Klasszikus

415

2004.05.21. 00:00
Ajánlom
Pozitív egész szám. Háromjegyű, öttel osztható. Első két számjegye felcserélve a bachi számmisztikában oly jelentős 14-et adja ki, amit úgy is megkaphatunk, ha a zeneszerző vezetéknevének betűit az ABC-ben elfoglalt sorszámuk alapján összeadjuk. Vagy talán az együttesnek ennyi tagja lenne? Esetleg az életkorukkal függ valahogy össze?

A Zeneakadémia Nagytermében kedden este a Svájcban alakult, jelenleg franciaországi székhelyű Ensemble 415 játszott. Műsorukon kizárólag Johann Sebastian Bach művei szerepeltek: a h-moll szvit, BWV 1067, a d-moll kettősverseny, BWV 1043, az A-dúr csembalóverseny, BWV 1055 és az V. Brandenburgi verseny, BWV 1050. Kérdésemre, amely egész este ott motoszkált a fejemben, csak az előadás után kaptam választ a kettősverseny egyik szólistájától, Borhi Évától. A 415 azt a másodpercenkénti rezgésszámot jelöli, amellyel intonációjukban az egyvonalas A szólt, tehát ennyi Herzre hangolták le a hangszerüket, a ma szokásos 440 helyett.

Szerencsére azonban csak az A volt lehangolt, a koncert maga nem. Az együttes hat hegedűs, két brácsás, két csellista, egy nagybőgős és egy csembalista művészből áll. Érdekes volt, hogy akik csak tehették, tehát a magasabb vonósok, nem ülve, hanem állva játszottak. Félkörben helyezkedtek el, s egymás minden rezdülésére figyeltek. A hegedűs Chiara Banchini mellett, aki a zenekar művészeti vezetője a billentyűs, Andrea Marchiol fogta össze a muzsikusokat.

A h-moll szvit szólistája Patrick Beuckels volt. A tizenhatodik sorban, ahol ültem, sajnos meglehetősen kiegyenlítetlen volt a hangzás. A félkör szélére álló Beuckels korhű hangszere bársonyos hangszínen szólt – amikor hallani lehetett. Sokszor azonban elnyomták a vonósok és a csembalista. Lehet, hogy mindez a terem adottságaival magyarázható, mert a szvit ráadásként előadott zárótételét a hangverseny végén már a karzatról figyeltem, és semmi gondom nem volt az arányokkal.

A d-moll kettősversenyben kerültek reflektorfénybe a vonósok, elsősorban természetesen a két hegedűs szólista, Chiara Banchini és Borhi Éva. Rövid, futó vonókkal játszottak, határozottan és nagy beleéléssel. Főleg az egymást imitáló témák előadásában azonban kitűnt, hogy nem egészen ugyanaz a két művésznő elképzelése a darabról. Banchini inkább a kis finomságokra, az egyes hangok színére, Borhi pedig a nagy ívekre, a zene folyamatára mutatott rá, nem nélkülözve az apró szépségekre való rácsodálkozást sem. Az én felfogásomhoz ez utóbbi állt közelebb, talán mert több volt benne a lendület, a sodrás – az élet. A másik is teljesen indokolható; az igazán feltűnő a kettő különbözősége volt. Az eredeti koncertműsor szerint egyébként az együttes művészeti vezetőjének nem Borhi Éva lett volna a partnere.

A csembalóversenyben végre szólószerephez juthatott Andrea Marchiol is. Az egész koncertre jellemző volt egyfajta csembaló-túlsúly, ami természetesen a versenyműnek nem vált kárára. A szünetben újrahangolt hangszeren átgondoltan és mégis felszabadultan játszott a művész. Egyébként is az este sajátja volt ez a fesztelen örömzenélés; a tételközi hangolások, az egymásra villantott mosolyok, a sajátkezű színpadrendezés baráti atmoszférát teremtett. A közönség megtöltötte a Zeneakadémia Nagyteremét, de lehet, hogy hangulatosabb lett volna ez a koncert egy kisebb, otthonosabb helyszínen.

Az V. Brandenburgi versenyben a már eddig hallott szólisták muzsikáltak együtt. Valamennyien mindig kottából játszottak. Ebben is tükröződött, hogy az előadóknak inkább kamara-, mint versenyművekként adták elő az est folyamán elhangzó darabokat. Így alakulhatott ki a házimuzsikálás utánozhatatlan légköre. Ezzel a perspektíva-tágító hangversennyel méltóképpen kezdődött meg a nyolc koncertből álló Budapesti Régi Zene Fórum.

(2004. május 18. 19:30, Zeneakadémia Nagyterme; Ensemble 415; Bach: h-moll szvit, BWV 1067; d-moll kettősverseny, BWV 1043; A-dúr csembalóverseny, BWV 1055; V. Brandenburgi verseny, BWV 1050; műv. vez.: Chiara Banchini)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.
Klasszikus

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Tánc

Egyik rabszolgaságból a másikba

Az Út a királyi operába című portréfilm lehetett volna negédes mese egy mulatt fiúról, aki a világon elsőként táncolhatta sötét bőre ellenére Rómeót. Szerencsére azonban Icíar Bollaí rendezőnek – Carlos Acosta produceri jelenléte mellett – sikerült megmutatnia, hogy sötétség nélkül nincs fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.