Klasszikus

6. Nemzetközi Egyházzenei és Művészeti Fesztivál

2004.09.22. 00:00
Ajánlom
Október 1. és 10. között rendezik meg a Magyarok Nagyasszonya 6. Nemzetközi Egyházzenei és Művészeti Fesztivált. A rendezvénysorozat programjainak Budapest, Gyöngyöspata, Hajdúdorog és Székesfehérvár ad otthont. A fesztivál fővédnöke Dr. Erdő Péter bíboros-prímás, Esztergom-Budapesti érsek.

A Magyarok Nagyasszonya Fesztiválra olyan együtteseket, művészeket hívnak meg, akik rendszeres liturgikus szolgálatot látnak el egyházukban, a szakrális zenét tehát természetes környezetében szólaltatják meg. A fesztivál egyrészt föl kívánja hívni a figyelmet az egyházzene eredeti funkciójára és megszólaltatási helyére, a liturgiára, másrészt hangsúlyozni szeretné a liturgikus zene lelki-szellemi egészségvédő szerepét mindennapjainkban. Az idei fesztivál programja – mely a katolikus egyház sajátosan magyar, október 8-i Mária-ünnepe köré szerveződik – tizenegy istentisztelet és kilenc hangverseny, ill. egyházzenei áhítat keretében zajlik.

Az eddigiekhez hasonlóan idén is lesznek nemzetközi hírű, neves külföldi vendégek: a Schola Gregoriana Pragensis férfiegyüttes Prágából, akik a cseh szakrális zene régmúltjába és jelenébe kalauzolnak el, a kassai Collegium Technicum Kórusa, sok nemzetközi verseny díjazottja, valamint az Ungvári Görög Katolikus Székesegyház Énekkara, a ruszin egyházzenei élet reprezentánsa. Mellettük a hazai szkólák és egyházi szolgálatokon rendszeresen fellépő művészek és együttesek lesznek hallhatóak.

A látogatók megismerhetik a bizánci és a katolikus liturgikus tradíció jeles alkotásait, a Belvárosi Főplébánia Templomban elvégzendő ősi magyar (esztergomi) rítusú zsolozsmába pedig a kiadott kottás füzetek segítségével be is kapcsolódhatnak. A fesztivál ideje alatt a Csepeli Görög Katolikus Templomban megtekinthető a Kárpátalja fatemplomai című fotókiállítás, a Szent István Bazilikában pedig a Térszínház Magyar szentek című előadását láthatják az érdeklődők.

A nyitónap két különleges eseményt is kínál: a bizánci egyházban az Istenszülő oltalma ünnepén több száz énekes végzi a görög katolikus vecsernyét a Hajdúdorogi Székesegyházban, a budapesti Pasaréti Szent Antal Kórus pedig fennállásának 70. évfordulóján ad egyházzenei hangversenyt. Október 3-án és 4-én Székesfehérváron illetve Budapesten Bach és Pergolesi műveiből összeállított koncertet rendeznek, amelyen többek között Lóczi Klára (Olaszország), az I. Esztergomi Nemzetközi Oratórium Énekverseny különdíjasa is fellép. A művésznő valaha a Budapesti Énekes Iskolában tanult. Október 5. és 8. a férfiegyüttesek napja, akik nyugati és keleti rítusú szláv egyházzenét adnak elő. A zárónapi program egyben nyitány is: a Filharmónia Budapest Kht. Egyházzenei barangolások című ifjúsági koncertsorozatának első hangversenye ekkor lesz hallható a Rezső téri Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.