Klasszikus

5 különleges eset, amikor Fischer Iván nem „csak” vezényelt

2021.01.20. 06:00
Ajánlom
Hetvenedik születésnapját ünnepli Fischer Iván. Egyik legelismertebb muzsikusunknak lenne is mivel hetvenkednie. Legfőbb büszkesége, a Budapesti Fesztiválzenekar évtizedek óta a világ élvonalába tartozik, ő pedig nem egyszerűen karmester: operát rendez és ír, közösségi koncerteket szervez, fontos ügyekben hallatja a hangját.

Alig van olyan hét, hogy ne szerepelne a hírekben valamilyen újító vagy formabontó kezdeményezéssel. Fischer Ivánról azt szokták mondani: éppúgy ért a közönség figyelmének felcsiholásához, mint a zenéhez. Mondhatjuk róla, hogy közszereplő – a szó nemesebb értelmében –, aki olyan kérdésekben hallatja hangját, mint a társadalmi tolerancia, a művészetek támogatása vagy a szimfonikus zenekarok jövője. Külföldön vizionáriusként emlegetik, itthon irigyeiből és csodálóiból is akad. Nevéhez kapcsolódik az Európai Hidak fesztivál, a budapesti Mahler Ünnep, a Mahler-lemezciklus, a Müpa Maraton és a gyerekkori otthonában kialakított Lakásszínház. Számos neves zenekarral dolgozott, mégis az 1983-ban, Kocsis Zoltánnal alapított Fesztiválzenekarral kötjük össze a nevét, amelynek megalapulása óta kreatív motorja.

Fischer Iván január 20-án ünnepli 70. születésnapját. Ez alkalomból összegyűjtöttünk néhány olyan momentumot az elmúlt évekből, amikor a karmester (és együttese) túllépett saját szerepkörén, hogy fontos társadalmi vagy művészeti kérdésben állást foglaljon – nemcsak szavakkal, hanem tettekben is.

 

Himnusz éjfélkor az elfogadás jegyében

BergerEvaFischerIvan-132512.jpg

Fischer Iván a BFZ legidősebb támogatójával, Berger Évával a Himnusz éneklése közben (Fotó/Forrás: Budapesti Fesztiválzenekar)

2021 első perceiben kisebb meglepetésre nem a köztársasági elnök újévi köszöntőjét sugározta az RTL Klub. Fischer Iván verbuvált különleges együttest a Himnuszhoz: gyerek, felnőtt, rendőr, ápoló, Krisna-tudatú hívő, autizmussal élő és Down-szindrómás beteg vett részt a performanszban, miközben a Fesztiválzenekar muzsikált. Az adás természetesen az elmúlt év szomorú valóságára reflektált. Miközben az emberiséget világjárvány tépázza, ahelyett, hogy az összefogás lehetőségét keresnénk, felerősödtek a kirekesztő hangok, a kormány kizárja a család intézményéből a melegpárokat, de még az egyedülálló szülőket – mindezt egy keresztény-konzervatív szólamok mögé bújtatva. „Azt szeretnénk elérni, hogy a tolerancia fejlődjön az emberekben, hogy ráébredjenek, együtt vagyunk és összetartozunk valamennyien. Ez a mi közös Himnuszunk, ezért énekeltük így” – mondta Fischer.

 

Menekültcsaládokat hívott meg BFZ-koncertre

Kakaókoncert menekütekkel a közönség soraiban. Budapest, 2017 október 22-én Children's concert with a few refugee families among Hungarians, Budapest, 22 October 2017

Posted by Iván Fischer on Monday, October 23, 2017

 

„Nagyon elszomorított, hogy emberek ennyire tudnak félni, és hogy ilyen gyűlölettel fordulnak az oda látogató szerencsétlen menekült családok felé” – mondta a karmester, miután 2017 szeptemberében szinte polgárháborús hangulatot teremtett a Tolna megyei Őcsényben, hogy egy helyi vendéglátós legálisan hazánkban tartózkodó menekültcsaládokat üdültetett volna a panziójában. A vendéglátóst megfenyegette a falu, kiszúrták a kocsija kerekét. Fischer Iván meghívta a menekültcsaládokat az egyik Kakaókoncertjükre, s ugyanazzal a lendülettel meghívta az őcsényieket is, akik „annyira idegenkedtek attól, hogy együtt legyenek velük.” Az Afganisztánból érkező menekültek végül október 22-én ellátogattak a koncertre, Fischer pedig abban is felajánlotta a segítségét, hogy a gyerekek hangszertanulásában segít.

 

Éneklő zenekar

Amikor a Budapesti Fesztiválzenekar két éve Londonba látogatott, hatezer lelkes zenerajongó ünnepelte az együttest. Köztük David Attenborough, aki pár sorral feljebb ült tőlem a Royal Albert Hallban. A britek arra csodálkoztak rá, hogy a zenekar tagjai nem csak húzták-vonták Brahms VI. magyar táncát, hanem énekelték is a nótát: „Repül a szán, búsul a lány.” A Fesztiválzenekartól nem szokatlan a gyakorlat, Fischer pedig természetesnek tartja, hogy a zenészeknek énekelniük is tudni kell. Tulajdonképpen, ha félretesszük a szokások merevségét, az is.

The @BudFestivalOrch were in fine voice during their encore of Brahms's Hungarian Dance No.4. Watch the whole, glorious concert here: https://bbc.in/2wfwgpP

Posted by BBC Proms on Sunday, August 26, 2018

 

Operát rendez

A Falstaff előadása a Müpában

A Falstaff előadása a Müpában (Fotó/Forrás: Horváth Judit)

Gyerekként az Operaházzal szemben laktak, testvérével, Ádámmal együtt ott szerezte első zenei élményeit, a dalszínház kórusában pedig első muzsikustapasztalatát. Az operaházi munka sem maradt ki Fischer Iván életéből. Rövid ideig a Lyoni Opera zeneigazgatója volt, ahonnan végül távoznia kellett. Akkor az ottani igazgató azt hangoztatta, hogy „igen kevés olyan sikeres előadásról tud, amelynek karmestere egyúttal a darab rendezője is”.

