Klasszikus

6. Nemzetközi Egyházzenei és Művészeti Fesztivál

2004.09.22. 00:00
Ajánlom
Október 1. és 10. között rendezik meg a Magyarok Nagyasszonya 6. Nemzetközi Egyházzenei és Művészeti Fesztivált. A rendezvénysorozat programjainak Budapest, Gyöngyöspata, Hajdúdorog és Székesfehérvár ad otthont. A fesztivál fővédnöke Dr. Erdő Péter bíboros-prímás, Esztergom-Budapesti érsek.

A Magyarok Nagyasszonya Fesztiválra olyan együtteseket, művészeket hívnak meg, akik rendszeres liturgikus szolgálatot látnak el egyházukban, a szakrális zenét tehát természetes környezetében szólaltatják meg. A fesztivál egyrészt föl kívánja hívni a figyelmet az egyházzene eredeti funkciójára és megszólaltatási helyére, a liturgiára, másrészt hangsúlyozni szeretné a liturgikus zene lelki-szellemi egészségvédő szerepét mindennapjainkban. Az idei fesztivál programja – mely a katolikus egyház sajátosan magyar, október 8-i Mária-ünnepe köré szerveződik – tizenegy istentisztelet és kilenc hangverseny, ill. egyházzenei áhítat keretében zajlik.

Az eddigiekhez hasonlóan idén is lesznek nemzetközi hírű, neves külföldi vendégek: a Schola Gregoriana Pragensis férfiegyüttes Prágából, akik a cseh szakrális zene régmúltjába és jelenébe kalauzolnak el, a kassai Collegium Technicum Kórusa, sok nemzetközi verseny díjazottja, valamint az Ungvári Görög Katolikus Székesegyház Énekkara, a ruszin egyházzenei élet reprezentánsa. Mellettük a hazai szkólák és egyházi szolgálatokon rendszeresen fellépő művészek és együttesek lesznek hallhatóak.

A látogatók megismerhetik a bizánci és a katolikus liturgikus tradíció jeles alkotásait, a Belvárosi Főplébánia Templomban elvégzendő ősi magyar (esztergomi) rítusú zsolozsmába pedig a kiadott kottás füzetek segítségével be is kapcsolódhatnak. A fesztivál ideje alatt a Csepeli Görög Katolikus Templomban megtekinthető a Kárpátalja fatemplomai című fotókiállítás, a Szent István Bazilikában pedig a Térszínház Magyar szentek című előadását láthatják az érdeklődők.

A nyitónap két különleges eseményt is kínál: a bizánci egyházban az Istenszülő oltalma ünnepén több száz énekes végzi a görög katolikus vecsernyét a Hajdúdorogi Székesegyházban, a budapesti Pasaréti Szent Antal Kórus pedig fennállásának 70. évfordulóján ad egyházzenei hangversenyt. Október 3-án és 4-én Székesfehérváron illetve Budapesten Bach és Pergolesi műveiből összeállított koncertet rendeznek, amelyen többek között Lóczi Klára (Olaszország), az I. Esztergomi Nemzetközi Oratórium Énekverseny különdíjasa is fellép. A művésznő valaha a Budapesti Énekes Iskolában tanult. Október 5. és 8. a férfiegyüttesek napja, akik nyugati és keleti rítusú szláv egyházzenét adnak elő. A zárónapi program egyben nyitány is: a Filharmónia Budapest Kht. Egyházzenei barangolások című ifjúsági koncertsorozatának első hangversenye ekkor lesz hallható a Rezső téri Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.