Klasszikus

40. jubileumát ünnepli a Kodály Intézet és a Nemzetközi Kodály Társaság

2015.10.02. 16:58
Ajánlom
Zeneakadémiai hangversennyel kezdődött az ünnepségsorozat, amellyel a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet és a Nemzetközi Kodály Társaság 1975-ös megalapításának 40. évfordulója előtt tisztelegnek.

Az október 1-ei hangversenyen a komponista művei - Páva-variációk, Duó hegedűre és csellóra, Budavári Te Deum - csendültek fel Erdei Péter vezényletével, az eseményen ünnepi beszédet mondott Nemes László Norbert, a Kodály Intézet igazgatója és Michalis Patseas, a Nemzetközi Kodály Társaság elnöke. A koncertet sajtótájékoztató és beszélgetés előzte meg.

A hangversenyt követően kétnapos nemzetközi konferencia kezdődik Kecskeméten. A találkozót Kodályné Péczely Sarolta nyitja meg, majd Erdei Péter vitaindító beszédét követően a Kodály Intézet tanárai és korábbi tanítványai mutatják be új módszertani kiadványaikat és projektjeit, de mintaórán és közös éneklésen is részt vehetnek a meghívottak. A konferencia a mindennapos iskolai éneklés kérdéskörét körüljáró kerekasztal-beszélgetéssel, majd Novák Anikó és Rajk Judit koncertjével zárul.

A kettős jubileum kapcsán Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora elmondta: az egyetemhez tartozó kecskeméti Kodály Intézetnek igencsak leromlott az infrastruktúrája, ezért jelentős korszerűsítésre és bővítésre szorulna. "Bizakodó vagyok, mert a fenntartó is érzékeli a problémát. Nemcsak felújításról lenne szó, hanem bővítésről is, hiszen az intézet munkája iránti külföldi érdeklődés az elmúlt öt évben megduplázódott, és összességében rendkívül sikeres az intézmény, nagyon jól teljesít nemzetközi viszonylatban is. Megkezdődtek az építészeti felmérések, a felújítás, átalakítás megtervezése. A fenntartóhoz kérelemmel fogunk fordulni" - mondta Vigh Andrea.

Tavaly ősszel a Zeneakadémia három fővárosi oktatási intézménnyel - a Kós Károly Ének-Zene Emeltszintű Általános Iskolával, a Városmajor utcai Óvodával és a Városmajori Gimnáziummal - stratégiai partnerségre lépett, hogy létrehozzon egy, a magyar ének-zenei közoktatás teljes vertikumát reprezentáló mintatagozatot, és előkészítse egy hosszabb távon elindítani remélt hazai és nemzetközi módszertani tudásközpont, illetve egy Kodály nevét viselő egyetemi szakkollégium alapjait. Vigh Andrea elmondása szerint az első év eredményei nagyon bíztatóak. "A legfontosabbnak azt tartom, hogy már óvodás kortól egészen 18 éves korig átfogó zenei képzésben részesülnek a gyerekek. A korai kezdés kulcsfontosságú, mert a kicsik még nagyon nyitottak, idegpályáik nem záródtak még le, és az éneklést, ritmusgyakorlatokat, táncot teljesen természetesnek veszik. Ha idősebb korban kezdik a zenei képzést, a gyerekek sokszor feszengenek, nem kellően oldottak. Méréseket is végzünk arra vonatkozóan, hogy milyen élettani hatása van az emberi fejlődésre, ha valaki egészen kicsi korától kezdve zenei képzést kap" - mondta Vigh Andrea.

A rektor kiemelte azt is, hogy hosszú távra tervezik a programot, nem akarnak kapkodni vagy a gyerekeket, pedagógusokat túlterhelni. Elmondta azt is, hogy a Kodály-módszert a 21. század technikai vívmányaival próbálják aktualizálni. "Kodály örökösei vagyunk, itt a tudás, őrizzük a lángot, de reagálnunk kell a kor társadalmi és technikai változásaira: viszont csakis abból a tiszta forrásból, amelyből Kodály is merített". A kérdésre, mi a véleménye a mindennapos éneklés bevezetésére vonatkozó kormányzati szándékról, Vigh Andrea elmondta: alapvetően támogatják az ötletet, de nagyon fontosnak tartják az alaposan előkészített, fokozatos bevezetést és a minél fiatalabb korban való kezdést. "Mögé kell tenni a szakértelmet és az infrastruktúrát, melyek keretein belül valóban örömteli lehet az éneklés, nem pedig kényszer. Ezért finoman, apró lépésekben kell haladni, mert tartós eredményeket csak így lehet elérni" - hangsúlyozta a Zeneakadémia rektora.

Az évfordulók kapcsán Magyarországra érkezett számos nemzetközi szakember, köztük Suzanne Konings, a Hágai Királyi Zeneakadémia zeneelméleti intézetének vezetője, aki 2014-től mesterképzés keretében tanítja a Kodály-módszert a Hágai Zeneakadémián. Suzanne Konings évek óta szoros kapcsolatot ápol a Kodály Intézettel, a kecskeméti továbbképzések rendszeres résztvevője. 2009 óta a Kodály-zenepedagógia szakértőjeként kollégáival hágai általános iskolák, zeneiskolák és konzervatóriumok tanárai számára szervez továbbképzéseket, mesterkurzusokat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatták ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSE márciusban úgy határozott, hogy kizárja tagjai közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Döntésüket azzal indokolták, hogy a vezetőtestületben történt jelentős változások miatt az egyetem már nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, melyet korábban felvettek. Az SZFE szerint a kizárás szabályellenes.
Vizuál

Ingyenesen látható Szomjas György kultikus filmje

Szerda éjfélig ingyenesen elérhető a FILMIO-n Szomjas György 1976-os filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél. A Nemzeti Filmintézet ezzel az alkotással tiszteleg az április 7-én elhunyt rendezőlegenda előtt.
Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Jazz/World

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Vizuál

Múzeumi miniszteri biztos lesz L. Simon László

A Magyar Nemzeti Múzeum megújításáért és a múzeumi integrációért felelős miniszteri biztossá nevezi ki L. Simon Lászlót Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere – tudatta az MTI-vel az EMMI.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.