Klasszikus

56. Coupe Mondiale Harmónika Világverseny

2003.10.14. 00:00
Ajánlom
Párkány és Esztergom ad otthont idén az 56. Coupe Mondiale Harmonika Világversenynek, október 20-26. között. Bár a világverseny már az ötvenhatodik, az esztergomi esemény sok újdonságot ígér: erre az alkalomra komponált harmonikaműveket, köztük Hollós Máté darabját, valamint – most első ízben – magyar versenyzőket, ennek köszönhetően pedig magyar zsűritagot is.

A verseny első három napjának koncertjeit Párkányban hallhatják az érdeklődők. Így a nyitóhangversenyt is október 20-án a Művelődési Központ Hangversenytermében, este fél nyolckor. Igor Dibak Harmonikaverseny kamarazenekarra és szóló harmonikára című művét a Pozsonyi Konzervatórium Szimfonikus Zenekara adja elő a cseh Michail Polak közreműködésével. A következő két napon a Coupe Mondiale Junior és Senior első, valamint második fordulóit követően koncertekre is sor kerül (Virtuóz Szórakoztató Zenei Verseny, Billentyűs Harmonika Szólisták Versenye).

A következő napokon már Esztergomban folytatódik a megmérettetés. 23-án este a Városháza dísztermében a berlini Milonga Trieste Jazztangó együttes ad koncertet. Másnap Orosz Zoltán harmonikaművész, valamint a Pódium Duó és a Budapest Harmonika Trió koncertje lesz hallható. A díjkiosztó záró koncertre 25-én Esztergomban kerül sor, de a Coupe Mondiale verseny kategóriagyőzteseit október 26-án Budapesten is meghallgathatják az érdeklődők. A Pesti Vigadóban fellép még a Pozsonyi Állami Konzervatórium Szimfonikus Zenekara, a Budapest Klezmer Band, Michail Polak, Alexander Poulejev és Tabányi Mihály harmonikaművészek, valamint Pege Aladár nagybőgőművész. Ekkor kerül sor Hollós Máté harmonikaművének ősbemutatójára is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Lábnyomot kaptak a Halhatatlanok Társulatának új tagjai

Szombat délelőtt újabb lábnyomokkal gazdagodott a Pesti Broadway az Operettszínház előtt. Az 1996-ban alapított Halhatatlanok Társulata öt év kihagyás után választott új tagokat még májusban, most pedig ünnepélyes keretek között avatták fel a díj részeként fémbe öntött lábnyomokat.
Klasszikus

Márta emlékére játszik Kurtág György

Az új felvételen Mozart-mű hallható.
Színház

Dragomán György parádés egyperces novellában reflektált az SZFE ügyére

A József Attila-díjas író szerint nem biztos, hogy célravezető egy exezredest kinevezni az egyetem kancellári pozíciójára. Amúgy meg ki tudja, lehet, hogy én értem félre az egyperces novellát.
Színház

Blokád alá került az SZFE Rákóczi úti épülete is

Miután Szarka Gábor pénteken előrehozott őszi szünetet rendelt el és hat órára ki akarta üríttetni a Vas és a Szentkirályi utcai épületet, a diákok sajtótájékoztatójával egy időben több hallgató átvonult az SZFE Rákóczi úti campusához, hogy ott védje a termeket.
Színház

A Minisztérium továbbra sem reagál az SZFE-s hallgatók követeléseire

Hétfő reggelre megmozdulást szerveztek az SZFE-s hallgatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé. A helyszínválasztás nem véletlen: ugyanis a Minisztérium közbeavatkozásával lehetne csak feloldani az egyetemi polgárság és a kuratórium között kialakult helyzetet. A tüntetésen a diákok mellett közel harminc ismert színházi és filmes alkotó kampányolt az autonóm felsőoktatás mellett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Liszt Ferenc hangversenyzongorája is hallható lesz a doborjáni Liszt-fesztiválon

A helyreállított hangszer két koncerten is megszólal az október 16. és 26. között zajló doborjáni (Raiding) Liszt-fesztiválon.
Klasszikus videó

Márta emlékére játszik Kurtág György

Az új felvételen Mozart-mű hallható.
Klasszikus videó

Lebombázott örmény templomban játszik ez a fiatal csellista

Puska helyett hangszert vett a kezébe Sevak Avanesyan, hogy a békét hirdesse a Kaukázus puskaporos hordójában.
Klasszikus ajánló

Ennyire bizarr tárgyakat még biztosan nem hallott!

Kondor Ádám darabjait mutatja be a Metrum Ensemble a BMC-ben. A cím – Bizarr tárgyak – egy pszichoanalitikus szakkifejezés.
Klasszikus ajánló

Interaktív hangszerkiállítást és konferenciát rendeznek Budapesten

Hangforrás címmel interaktív zenei és hangszertörténeti fesztivált, kiállítást és konferenciát rendeznek a budapesti Benczúr Házban november 13. és 15. között.