Nos, akárhogy is, Fischer az utóbbi tíz évben erre rácáfolt. 2011-ben készült Don Giovanni-rendezését a New York Times „magával ragadóbbnak, kreatívabbnak és merészebbnek” tartotta, mint a legtöbb operaházi produkciót. A Figaro házassága félszcenírozott színpadra állításával kapcsolatban a karmester így nyilatkozott: „Azt nevezem organikus zenei színháznak, amelyben minden pillanatban ugyanazt a hangulatot fejezi ki a zene, és ugyanazt a színpad.” Amikor Verdi Falstaffját rendezte meg a Müpában, hasonló gondolatot fogalmaztunk meg az előadásról: „Fischer Iván nem a rendezés irányába tett kirándulást a Falstaff színpadra állításával, hanem a zeneiséget és a színpadiságot hangolta tökéletes összhangba.” Másfél éve saját, alternatív befejezésével készítette el Monteverdi Orfeóját, tovább tágítva a zenekarvezetői szerepkört. Közben létrehozta a Vicenzai Operafesztivált, Vörös tehén című operájáról pedig még szót sem ejtettünk, amely a tiszaeszlári vérvádról szól.

 

Közösségi élmények a Hősök terén

TérTáncKoncert 2017

TérTáncKoncert 2017-ben (Fotó/Forrás: Stiller Ákos)

Fischer Iván egyike azoknak a klasszikus zenészeknek, akik felismerték, hogy a műfaj képviselőinek társadalmi szerepet kell vállalniuk ahhoz, hogy érvényt szerezzenek működésüknek és az adóforintokból történő támogatásuknak. Ezek közé a projektek közé tartozik a már említett Kakaókoncert-sorozat, az idősotthonokba tett zenés látogatások és az autizmusbarát-koncertek is.

2015-ben a Budapesti Fesztiválzenekar Fischer ötlete nyomán indította el a TérTáncKoncert-sorozatot, amelynek keretében az egész országból összegyűlve több száz gyerek táncol és énekel a Hősök terén. Az akció nem csak a zene fontosságára hívja fel a figyelmet. Még lényegesebb, hogy a leszakadó társadalmi rétegek felzárkózását hirdeti a művészetek segítségével. „De amikor kilépünk a koncerttermekből, minden alkalommal átéljük, mennyit jelent a zene az embereknek. Oda megyünk, ahol szükség van ránk.”

Fejléckép: Marco Borggreve

Január 20-án 20:30 órától online közvetítés köszönti Fischer Ivánt. Részletek >>>

Boldog születésnapot kívánunk Fischer Ivánnak!

Kapcsolódó

Boldog születésnapot kívánunk Fischer Ivánnak!

Ma ünnepli születésnapját a Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere, egyik legkelendőbb hazai művészünk. Saját Happy Birthday-feldolgozásával köszöntjük!

Veszélyben van a szimfonikus zenekar intézménye?

Veszélyben van a szimfonikus zenekar intézménye?

Számos veszély fenyegeti a szimfonikus zenekarokat, de ha túlélik, az biztos, hogy a jövő zenekara nem olyan lesz, mint a mai. Fischer Iván szerint ideje megreformálni a zenekarok működését, hogy megfeleljen a következő generációk korszakának.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Színház

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Könyv

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Európai körutazás a tánc nyelvén: Erdélytől Örményországon át Spanyolországig a Liszt Ünnepen

Az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál nevéhez méltóan a kontinens különböző szegleteit hozza el a magyar fővárosba október 8. és október 24. között, mégpedig nem is akármilyen előadások formájában! A tánc- és mozgásművészet legkülönfélébb műfajai invitálják kulturális utazásra a nézőket: flamenco, néptánc, balett és fizikai színház várja a közönséget.
Klasszikus ajánló

Brahms, magyar zene és kortárs darabok a Concerto Budapest évadában

A Bartók, Liszt és Josef Suk műveinek szentelt évadnyitó dupla koncert után az ősz folyamán több rövid fesztivál is megvalósul a zenekar szervezésében, elsőként októberben a Magyar Kincsek Ünnepe.
Klasszikus ajánló

Szupersztár, lángész, egyetem és kisbolygó – történetek Lisztről és egy vadonatúj fesztiválról

Sokan az első „rocksztárnak” tekintik, akiért addig sosem látott módon rajongott a közönség, még többen egyszerűen korszakalkotó zenei géniusznak tartják, teljes joggal: Budapesten, Európa és a világ nagyvárosaiban számtalan köztéri szobor idézi meg alakját, de neveztek el róla egyetemet, repteret, sőt kisbolygót is.
Klasszikus interjú

A zene fölszabadít – jótékonysági koncert neves fellépőkkel a Zeneakadémián

Október 3-án délután neves zenészek adnak jótékonysági koncertet a Zeneakadémia Nagytermében. Olyan muzsikusok, mint Vásáry Tamás, Sümegi Eszter, Rajk Judit, Rolla János és a művésszé érett „csodagyerek”, Gertler Teo. A jegybevételt az EKC Szent János Kórház I. Belgyógyászati-Gasztroenterológiai osztálya kapja. Az eseményről, valamint a zene és a gyógyítás kapcsolatáról az osztályvezető főorvossal, egyben a rendezvény házigazdájával, dr. Székely Györggyel beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.