Klasszikus

40 milliós bírság fájlcseréért

2007.10.06. 00:00
Ajánlom
Egy Minnesota állambeli bíróság 222 ezer dolláros, azaz közel 40 millió forintos büntetést rótt ki az első nagy amerikai fájlcserélő ügy alperesére. Jammie Thomasnak 24 dal miatt kell ennyit fizetnie, és még elnézőek voltak.

A fájlmegosztó hálózatok üzemeltetői mellett a felhasználókat is szeretné elrettenteni az illegális letöltéstől az Amerikai Lemezipari Szövetség (RIAA). Gyakran ijesztget kirívó méretű bírsággal, ezért, akik felszólítást kapnak, hajlandók peren kívüli kártérítéssel rendezni az ügyüket, és vállalják néhány ezer dollár kifizetését, a 2003 óta indított több mint 26 ezer eljárás egyike sem ért még ilyen csúf véget.

Jammie Thomas bíróságra vitte az ügyet, amelyet alaposan kihasznált a Szövetség: rábizonyították, hogy szándékosan osztott meg 24 jogvédett fájlt, így szabálysértésenként 150 ezer dollárt követelhettek volna. A vád szerint azonban közel kétezer fájlt tett hozzáférhetővé, így a kevés kiszemelt dal és az esetenkénti kilencezer dolláros büntetés szinte enyhe. A kétgyermekes egyedülálló anya persze nem így gondolja, a vádakat mindvégig tagadta. Thomas azt hitte, ingyenesen és legálisan jutott hozzá a dalokhoz a Kazaa hálózaton. Ugyan nem az illegális zeneletöltésért, hanem a fájlok megosztásért perelték, ő azonban a legtöbb felhasználóhoz hasonlóan nem módosította a program beállításait, ezért a letöltés egyben megosztást is jelentett.

A lemezipar képviselői világszerte jelentős csatákat nyernek az illegális fájlcserélő hálózatok elleni küzdelemben, azonban közben a környezetük változik, például a lemez jelentősége alakult át. A klasszikus zenét leszámítva a legtöbb stílusban jelentős visszaesés tapasztalható a lemezeladások terén, az elektronikus formátum forgalmazásában pedig nem csupán a kiadók versengenek, egyre inkább előtérbe kerülnek az online áruházak, mint az iTunes, a Zune, az eMusic vagy az Amazon. Persze közben alternatív forgalmazási megoldásokkal is próbálkoznak, a SpiralFrog.com reklámnézésért cserébe ingyenesen és legálisan ad zenéket a felhasználóknak. A szenzációsnak tűnő próbálkozás sikere mégis erősen kérdéses, ugyanis a zenéket inkább hallgatni szokták a felhasználók, a hirdetések viszont képernyőhöz kötöttek. A Radiohead nevű brit rockegyüttes még barátibb megoldáshoz folyamodott, október 10-én megjelenő új lemezükért rajongóik annyit fizethetnek, amennyit jónak látnak. A zeneipar többi szereplője azonban nem biztos, hogy ezt a modellt fogja követni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.