Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

2023.02.06. 16:20
Ajánlom
A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

A kétfordulós versenyt három kategóriában rendezték meg, amelyekben meghatározott összetételű formációk indulhattak. A zsűri elnöke Pilz János hegedűművész, tagjai pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem neves oktatói, Némethy Attila zongoraművész, Szatmári Zsolt klarinétművész, Szentpáli Roland tubaművész, zeneszerző és Varga István csellóművész voltak.

A február 5-i díjkiosztó gálán Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora hangsúlyozta: Weiner nemcsak a magyar zeneművészet egyik legfontosabb komponistája volt, de a kamarazene-oktatás egyik atyja is.

A versenyzők produkciójában ott van a weineri örökség, és külön örömömre szolgált, hogy szép számmal választották az ő műveit is műsorukba

– tette hozzá.   

Pilz János Liszt-díjas hegedűművész, a zsűri elnöke értékelésében kiemelte, hogy az idei verseny minden tekintetben előremutató volt, és külön örömét fejezte ki, amiért egy teljes koncertprogramot hallgathatott végig a zsűri a versenyzőktől, így az esemény inkább egy fesztiválhoz hasonlított, valamint hogy végig telt házzal zajlottak a fordulók.

A versenyre 44 formáció jelentkezett több mint 120 zenésszel: azok a magyar és külföldi állampolgárságú muzsikusok vehettek részt a megmérettetésen, akik 1993. február 1. után születtek, magyarországi közép- vagy felsőfokú zenei intézményben szereztek képesítést, vagy akik jelenleg is valamely magyarországi közép- vagy felsőfokú intézmény aktív hallgatói, beleértve a doktori képzést is.

A döntőben egy 60-70 perces produkciót kellett játszani,

akik pedig Weiner-művet is a programjukba illesztettek, indulhattak a Weiner előadói díjért is, amely a legértékesebb elismerésnek számít a formációnként adható 600 000 forinttal.

Emellett a helyezések pénzjutalmat is jelentettek: az első helyezett formáció tagjai mindhárom kategóriában fejenként 200 000 forintos ösztöndíjat kaptak, valamint koncertlehetőségeket Magyarországon és külföldön; a második helyért 150 000 forint, a harmadikért pedig 120 000 forint járt a helyezett formációk minden tagjának. Mindhárom kategóriában közönségdíjat is kiosztottak.

Vonósnégyes-kategória:

I. díj: Korb Vanessza, Soós Áron (hegedű), Soós Előd (brácsa), Aranyos János (cselló)
II. díjat a zsűri nem adott ki.
III. díj: Sárréti Márton József, Wunderlich Márton András (hegedű), Koppán Kata (brácsa), Tóth Barnabás (cselló)

Közönségdíj: Sárréti Márton József, Wunderlich Márton András (hegedű), Koppán Kata (brácsa), Tóth Barnabás (cselló)

Vonós és zongorás kamarazene-kategória:

I. díj: Fóris Zsófia (hegedű), Forgó Boglárka (cselló), Lescsinszky Áron (zongora)
II. díj: Dolfin Balázs (cselló), Radnóti Róza (zongora)
III. díj: Korb Vanessza (hegedű), Soós Előd (brácsa), Aranyos János (cselló)

Közönségdíj: Fóris Zsófia (hegedű), Forgó Boglárka (cselló), Lescsinszky Áron (zongora)
Weiner előadói díj: Dolfin Balázs (cselló), Radnóti Róza (zongora)

Fúvós és zongorás kamarazene-kategória:

I. díj: Dávid Boglárka (fuvola), Katrin Mátyás (klarinét), Varga Zsuzsanna (oboa), Vedres Péter (fagott), Csabay László (kürt)
II. díj: Eszenyi Zsombor (klarinét), Puskás Máté (zongora)
III. díj: Egyed Hunor (klarinét), Hirling Bettina (zongora)

Közönségdíj: Dávid Boglárka (fuvola), Katrin Mátyás (klarinét), Varga Zsuzsanna (oboa), Vedres Péter (fagott), Csabay László (kürt)
Weiner előadói díj: Eszenyi Zsombor Dániel (klarinét), Puskás Máté (zongora)

Fejléckép: Weiner Leó Országos Kamarazene Verseny, vonósnégyes-forduló (fotó/forrás: Mudra László / Zeneakadémia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Színház

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Zenés színház

„Az anyanyelvén az ember a lelkét tudja kifejezni” – interjú Alekszej Kulagin operaénekessel

A Marton Éva Nemzetközi Énekversenyen feltűnt fiatal művész, aki a Fidelio különdíját is elnyerte, épp az Opera Borisz Godunov-produkciójában szerepel. Hogyan választja valaki ezt a pályát, aki kamaszkoráig nem is látott operát? – erről is kérdeztük az énekest.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus hír

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Klasszikus hír

Rangos elismerést kapott egy francia magazintól a Budapesti Fesztiválzenekar Eroica-lemeze

„Igazi mérföldkőhöz értünk a mű lemezfelvételeinek történetében” – fogalmazott a Diapason magazin kritikusa indoklásában. A BFZ lemezéről korábban a nemzetközi kritikai visszhang is elismerően szólt.
Klasszikus ajánló

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.
Klasszikus hír

Világhírű hegedűszólista, összművészeti estek és a kamarazene legjobbjai szerepelnek a Zeneakadémia őszi programján

Meghirdette őszi szezonját a Zeneakadémia, az intézmény színpadán jövőre is megcsodálhatjuk a hangszeres és énekes muzsika nemzetközi nagyságait, miközben a hazai fiatal tehetségek is bemutatkozhatnak.