Klasszikus

50 éves a Bartók Vonósnégyes

2007.10.01. 00:00
Ajánlom
Az 1957-ben alakult vonósnégyes jubileumi koncertjére kerül sor a Zeneakadémián 2007. október 2-án. A Bartók Vonósnégyes hangversenyén közreműködik Devich Sándor, Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, az Akkord és a Rondó vonósnégyes tagjai.

A Zeneakadémia saját szervezésű hangverseny-sorozata, az Alma Mater koncertek keretében kerül sor a jubileumi koncertre, ahol az 1957-ben, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatóiból alakult, immár világhírű kvartett lép fel. A koncert különlegessége az az egybeesés, hogy a Komlós Péter, Devich Sándor, Németh Géza és Mező László alkotta együttes első nyilvános szereplésére ugyanabban az évben, október 16-án került sor. A négy alapító tag közül hárman még mindig az együttes aktív művészei. A negyedik tag Hargitai Géza 20 éve tagja az együttesnek.

A Bartók Vonósnégyes 1963-tól a világ egyik legtöbbet fellépő kamaraegyüttese: az eltelt ötven év alatt több mint 4000 sikeres koncertet adtak négy kontinensen, emellett a világ legjelentősebb zenei fesztiváljaira kaptak meghívást. Repertoárjukon a teljes vonósnégyes irodalom szerepel Haydn-tól egészen napjainkig. Előadásaikon fontos szerepet játszanak azok a művek, amelyeket az elmúlt ötven év kiemelkedő magyar zeneszerzői a Bartók Vonósnégyesnek ajánlottak. Az együttes számos hazai és nemzetközi versenygyőzelemmel, rangos kitüntetésekkel és díjakkal büszkélkedhet: Liszt-díjban (1964), Kossuth-díjban (1970, 1997), Unesco-díjban (1981), Kiváló Művész-díjban (1981), Bartók díjban (1985) részesült. A Bartók Vonósnégyes közel 50 hanglemezt, CD-t készített, amelyekből több nemzetközi díjat is nyert.

(2007. október 2. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Kamaragála a Bartók Vonósnégyes fennállásának 50. évfordulóján; Haydn, Mozart, Schubert, Bartók, Brahms, Schumann és Mendelssohn művei; km.: Devich Sándor (hegedű), Kocsis Zoltán (zongora), Perényi Miklós (cselló), Akkord Vonósnégyes, Rondó Vonósnégyes); házigazda: Batta András

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.