Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

2023.02.06. 16:20
Ajánlom
A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

A kétfordulós versenyt három kategóriában rendezték meg, amelyekben meghatározott összetételű formációk indulhattak. A zsűri elnöke Pilz János hegedűművész, tagjai pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem neves oktatói, Némethy Attila zongoraművész, Szatmári Zsolt klarinétművész, Szentpáli Roland tubaművész, zeneszerző és Varga István csellóművész voltak.

A február 5-i díjkiosztó gálán Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora hangsúlyozta: Weiner nemcsak a magyar zeneművészet egyik legfontosabb komponistája volt, de a kamarazene-oktatás egyik atyja is.

A versenyzők produkciójában ott van a weineri örökség, és külön örömömre szolgált, hogy szép számmal választották az ő műveit is műsorukba

– tette hozzá.   

Pilz János Liszt-díjas hegedűművész, a zsűri elnöke értékelésében kiemelte, hogy az idei verseny minden tekintetben előremutató volt, és külön örömét fejezte ki, amiért egy teljes koncertprogramot hallgathatott végig a zsűri a versenyzőktől, így az esemény inkább egy fesztiválhoz hasonlított, valamint hogy végig telt házzal zajlottak a fordulók.

A versenyre 44 formáció jelentkezett több mint 120 zenésszel: azok a magyar és külföldi állampolgárságú muzsikusok vehettek részt a megmérettetésen, akik 1993. február 1. után születtek, magyarországi közép- vagy felsőfokú zenei intézményben szereztek képesítést, vagy akik jelenleg is valamely magyarországi közép- vagy felsőfokú intézmény aktív hallgatói, beleértve a doktori képzést is.

A döntőben egy 60-70 perces produkciót kellett játszani,

akik pedig Weiner-művet is a programjukba illesztettek, indulhattak a Weiner előadói díjért is, amely a legértékesebb elismerésnek számít a formációnként adható 600 000 forinttal.

Emellett a helyezések pénzjutalmat is jelentettek: az első helyezett formáció tagjai mindhárom kategóriában fejenként 200 000 forintos ösztöndíjat kaptak, valamint koncertlehetőségeket Magyarországon és külföldön; a második helyért 150 000 forint, a harmadikért pedig 120 000 forint járt a helyezett formációk minden tagjának. Mindhárom kategóriában közönségdíjat is kiosztottak.

Vonósnégyes-kategória:

I. díj: Korb Vanessza, Soós Áron (hegedű), Soós Előd (brácsa), Aranyos János (cselló)
II. díjat a zsűri nem adott ki.
III. díj: Sárréti Márton József, Wunderlich Márton András (hegedű), Koppán Kata (brácsa), Tóth Barnabás (cselló)

Közönségdíj: Sárréti Márton József, Wunderlich Márton András (hegedű), Koppán Kata (brácsa), Tóth Barnabás (cselló)

Vonós és zongorás kamarazene-kategória:

I. díj: Fóris Zsófia (hegedű), Forgó Boglárka (cselló), Lescsinszky Áron (zongora)
II. díj: Dolfin Balázs (cselló), Radnóti Róza (zongora)
III. díj: Korb Vanessza (hegedű), Soós Előd (brácsa), Aranyos János (cselló)

Közönségdíj: Fóris Zsófia (hegedű), Forgó Boglárka (cselló), Lescsinszky Áron (zongora)
Weiner előadói díj: Dolfin Balázs (cselló), Radnóti Róza (zongora)

Fúvós és zongorás kamarazene-kategória:

I. díj: Dávid Boglárka (fuvola), Katrin Mátyás (klarinét), Varga Zsuzsanna (oboa), Vedres Péter (fagott), Csabay László (kürt)
II. díj: Eszenyi Zsombor (klarinét), Puskás Máté (zongora)
III. díj: Egyed Hunor (klarinét), Hirling Bettina (zongora)

Közönségdíj: Dávid Boglárka (fuvola), Katrin Mátyás (klarinét), Varga Zsuzsanna (oboa), Vedres Péter (fagott), Csabay László (kürt)
Weiner előadói díj: Eszenyi Zsombor Dániel (klarinét), Puskás Máté (zongora)

Fejléckép: Weiner Leó Országos Kamarazene Verseny, vonósnégyes-forduló (fotó/forrás: Mudra László / Zeneakadémia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.
Jazz/World

Török kori csaták népi dallamokkal – Eredics Benjamin tánczenéjét mutatják be a Bartók Tavaszon

A Müpa 2020-as Zeneműpályázatán az egyik győztes darab Eredics Benjamin Végvárak, vitézek című alkotása volt. A mű most koncertszerű előadásban hangzik el a Bartók Tavaszon.
Vizuál

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Könyv

„Senki sem látja magát a mese végén” – Boldizsár Ildikó a Lírástudók vendége

Őt hallgatva úgy tűnhet, mindent tud a mesékről, de azt állítja, mindent a mesékből tanult. Akárhogy is, mindig talál újat az ősi és modern történetekben, munkája nyomán pedig a mese a terápia élvezetes és hasznos kellékévé – lényegévé – vált.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A virtuóz és a művész – százötven éve született Szergej Rahmanyinov

1873. április 1-jén látta meg a napvilágot a 20. század egyik legnagyobb zongoristája, aki a történelem viharai ellenére is gazdag zeneszerzői életművet hagyott hátra. Szergej Rahmanyinovra emlékezünk.
Klasszikus interjú

„Ha nem áldozunk az oktatásra, ne várjuk, hogy a fiatalok értelmiségi felnőtté váljanak” – Interjú Farkas Gáborral

Farkas Gábor zongoraművész életében egyaránt fontos szerep jut a tanításnak és az előadó- művészetnek. A Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetőjével áprilisi koncertje kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Sztárelőadók Kismartonban – Idén is a zeneélet nagyságai koncerteznek a Herbstgold Fesztiválon

Szeptember 9-től 24-ig Julian Rachlin, a Herbstgold Fesztivál művészeti vezetője ismét kitűnő művészeket invitál Kismartonba, például Angelika Kirschlagert, John Eliot Gardinert, Kristīne Opolaist vagy Kirill Gersteint.
Klasszikus hír

OTT VAN címmel hirdette meg jövő évi Müpa-bérletét a Pannon Filharmonikusok

A Pannon Filharmonikusok a 2023/2024-es évadban két évtizede áll a Müpa színpadán ötkoncertes bérletsorozatával, melynek hangversenyein a jövő évadban is neves vendégművészekkel muzsikálnak együtt.
Klasszikus ajánló

Még egy hétig tart az ingyenes programdömping a Pesti Vigadóban

A végéhez közeledik az egyhónapos Essentia Artis kiállítás és programsorozat. A grandiózus művészünnep utolsó Kultúra és innováció elnevezésű tematikus napján, március 29-én a fényművészet kerül fókuszba.