Klasszikus

40 milliós bírság fájlcseréért

2007.10.06. 00:00
Ajánlom
Egy Minnesota állambeli bíróság 222 ezer dolláros, azaz közel 40 millió forintos büntetést rótt ki az első nagy amerikai fájlcserélő ügy alperesére. Jammie Thomasnak 24 dal miatt kell ennyit fizetnie, és még elnézőek voltak.

A fájlmegosztó hálózatok üzemeltetői mellett a felhasználókat is szeretné elrettenteni az illegális letöltéstől az Amerikai Lemezipari Szövetség (RIAA). Gyakran ijesztget kirívó méretű bírsággal, ezért, akik felszólítást kapnak, hajlandók peren kívüli kártérítéssel rendezni az ügyüket, és vállalják néhány ezer dollár kifizetését, a 2003 óta indított több mint 26 ezer eljárás egyike sem ért még ilyen csúf véget.

Jammie Thomas bíróságra vitte az ügyet, amelyet alaposan kihasznált a Szövetség: rábizonyították, hogy szándékosan osztott meg 24 jogvédett fájlt, így szabálysértésenként 150 ezer dollárt követelhettek volna. A vád szerint azonban közel kétezer fájlt tett hozzáférhetővé, így a kevés kiszemelt dal és az esetenkénti kilencezer dolláros büntetés szinte enyhe. A kétgyermekes egyedülálló anya persze nem így gondolja, a vádakat mindvégig tagadta. Thomas azt hitte, ingyenesen és legálisan jutott hozzá a dalokhoz a Kazaa hálózaton. Ugyan nem az illegális zeneletöltésért, hanem a fájlok megosztásért perelték, ő azonban a legtöbb felhasználóhoz hasonlóan nem módosította a program beállításait, ezért a letöltés egyben megosztást is jelentett.

A lemezipar képviselői világszerte jelentős csatákat nyernek az illegális fájlcserélő hálózatok elleni küzdelemben, azonban közben a környezetük változik, például a lemez jelentősége alakult át. A klasszikus zenét leszámítva a legtöbb stílusban jelentős visszaesés tapasztalható a lemezeladások terén, az elektronikus formátum forgalmazásában pedig nem csupán a kiadók versengenek, egyre inkább előtérbe kerülnek az online áruházak, mint az iTunes, a Zune, az eMusic vagy az Amazon. Persze közben alternatív forgalmazási megoldásokkal is próbálkoznak, a SpiralFrog.com reklámnézésért cserébe ingyenesen és legálisan ad zenéket a felhasználóknak. A szenzációsnak tűnő próbálkozás sikere mégis erősen kérdéses, ugyanis a zenéket inkább hallgatni szokták a felhasználók, a hirdetések viszont képernyőhöz kötöttek. A Radiohead nevű brit rockegyüttes még barátibb megoldáshoz folyamodott, október 10-én megjelenő új lemezükért rajongóik annyit fizethetnek, amennyit jónak látnak. A zeneipar többi szereplője azonban nem biztos, hogy ezt a modellt fogja követni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.