Klasszikus

6. Haydn-napok a rohraui kastélyban

2009.03.30. 00:00
Ajánlom
2009. június 25–28. között Rohrau híres szülöttjére, Joseph Haydnra emlékezik. A zene, az irodalom és a színjátszás területéről érkező művészek fejezik ki tiszteletüket a nagy zeneszerző iránt. Játsszon a Fidelióval és nyerjen CD-ket, és két jegyet a rohraui Haydn-napokra!

Haydn és Harrach – ennek a két ismert névnek köszönheti történelmi jelentőségét Rohrau, a Bécstől nem messze található község. A Harrach család kastélya a híres magángyűjteménnyel, Joseph és Johann Michael Haydn zeneszerzők szülőháza, valamint a rohraui plébániatemplom jelentik a 6. Haydn-napok a rohraui kastélyban című rendezvénysorozat helyszíneit.

A 2009-es Haydn-évben első alkalommal vonják be a történésekbe a hainburgi plébániatemplomot is, ahol csütörtökön a Salzburgi Udvari Zenekar játszik Wolfgang Brunner vezényletével. A nyitókoncert az osztrák egyházi zene ritkaságaiból ad egy kis ízelítőt.

Péntek este a bécsi Concilium musicum zenekar és Michael Brüssing (baryton) szólista ad koncertet az Esterházy-birtok udvari zenéjét felelevenítve.

Szombaton délután a bécsi Concilium musicum kvartettje adja elő Mozart és Haydn műveit a Haydn-szülőházban, majd ezt követően a Salzburgi Udvari Zenekar Wolfgang Brunnerrel (zongora), Cornelia Löscherrel (hegedű) és Luise Buchbergerrel (cselló) szólaltat meg zeneműveket a Haydn-fivérektől és Joseph Wölfltől. A koncertet Dr. Wilhelm Sinkovicz moderálja.

A vasárnap egy ünnepi misével kezdődik Rohrau barokk plébániatemplomában. Az ebéd után a "kastélyünnep" alkalmával a Szász Fúvósakadémia zenél az udvaron, és Michael Heltau színész olvas fel. Egy zenés színházi darab, az Egy virág Haydnért fejezi be a 6. Haydn-napok a rohraui kastélyban rendezvénysorozatot. A keretprogramok lehetőséget kínálnak a Haydn-ház és a Harrach-festménygyűjtemény megtekintésére.

Kérdésünk: Hol született Joseph Haydn? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba! A válasz mezőbe csak a helyes megfejtés betűjelét írja!)

A) Hainburg
B) Bécs
C) Rohrau
D) Fischamend

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen egy szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer a rohraui Haydn-napokra, és két másik szerencsés egy-egy CD-vel lesz gazdagabb.

(2009. június 26. 19:30 - A rohraui kastély Clarissa terme - Zene az Esterházy hercegeknél; Joseph Haydn és Luigi Tomasini művei; km.: Concilium musicum Wien, Michael Brüssing (bariton), Gerhard Tötschinger (próza)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.