Klasszikus

56. Coupe Mondiale Harmónika Világverseny

2003.10.14. 00:00
Ajánlom
Párkány és Esztergom ad otthont idén az 56. Coupe Mondiale Harmonika Világversenynek, október 20-26. között. Bár a világverseny már az ötvenhatodik, az esztergomi esemény sok újdonságot ígér: erre az alkalomra komponált harmonikaműveket, köztük Hollós Máté darabját, valamint – most első ízben – magyar versenyzőket, ennek köszönhetően pedig magyar zsűritagot is.

A verseny első három napjának koncertjeit Párkányban hallhatják az érdeklődők. Így a nyitóhangversenyt is október 20-án a Művelődési Központ Hangversenytermében, este fél nyolckor. Igor Dibak Harmonikaverseny kamarazenekarra és szóló harmonikára című művét a Pozsonyi Konzervatórium Szimfonikus Zenekara adja elő a cseh Michail Polak közreműködésével. A következő két napon a Coupe Mondiale Junior és Senior első, valamint második fordulóit követően koncertekre is sor kerül (Virtuóz Szórakoztató Zenei Verseny, Billentyűs Harmonika Szólisták Versenye).

A következő napokon már Esztergomban folytatódik a megmérettetés. 23-án este a Városháza dísztermében a berlini Milonga Trieste Jazztangó együttes ad koncertet. Másnap Orosz Zoltán harmonikaművész, valamint a Pódium Duó és a Budapest Harmonika Trió koncertje lesz hallható. A díjkiosztó záró koncertre 25-én Esztergomban kerül sor, de a Coupe Mondiale verseny kategóriagyőzteseit október 26-án Budapesten is meghallgathatják az érdeklődők. A Pesti Vigadóban fellép még a Pozsonyi Állami Konzervatórium Szimfonikus Zenekara, a Budapest Klezmer Band, Michail Polak, Alexander Poulejev és Tabányi Mihály harmonikaművészek, valamint Pege Aladár nagybőgőművész. Ekkor kerül sor Hollós Máté harmonikaművének ősbemutatójára is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Jazz/World

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.
Vizuál

Horvát Lili új filmjét dicséri a rangos Variety

Szeptember 24-én mutatták be itthon Horvát Lili megjegyezhetetlen című filmjét. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotásról a Variety közölt méltató kritikát.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.