Klasszikus

47 évesen elhunyt Mérei Tamás csellóművész

2020.10.08. 11:05
Ajánlom
Október 3-án, tragikusan fiatalon meghalt Mérei Tamás világszerte ismert csellóművész, egykori Starker-tanítvány. A szombathelyi zenekar egykori igazgatója 47 éves volt.

Mérei Tamás 1973-ban született Szombathelyen, zenész családban. A szombathelyi Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után 1991-től 1996-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Onczay Csaba gordonkaművész növendéke, majd 1996-tól az Egyesült Államokban Starker János tanítványa volt.

1986-ban és 1991-ben az országos csellóverseny, majd 1994-ben a Popper Gordonkaverseny I. helyét szerezte meg, emellett számos nemzetközi megmérettetésen díjazták játékát. 1992-ben a bonni Európai Zenei Tehetségek Akadémiáján

George Bush amerikai elnöknek és Helmut Kohl német kancellárnak adott koncertet.

1993-ban a nemzetközi Fiatal Európai Vonósok Fesztiváljának fődíját nyerte el. 1994-95-ben a Classical Winter in Jerusalem (Israel), valamint a Pacific Music Festival (Japán) világhírű zenei fesztiválokon nyerte el a szólócsellista címet, ezenfelül lehetősége nyílt olyan karmesterekkel együtt dolgozni, mint Lorin Maazel, Christoph Eschenbach vagy Michael Tilson Thomas.

1997-ben megkapta a Los Angeles-i Piatigorsky Csellófesztivál fődíját.

Rendszeresen koncertezett szólistaként Európa szinte valamennyi országában, az USA-ban, Japánban, Izraelben. 1999-ben – a világon elsőként – lemezre vette Paganini 24 hegedűre írt caprice-át, saját átiratban. 2000 és 2006 között tanított a Zeneakadémia Vonós Tanszékén, mellette a Klagenfurti Színház Zenekarának szólócsellistája volt. 2009-től 2015-ig töltötte be a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatói posztját. "Két dolog van, amit nem tudok kiölni magamból, az egyik a kreativitás, a másik pedig Szombathely szeretete - persze nem is akarom" - nyilatkozta a nyugat.hu-nak.

Szenvedélyes vitorlásozó volt, Szombathelyen különös megbecsültségnek örvendett, még polgármesterjelöltet is láttak benne, végül nem lépett politikai pályára. Az elmúlt években életmentő szívműtéten esett át, számos komplikáció miatt egy időre elveszítette beszédképességét.

Október 3-án hunyt el.

Frissítés: Mérei Tamás temetésére október 9-én (pénteken) 11.30-kor kerül sor a szombathelyi Szalézi templomban, nyilvános mise keretében. Az utána lévő temetést a család szűk körben kívánja megtartani.
A hely szűke miatt csak egy-egy szál virágot tudnak fogadni.

 

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Filharmónia Magyarország

A zeneszerzőknek az Orgonák Éjszakája programsorozat valamennyi koncertjén elhangzó nyitányt kell komponálniuk, melyet március végéig küldhetnek el a pályázatra.
Klasszikus hír

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Klasszikus hír

Pad Zoltán kapja idén a Lajtha László-díjat

A Magyar Rádió Énekkarának karnagya a január 18-i Lajtha-emlékesten veheti át az elismerést. A díjat azoknak ítélik oda, akik sokat tettek, hogy a zeneszerző életműve méltó helyére kerüljön a magyar kultúrában.
Klasszikus hír

Fiatal énekesek jelentkezését várják a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre

Az ötödik Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulói, az elő- és középdöntők, valamint a döntő 2022. szeptember 5-től 11-ig zajlik majd a Zeneakadémián, az internetes közvetítésnek köszönhetően pedig a világ minden pontjáról követhetik az érdeklődők.  
Klasszikus ajánló

Mahler hattyúdala – a Nemzeti Filharmonikusok koncertje

Mahler IX. szimfóniája nagy zenekari létszámot igényel, technikailag rendkívül nehéz mű. Talán épp ezért volt szíve vágya Kovács János karmesternek, hogy ezt a szimfóniát egyszer dirigálja. Álma teljesül 2022. január 13-án a Müpában, a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral.