Klasszikus

45. Budapesti Zenei Hetek

2003.09.19. 00:00
Ajánlom
Bartók Béla halálának 58. évfordulója előestéjén, szeptember 15-én – immár hagyományként – a művész Concerto című művével veszi kezdetét a 45. Budapesti Zenei Hetek elnevezésű rendezvény.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a nyitó hangversenyen még a zeneszerző két rapszódiáját szólaltatja meg – a hegedűszólót Kelen Barnabás játssza -, emellett Bartók 20 magyar népfeldolgozása is hallható lesz Kocsis Zoltán zenekari átiratában. E koncertet további 16 hangverseny követi a zenei hetek műsorán.

A Magyar Rádió immár hatodik alkalommal rendezi meg Nemzetközi Elektroakusztikus Fesztiválját, amelynek keretében osztrák, magyar és francia est lesz a Műcsarnokban. Október elsején a Dama Dama Közép-európai Ütőhangszeres Együttes, 7-én pedig a Bang On a Can All Stars koncertje lesz hallható.

A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében a 80 éves Ligeti György tiszteletére ad hangversenyt a Budapesti Tomkins Énekegyüttes október 3-án. Az Orosz Kulturális Hetek alkalmából vendégünk lesz a 300 éves Szentpétervári Filharmónia Szimfonikus Zenekara, valamint a Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórusa, de egyházzenei koncertet az Athéni Bizánci Férfikar tolmácsolásában is hallhatunk majd a Szent István Bazilikában.

A fentiek mellett a fesztiválon fellép még többek között Ivan Sokol orgonaművész, a Budapesti Énekes Iskola és a Capella Savaria. Az október 22-ig tartó rendezvényt a Liszt Ferenc születésének 192. évfordulójának tiszteletére megrendezett Jandó Jenő zongoraest zárja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.