója és Michalis Patseas, a Nemzetközi Kodály Társaság elnöke. A koncertet sajtótájékoztató és beszélgetés előzte meg.

A hangversenyt követően kétnapos nemzetközi konferencia kezdődik Kecskeméten. A találkozót Kodályné Péczely Sarolta nyitja meg, majd Erdei Péter vitaindító beszédét követően a Kodály Intézet tanárai és korábbi tanítványai mutatják be új módszertani kiadványaikat és projektjeit, de mintaórán és közös éneklésen is részt vehetnek a meghívottak. A konferencia a mindennapos iskolai éneklés kérdéskörét körüljáró kerekasztal-beszélgetéssel, majd Novák Anikó és Rajk Judit koncertjével zárul.

A kettős jubileum kapcsán Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora elmondta: az egyetemhez tartozó kecskeméti Kodály Intézetnek igencsak leromlott az infrastruktúrája, ezért jelentős korszerűsítésre és bővítésre szorulna. "Bizakodó vagyok, mert a fenntartó is érzékeli a problémát. Nemcsak felújításról lenne szó, hanem bővítésről is, hiszen az intézet munkája iránti külföldi érdeklődés az elmúlt öt évben megduplázódott, és összességében rendkívül sikeres az intézmény, nagyon jól teljesít nemzetközi viszonylatban is. Megkezdődtek az építészeti felmérések, a felújítás, átalakítás megtervezése. A fenntartóhoz kérelemmel fogunk fordulni" - mondta Vigh Andrea.

Tavaly ősszel a Zeneakadémia három fővárosi oktatási intézménnyel - a Kós Károly Ének-Zene Emeltszintű Általános Iskolával, a Városmajor utcai Óvodával és a Városmajori Gimnáziummal - stratégiai partnerségre lépett, hogy létrehozzon egy, a magyar ének-zenei közoktatás teljes vertikumát reprezentáló mintatagozatot, és előkészítse egy hosszabb távon elindítani remélt hazai és nemzetközi módszertani tudásközpont, illetve egy Kodály nevét viselő egyetemi szakkollégium alapjait. Vigh Andrea elmondása szerint az első év eredményei nagyon bíztatóak. "A legfontosabbnak azt tartom, hogy már óvodás kortól egészen 18 éves korig átfogó zenei képzésben részesülnek a gyerekek. A korai kezdés kulcsfontosságú, mert a kicsik még nagyon nyitottak, idegpályáik nem záródtak még le, és az éneklést, ritmusgyakorlatokat, táncot teljesen természetesnek veszik. Ha idősebb korban kezdik a zenei képzést, a gyerekek sokszor feszengenek, nem kellően oldottak. Méréseket is végzünk arra vonatkozóan, hogy milyen élettani hatása van az emberi fejlődésre, ha valaki egészen kicsi korától kezdve zenei képzést kap" - mondta Vigh Andrea.

A rektor kiemelte azt is, hogy hosszú távra tervezik a programot, nem akarnak kapkodni vagy a gyerekeket, pedagógusokat túlterhelni. Elmondta azt is, hogy a Kodály-módszert a 21. század technikai vívmányaival próbálják aktualizálni. "Kodály örökösei vagyunk, itt a tudás, őrizzük a lángot, de reagálnunk kell a kor társadalmi és technikai változásaira: viszont csakis abból a tiszta forrásból, amelyből Kodály is merített". A kérdésre, mi a véleménye a mindennapos éneklés bevezetésére vonatkozó kormányzati szándékról, Vigh Andrea elmondta: alapvetően támogatják az ötletet, de nagyon fontosnak tartják az alaposan előkészített, fokozatos bevezetést és a minél fiatalabb korban való kezdést. "Mögé kell tenni a szakértelmet és az infrastruktúrát, melyek keretein belül valóban örömteli lehet az éneklés, nem pedig kényszer. Ezért finoman, apró lépésekben kell haladni, mert tartós eredményeket csak így lehet elérni" - hangsúlyozta a Zeneakadémia rektora.

Az évfordulók kapcsán Magyarországra érkezett számos nemzetközi szakember, köztük Suzanne Konings, a Hágai Királyi Zeneakadémia zeneelméleti intézetének vezetője, aki 2014-től mesterképzés keretében tanítja a Kodály-módszert a Hágai Zeneakadémián. Suzanne Konings évek óta szoros kapcsolatot ápol a Kodály Intézettel, a kecskeméti továbbképzések rendszeres résztvevője. 2009 óta a Kodály-zenepedagógia szakértőjeként kollégáival hágai általános iskolák, zeneiskolák és konzervatóriumok tanárai számára szervez továbbképzéseket, mesterkurzusokat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.