Klasszikus

47 évesen elhunyt Mérei Tamás csellóművész

2020.10.08. 11:05
Ajánlom
Október 3-án, tragikusan fiatalon meghalt Mérei Tamás világszerte ismert csellóművész, egykori Starker-tanítvány. A szombathelyi zenekar egykori igazgatója 47 éves volt.

Mérei Tamás 1973-ban született Szombathelyen, zenész családban. A szombathelyi Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után 1991-től 1996-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Onczay Csaba gordonkaművész növendéke, majd 1996-tól az Egyesült Államokban Starker János tanítványa volt.

1986-ban és 1991-ben az országos csellóverseny, majd 1994-ben a Popper Gordonkaverseny I. helyét szerezte meg, emellett számos nemzetközi megmérettetésen díjazták játékát. 1992-ben a bonni Európai Zenei Tehetségek Akadémiáján

George Bush amerikai elnöknek és Helmut Kohl német kancellárnak adott koncertet.

1993-ban a nemzetközi Fiatal Európai Vonósok Fesztiváljának fődíját nyerte el. 1994-95-ben a Classical Winter in Jerusalem (Israel), valamint a Pacific Music Festival (Japán) világhírű zenei fesztiválokon nyerte el a szólócsellista címet, ezenfelül lehetősége nyílt olyan karmesterekkel együtt dolgozni, mint Lorin Maazel, Christoph Eschenbach vagy Michael Tilson Thomas.

1997-ben megkapta a Los Angeles-i Piatigorsky Csellófesztivál fődíját.

Rendszeresen koncertezett szólistaként Európa szinte valamennyi országában, az USA-ban, Japánban, Izraelben. 1999-ben – a világon elsőként – lemezre vette Paganini 24 hegedűre írt caprice-át, saját átiratban. 2000 és 2006 között tanított a Zeneakadémia Vonós Tanszékén, mellette a Klagenfurti Színház Zenekarának szólócsellistája volt. 2009-től 2015-ig töltötte be a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatói posztját. "Két dolog van, amit nem tudok kiölni magamból, az egyik a kreativitás, a másik pedig Szombathely szeretete - persze nem is akarom" - nyilatkozta a nyugat.hu-nak.

Szenvedélyes vitorlásozó volt, Szombathelyen különös megbecsültségnek örvendett, még polgármesterjelöltet is láttak benne, végül nem lépett politikai pályára. Az elmúlt években életmentő szívműtéten esett át, számos komplikáció miatt egy időre elveszítette beszédképességét.

Október 3-án hunyt el.

Frissítés: Mérei Tamás temetésére október 9-én (pénteken) 11.30-kor kerül sor a szombathelyi Szalézi templomban, nyilvános mise keretében. Az utána lévő temetést a család szűk körben kívánja megtartani.
A hely szűke miatt csak egy-egy szál virágot tudnak fogadni.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.