Klasszikus

56. Coupe Mondiale Harmónika Világverseny

2003.10.14. 00:00
Ajánlom
Párkány és Esztergom ad otthont idén az 56. Coupe Mondiale Harmonika Világversenynek, október 20-26. között. Bár a világverseny már az ötvenhatodik, az esztergomi esemény sok újdonságot ígér: erre az alkalomra komponált harmonikaműveket, köztük Hollós Máté darabját, valamint – most első ízben – magyar versenyzőket, ennek köszönhetően pedig magyar zsűritagot is.

A verseny első három napjának koncertjeit Párkányban hallhatják az érdeklődők. Így a nyitóhangversenyt is október 20-án a Művelődési Központ Hangversenytermében, este fél nyolckor. Igor Dibak Harmonikaverseny kamarazenekarra és szóló harmonikára című művét a Pozsonyi Konzervatórium Szimfonikus Zenekara adja elő a cseh Michail Polak közreműködésével. A következő két napon a Coupe Mondiale Junior és Senior első, valamint második fordulóit követően koncertekre is sor kerül (Virtuóz Szórakoztató Zenei Verseny, Billentyűs Harmonika Szólisták Versenye).

A következő napokon már Esztergomban folytatódik a megmérettetés. 23-án este a Városháza dísztermében a berlini Milonga Trieste Jazztangó együttes ad koncertet. Másnap Orosz Zoltán harmonikaművész, valamint a Pódium Duó és a Budapest Harmonika Trió koncertje lesz hallható. A díjkiosztó záró koncertre 25-én Esztergomban kerül sor, de a Coupe Mondiale verseny kategóriagyőzteseit október 26-án Budapesten is meghallgathatják az érdeklődők. A Pesti Vigadóban fellép még a Pozsonyi Állami Konzervatórium Szimfonikus Zenekara, a Budapest Klezmer Band, Michail Polak, Alexander Poulejev és Tabányi Mihály harmonikaművészek, valamint Pege Aladár nagybőgőművész. Ekkor kerül sor Hollós Máté harmonikaművének ősbemutatójára is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.