Klasszikus

50 éves a Bartók Vonósnégyes

2007.10.01. 00:00
Ajánlom
Az 1957-ben alakult vonósnégyes jubileumi koncertjére kerül sor a Zeneakadémián 2007. október 2-án. A Bartók Vonósnégyes hangversenyén közreműködik Devich Sándor, Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, az Akkord és a Rondó vonósnégyes tagjai.

A Zeneakadémia saját szervezésű hangverseny-sorozata, az Alma Mater koncertek keretében kerül sor a jubileumi koncertre, ahol az 1957-ben, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatóiból alakult, immár világhírű kvartett lép fel. A koncert különlegessége az az egybeesés, hogy a Komlós Péter, Devich Sándor, Németh Géza és Mező László alkotta együttes első nyilvános szereplésére ugyanabban az évben, október 16-án került sor. A négy alapító tag közül hárman még mindig az együttes aktív művészei. A negyedik tag Hargitai Géza 20 éve tagja az együttesnek.

A Bartók Vonósnégyes 1963-tól a világ egyik legtöbbet fellépő kamaraegyüttese: az eltelt ötven év alatt több mint 4000 sikeres koncertet adtak négy kontinensen, emellett a világ legjelentősebb zenei fesztiváljaira kaptak meghívást. Repertoárjukon a teljes vonósnégyes irodalom szerepel Haydn-tól egészen napjainkig. Előadásaikon fontos szerepet játszanak azok a művek, amelyeket az elmúlt ötven év kiemelkedő magyar zeneszerzői a Bartók Vonósnégyesnek ajánlottak. Az együttes számos hazai és nemzetközi versenygyőzelemmel, rangos kitüntetésekkel és díjakkal büszkélkedhet: Liszt-díjban (1964), Kossuth-díjban (1970, 1997), Unesco-díjban (1981), Kiváló Művész-díjban (1981), Bartók díjban (1985) részesült. A Bartók Vonósnégyes közel 50 hanglemezt, CD-t készített, amelyekből több nemzetközi díjat is nyert.

(2007. október 2. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Kamaragála a Bartók Vonósnégyes fennállásának 50. évfordulóján; Haydn, Mozart, Schubert, Bartók, Brahms, Schumann és Mendelssohn művei; km.: Devich Sándor (hegedű), Kocsis Zoltán (zongora), Perényi Miklós (cselló), Akkord Vonósnégyes, Rondó Vonósnégyes); házigazda: Batta András

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

„A klasszikus zene a feleségem, a jazz a szeretőm” - Gyenyisz Macujev a Müpa Home műsorán

Április 22-én a kivételes tehetségű orosz zongorista Gyenyisz Macujev ad online koncertet a Müpa Home közönségének, de ezúttal nem a klasszikus zenei repertoárjának darabjai lesznek hallhatók, hanem megvillantva könnyedebb oldalát, exkluzív jazz-koncerttel jelentkezik.
Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.